Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A belga főváros, Brüsszel egyik éke az Atomium, amit az 1958-as világkiállításra készítettek. Ugyanerre az expóra egy másik, teljesen őszinte, ma már elképzelhetetlen bemutatót is létrehoztak.

A manapság már Afrika Múzeumként funkcionáló „négerkertet” az 1897-es brüsszeli nemzetközi kiállításra hozatta létre II. Lipót király Tervurenben, melyhez kongói lakosokat vittek a városba, és eredeti körülményeik között mutatták meg őket látogatóknak. Az uralkodó célja ezzel az volt, hogy minél több befektetőt találjon az ország kongói gyarmati projektjéhez.

II. Lipót király az 1897-es nemzetközi kiállításra építette a gyarmati palotát Tervurenben. A palotában egyaránt állítottak ki kongói, illetve Belgiumban készült néprajzi és művészeti tárgyakat, gazdasági termékeket és élelmiszereket is. Az épület mellett egy hatalmas parkot is létrehoztak, amelyben villamosvonal és atlétikai pálya is helyet kapott.

A parkban három elkerített falut hoztak létre a tavak közelében: két Bangala és egy Mayombe falu készült. Ezekbe összesen 267 kongói férfit, nőt és gyermeket hoztak el, akiknek úgy kellett elfoglalniuk ezeket a helyszíneket, mintha valóban ott élnének. Egy negyedik falu is létrejött, ahol a kongói fiatalokat oktatták és civilizálták, ezzel akarták bemutatni, hogy van értelme a gyarmatosításnak, hiszen valamennyire lehetséges a négerek civilizálása.

A nemzetközi világkiállítás május 10. és november 8. között zajlott, ezalatt több mint egymillió látogató nézte meg a felépített néger falvakat. A nyári időszakban akadtak olyan hetek, amikor naponta 40.000 ember lépett be a park területére. A helyi Le National című liberális lapban viszont már akkor olyan véleménycikket jelentetett meg, amely szerint „lealacsonyító”, hogy így kell látniuk ezeket a „szerencsétlen” négereket.

Az 1897-es kiállítás során hideg és esős nyár volt, ennek következtében több kongói is megbetegedett, ebbe pedig 7 néger bele is halt, nevüket így jegyezték le: Sambo, Mpemba, Ngemba, Ekia, Nzau, Kitukwa és Mibange. Temetésüket megtagadták, így a helyi temető helyett csupán nem felszentelt földbe temették, majd 1953-ban helyezték át a tervureni Szent János evangélista katolikus templom udvarán lévő temetőkbe.

A négerek „állatkertje” szinte a nyugati kultúra egzotikumává vált, így Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban, Svájcban, Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban és létrehoztak hasonló kiállításokat. Ezek eurocentrikus missziója az volt, hogy megmutassák Európának, hogy a kontinensnek kötelessége civilizálni a fekete vadembereket.

Az elszigetelt afrikaiakat eleinte kerítéssel mögött tartották, Kongó sajátos házainak mását építették fel, ahol megszokott életüket kellett bemutatniuk, a fehérek pedig ezt őszinte ámulattal nézték. Magvakkal, gyümölcsökkel etették őket, akárcsak egy állatkertben. Az amerikai kiállításokon esett meg, hogy egy négert majmokkal zártak össze.

Az utolsó kongói falut az 1958-as brüsszeli kiállításra készítették el, a már megszokotthoz hasonló módon, szalmakunyhók előtt kellett szemlélteniük hagyományaikat – persze ehhez II. Lipótnak már semmi köze nem volt. Ez alatt példátlan számú kongói néger tartózkodott a belga városban: összesen 598 ember, köztük 273 férfi, 128 nő és 197 gyerek.

Az Expótól éjszakára elszigetelték az afrikaiakat, egy másik városban szállásolták el őket. A közönség nem fogadta túl jól, hogy ennyi kongói tartózkodik egyszerre a városban, ezt pedig a kiállításon résztvevők tudtára adták. A szervezők végül leállították a négerek mutogatását.

Kongó 1960-ban elnyerte függetlenségét, ehhez hasonló négerkerteket pedig nem szerveztek többé. A park helyén ma az Afrika Múzeum áll.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Több tízezer zsidó és zsidószimpatizáns vonult fel Izrael mellett Washingtonban, ám ez nem mindenkinek volt kedvére.

Robert Rundo, az amerikai fehér nacionalista Rise Above Movement társalapítóját a Los Angeles-i Megyei Kerületi Bíróságon fogják meghurcolni, mert a hatóságok szerint „erőszakos lázadásokat” szervezett.

A balközép zöldpárt berlini politikusa Adolf Hitlert éltette, amikor a rendőrök éppen alkoholtesztre vitték.

A világháborúban, 1915 szeptemberében vonultam be, mint hadnagy és századparancsnok, a bécsújhelyi akadémia elvégzése után.

„Ezzel az aláírással a német nép és a német haderő, tetszik vagy sem, a győztesek kezébe adta magát” – mondta Alfred Jodl vezérezredes Dwight D.Eisenhower tábornoknak, a szövetséges haderők európai főparancsnokának reimsi főhadiszállásán, 1945. május 7-én.

Egyre szélesebb körűvé válik az X (volt Twitter) elleni nagyvállalati hirdetési bojkott, sőt, az amerikai cégek mellett az Európai Bizottság is közölte, hogy felfüggeszti a hirdetéseit az oldalon, mert nem akarja, hogy azok „antiszemita és náci” tartalmak mellett jelenjenek meg.

"Sohasem gondoltunk a békére, még abban az évben sem, amikor teljesen el voltunk szigetelve, és amikor könnyedén megkaphattuk volna a brit birodalomra nézve jelentősebb veszteségek nélkül és az önök kárára. Miért gondolnánk rá most? Hiszen a győzelem már miénk, mindhármunké", írta Churchill Sztálinnak 1944. január 24-én.

„A jóvátétel nem csak erkölcsileg indokolható, hanem képes kezelni a régóta fennálló faji egyenlőtlenségeket is” – mondta Barbara Lee demokrata képviselő.

Joe Biden bemutatta az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó stratégiát – írja örömködve a Jersualem Post.

A perui drogügyi nyomozók 58 kilogramm Adolf Hitler nevével márkázott horogkeresztes fóliába csomagolt kokaint foglaltak le. A szállítmány Belgiumba tartott.

Egy 28 éves mississippi férfi ellen szövetségi vádat emelnek, mert zsidóknak telefonált Adolf Hitlerrel és a holokauszttal kapcsolatban.

Egy hazafias zenekar a „fehér hatalomról” és az „árja végzetről” zenélt egy orosz katonai bázison – rémüldözik az estéről készült videó láttán az amerikai zsidó-liberális Vice magazin.

Halála óta számos összeesküvés-elmélet terjed, miszerint legszűkebb környezete megölte, hogy Berija megfojtotta, vagy újabban: patkányméreggel végeztek vele, miközben pár nappal később pedig a hasonmásával rendezték meg a „hivatalos” halálát.

A szigorúan titkos – és valószínűleg büdös – kísérletre az 1940-es évek végén, Mao moszkvai látogatásának idején került sor.

Úgynevezett „tiltott önkényuralmi jelkép” használatának vádjával bíróság elé állítják Björn Höckét, az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt Türingia tartományi vezetőjét – közölte a hallei tartományi bíróság.

Jóllehet a biológiai fajfogalom nem azonos az etnográfiai fajfogalommal, mégsem nagyon különbözik tőle.

1944. március 19-én a szövetséges Nagynémet Birodalom katonái bevonultak Magyarország területére, azonban ennek hosszú előzményei voltak.

Lapos képernyős televízió, külön mosdó és négy darab emeletes ágy – ilyen körülmények között tartják fogva Ilaria Salist, a milánói terroristát, az antifa támadások első rendű vádlottját.

Egy fiatal dán lány figyelemre méltó felfedezést tett nemrégiben, ugyanis közel háromszáz viking érmét talált, amelyekről úgy vélik, hogy több mint 1000 évesek lehetnek.

Az Ostromkalauz után folytatódott a Festung Budapest 2024 rendezvénysorozata. A szervezést megnehezítő körülményekről évről évre egyre többet kell beszélnünk és írnunk a különböző csatornákon és felületeken – írja e sorokat honlapján a Légió Hungária.

Egy felüljáró alatt tűnt fel egy graffiti Pesten, amely egy akasztófán lógva ábrázolta az Ilaria Salis nevezető olasz antifasiszta bandavezért, az antifa-per első számú vádlottját.

Első fokon pénzbüntetéssel sújtotta a Szentesi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly decemberben egy horogkeresztes zászlót rakott ki lakásának ablakába – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-t.

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

A második világháborúban Finnország két különbejáratú háborút is vívott a Szovjetunióval, és a finnek 1940-es téli háborús sikere azóta is sokszor előkerül annak példájaként, hogy egy kis ország is képes lehet megállítani egy szuperhatalmat.