Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Duce többször is farkasszemet nézett a halállal és mindig sikerült felülkerekednie. Túlélte az első világháború kegyetlen csatáit, valamint számos merényletkísérletet is.

Benito Mussolini élete során rengetegszer került életveszélyes helyzetbe, azonban csodával határos módon mindegyik alkalommal legyőzte a halált. Az első világháborúban az osztrák-olasz határ mentén harcolt, ahol sokat kellett szenvednie a hidegtől, az esőtől, a sártól és az éhségtől.

„A hegyvidéki lövészárkokban eltöltött néhány hónap életem legkeményebb próbatétele volt” – írja önéletrajzi visszaemlékezéseiben.

Mussolinit képzettségéből adódóan írnoki, titkársági feladatokra osztották volna be, ő azonban elutasította az iroda biztonságát és veszélyes felderítő küldetésekre jelentkezett, az 1916-os évet pedig lövészárokban töltötte.

1917. február 22-én egy felrobbanó aknagránát megsebesítette, emiatt a következő hat hónapot kórházban töltötte, ahol 44 repeszdarabot operáltak ki testéből. Visszaemlékezése szerint 27 műtétet végeztek rajta és a beavatkozások során az orvosok nem alkalmaztak fájdalomcsillapítót, így irtózatos fájdalmak gyötörték. A kórházat az ellenség bombázni kezdte, Mussolinit pedig – állapotából adódóan – nem tudták kimenekíteni, ezért napokig az ellenséges tűz alatt álló kórház romjai között feküdt.

A későbbi Duce ezt is megúszta, de felépülése után már nem tért vissza a frontra.

A háború végét követően a fasiszta mozgalom élére állva 1922-ben Olaszország vezetője lett. Hatalomra jutását azonban Itália ellenségei nem ünnepelték. Egyesek olyannyira elvetemültek voltak, hogy merénylet útján akarták eltávolítani a Ducét az ország éléről.

1926 áprilisában egy ír–angol származású hölgy, Violet Gibson lőtt rá Mussolinire, aki hihetetlen módon túlélte az incidenst: a golyó csupán az orrát súrolta.

Ugyanezen év szeptemberében egy anarchista antifasiszta, Gino Lucetti gránátot hajított a Duce kocsijára, ám az lepattant a jármű szélvédőjéről és a járdán robbant, Mussolini sértetlenül megúszta. Októberben újra rálőttek a nyitott kocsiban Bologna városába látogató olasz vezetőre, aki ezúttal sem sérült meg.

Az 1931-es év is sűrű esztendő volt, bár itt már nem forgott közvetlen életveszélyben az olasz diktátor, mert a merényleteket szervező két anarchistát, az amerikai Michele Schirrut, majd az olasz Angelo Sbardellottót még azelőtt elfogták, hogy akcióba léphettek volna.

Mussolini végül a második világháború végén, 1945 áprilisában lelte halálát. A bosszúszomjas partizánok a Comói-tó melletti Dongóban elfogták és szeretőjével, Clara Petaccival együtt kegyetlenül kivégezték. A bestiálisan meggyilkolt vezér holttestét barbár módon egy milánói benzinkút tetőszerkezetére akasztották.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A rendőrök elfogták két feltételezett kivitelezőjét a hétfőn történt józsefvárosi rajtaütésnek, ahol öt-hat kapucnis, feketébe öltözött aktivista vette kezelésbe a Fáklya nevű szélsőséges baloldali szervezet vetítését a józsefvárosi „Kesztyűgyár” nevezetű közösségi házban.

Bocsánatkérő közleményt adott ki a Michigani Állami Egyetem, miután a szombat esti meccs előtt Adolf Hitler képe jelent meg az eredményjelzőn – írja a CNN nyomán a 24.

Mi, összegyűjtött fiatalok 1944. december 24-én, karácsony napján indultunk el Kéthelyről Csehszlovákián és Németországon keresztül: 1945 májusában érkeztünk meg a felső-ausztriai altheimi átmeneti táborba, amelyben már mintegy 30-35 000 fő tartózkodott.

A szélsőjobboldali zenei színtéren nem ritka, hogy a zenekarok fel- és átdolgozzák más bandák közkedvelt dalait. Például az angol Skrewdriver és a német Landser különösen sok nép fiait megihlette.

1941. június 22-én kezdődött meg a Barbarossa hadművelet, a Német Birodalom harca a Szovjetunió ellen. A német Wehrmacht három hadseregcsoportja indított támadást, kötelékükben a németekkel szövetséges országok katonai egységeivel és önkéntes alakulatokkal.

Szigorúbb fellépést kér számos zsidó szupremácista prominens a TikTok vezetőitől „a platformon elharapózó antiszemita tartalmak ellen”.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

A dunántúli hadműveletekben vettünk részt 1944 őszén és telén. Székesfehérvár eleste után – december 26-án – a balról Pusztavám, jobbról Csákvár–Környe irányába előre törő szovjet csapatok bekerítettek bennünket.

Egy idős német asszonynak, aki személyesen ismerte, hiszen munkaadója volt, a név – Adolf Hitler – mosolyt csalt az arcára, nem pedig borzongást.

A Ku Klux Klan egykori vezetője, David Duke a fehér fajvédő Nick Fuentes online személyiség támogatóival együtt demonstrált Detroitban.

A mindenkori baloldal szerint a faj csak egy társadalmi konstrukció, ugyanúgy nem determinál semmit, mint azt újabban hangoztatják a biológiai nemekkel kapcsolatban.

A Denisz Kapusztyin vezette Orosz Önkéntes Hadtest (RVC) állítása szerint több, Oroszországban végrehajtott támadást vitt véghez 2022-es megalakulása óta, ám nem ő az egyetlen, aki orosz gyökerű, s ukrán oldalon harcoló fegyveres csoportot vezet.

Kijut az Európai Parlamentbe az antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis. Olasz lapok szerint ezzel az ellene indult eljárásnak is vége a mentelmi jogának köszönhetően.

Egy helyi zsidó felsőbbrendűségi csoport és állami törvényhozók kiakadtak a Nashville belvárosában a tartott nemzetiszocialista felvonulás miatt.

Anti-antifa, white pride és „gyűlölünk mindenkit” a IX. kerületi diákok falán Fradi-tabló keretében.