Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A hidegháború első éveiben Magyarországon komolyan számoltak a titóista Jugoszlávia és nyugati szövetségesei támadásával, így szovjet nyomásra bunkerrendszer építésébe fogtak a déli határszakaszon. A védmű egyes elemei máig fennmaradtak. 

A lövészárkok sosem egyenesek, hogy ha az ellenség egy szakaszt elfoglal, ne tudja végiglőni az egészet – mutat egy fűvel benőtt árokra Bánhidy Zoltán valahol Ásotthalom és Kelebia között, a magyar–szerb határtól alig három kilométerre. Az amatőr bunkerkutató egy túra keretében az egykori magyar védvonal még fennmaradt építményei közül mutat meg néhányat – megidézve a második világháború utáni évek hangulatát.

Rákosi-vonalnak vagy magyar Maginot-vonalnak is nevezték – persze nem hivatalosan – a Déli Védelmi Rendszert, amely 630 kilométer hosszúságban húzódott a magyar–jugoszláv határ mentén Algyőtől egészen Lentiig. A védvonalat a Hadtörténeti Múzeum szakértői is kutatták a kétezres évek elején, de több, a (had)történelem iránt érdeklődő lelkes hobbista is jól ismeri a bunkerrendszer egy-egy – még épen maradt – szakaszát. Közéjük tartozik Bánhidy Zoltán is, aki a rendszerváltás idején határőr kiképző tiszthelyettes volt a határmenti Tompán.

A bunker egykori falai még kivehetőek, a teteje azonban már nincs meg, és az ajtó is hiányzik. A környéken élők elég élelmesek voltak ahhoz, hogy az elmúlt évtizedekben a bunkerek mozdítható elemeit hasznosítsák, legyen szó ház vagy disznóól építéséről.

A Déli Védelmi Rendszert – amelynek ez az építmény is része volt – három sávba tervezték. 1952-ben kezdték megvalósítani, de teljes egészében soha nem készült el, 1955-ben, Rákosi Mátyás menesztésével leállt az építkezés. A kutatások szerint az összesen 40 százalékban megvalósult bunkerrendszer mellett egy szögesdrótkerítés és körülbelül 2 millió telepített akna is védte a déli határszakaszt akkoriban.

Ezenkívül a határ mentén 15 kilométeres mélységben úgynevezett határövezetet hoztak létre, ahol csak külön engedéllyel lehetett tartózkodni.

Ez csaknem 300 ezer embert érintett, akik közül a leginkább megbízhatatlannak ítélt 2500 személyt családjukkal együtt kitelepítették. Mindezekre az akkori hatalmi logika szerint azért volt szükség, mert az egykori jugoszláv vezető, Josip Broz Tito a Szovjetunióval szemben a nyugati hatalmakhoz közeledett. Így a kommunista blokk országai komolyan számoltak azzal, hogy az imperialisták „láncos kutyájukkal” karöltve délről indítanak majd támadást. Sztálin utasítására Magyarország meg is szakította kapcsolatait Jugoszláviával, és gőzerővel fejlesztette hadi kapacitásait.

„Volt olyan év, amikor Magyarország bevételeinek 25 százalékát katonai célokra, nagyrészt a bunkerek kialakítására fordította. Háborús konfliktus esetén a rendszert elvileg 300 ezer fővel lehetett volna feltölteni” – szokta megemlíteni túravezető az egyik bunkernél, amibe be is lehet menni. Az itt tárolt tüzérségi löveggel akár 10 kilométerre is el tudtak volna lőni.

Ilyesmire ugyan nem került sor, ám 1948 és 1953 között mindkét oldalon rendszeresek voltak a fegyveres villongások, emberrablások, illetve kémeket és diverzáns csoportokat is kölcsönösen „dobtak át” az ellenkező oldalra. A Magyarország és Jugoszlávia közötti enyhülés előtt végül Sztálin 1953-as halála nyitotta meg az utat.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Amikor Imrédy személyes származása körül a közismert polémiák folytak, akkor én magam adtam utasítást Kelecsényinek, hogy figyelje meg Imrédyt és figyeltesse meg másokkal is, hogy faji hovatartozása eldönthető legyen.

Horogkeresztes zászlókat lengetve és a Führert éltetve vonultak fel fehér fajvédő, nemzetiszocialista csoportok a floridai Orlandó városában a hétvégén.

Május 9-én hajnalban nyolc határozott ember betört az újvidéki Crni Ovan közösségi kávézóba, ahol felforgatták az asztalokat és a székeket, s az elborított bútorokra kifeszítették Vajdaság tartomány zászlaját – szomorkodik a szélsőbalos Mérce.

A „magyar forradalomért való lelkesedés” miatt, vagy 1956-ot csupán ürügyként felhasználva 257 személy ellen alkalmaztak megtorlást a Szovjetunióban. 

Adolf Hitler egyik beszédének 30 másodperces részletét játszották be a hangosbeszélőn az osztrák vasúttársaság (ÖBB) egyik vonatán, mielőtt a járat beért volna Bécsbe, írja a BBC.

Ilias Kasidiaris 2021 óta ül egy görög börtönben a betiltott Arany Hajnal párttal való kapcsolata miatt. Ez azonban nem akadályozta meg Kasidiarist, akinek horogkeresztes tetoválása is van, hogy induljon Athén polgármesteri székéért.

Az 1913-as születésű Bosnyák Imrét az elsők között érintette meg a magyar nemzetiszocializmus, a hungarizmus eszméje.

Az alábbi nyilatkozatot Paula Hitler (1896. január 21. - 1960. június 1.), a Führer egyetlen lánytestvére 1957-ben tette, újra kifejezve meggyőződését, ahogy 12 évvel korábban, szeretett fivérének halálát követően.

Az amerikai neobolsevik rezsim feudális hierarchiájában értelemszerűen legfe­lül tanyázó, sőt egyenesen piedesztálra emelt feketék elsősorban a rabszolga őseik által a déli gyapotföldeken végzett ingyenmunka kompenzálásaként akarják kirázni a gatyájukból fehér hűbéreseiket.

Felülvizsgálatot kezdeményezett a franciaországi Crépol településen megkéselt, 16 éves Thomas ügyében Romans-sur-Isère polgármestere.

Amerika rohamosan sodródik a harmadik világ felé, közben pedig a harmadik világból özönlő bevándorlók lépnek a fehér amerikai­ak helyébe.

1944 nyara végén már nemcsak az oroszok, hanem az átállt románok is támadtak bennünket, aminek következtében a Zemplén megyei Zalkod községben fogságukba estem.

Ausztráliában hétfőtől életbe lépett a nemzetiszocialista tisztelgés és a nemzetiszocialista emléktárgyak tilalmáról szóló új törvény.

Az első ember alkotta eszközt, amely áttörte a világűr határát, az Adolf Hitler szupertitkos csodafegyver-programját, az A-4-es vagy közismertebb nevén a V-2-es ballisztikus rakétát megépítő fejlesztőcsoport vezetője, dr. Wernher von Braun konstruálta meg.

Egyre aktívabb a kanadai határon túl az amerikai Goyim Defense League (Gój Védelmi Liga) nevű csoport, amely antiszemita felvilágosító anyagok terjesztését végzi a lakónegyedekben.

Menetünk 1945 nagypénteként indult el Ausztria felé. Május 2-án Gmunden városka közelébe értünk. Az oroszok a hátunk mögött, előttünk a linzi műút, azon túl a szövetséges csapatok tanyáztak.

„A magyar vérbíróságok előtt lefolyt pörök során arról az Európáról volt szó, ahol szellemi síkon nincsenek nagy és kis nemzetek, hanem ahol minden nemzet egyaránt teljesíti kötelességét a nagy európai gondolat jegyében. A perek kulisszája mögött nem volt szó a nagy Angliáról és a kis Lengyelországról és az Európa keleti részén fekvő még kisebb Magyarországról. Ott Európáról, a szellem Európájáról, a lassan ködbevesző Pax Romana anyagon, téren és időn felül álló európai szellemiségről volt szó.”

Kampánycsapatának egyik tagja hozta zsidó-liberális támadások kereszttüzébe az elnökjelöltségért induló kormányzót.

A magyar származású önkéntesekből felállítandó Waffen-SS hadosztályok ügyében a tárgyalások még a Lakatos-kormány idején megkezdődtek. Az írásbeli, előzetes megállapodást végül is Beregfy Károly, a Szálasi-kormány honvédelmi minisztere és Otto Winkelmann, a magyarországi német SS- és rendőri erők parancsnoka 1944. október 23-án írta alá Budapesten.

„Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá” – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

A „német” gondolatrendőrség feloszlatott egy nemzetiszocialista rockkoncertet a türingiai Sonnebergben szombat este.

Az 1945 novemberében kezdődő nürnbergi koncepciós perben a Nagy-Britannia, Franciaország, a Szovjetunió és az Egyesült Államok által létrehozott Nemzetközi Katonai Törvényszék a legyőzött nemzetiszocialista Nagynémet Birodalom 24 prominens katonai, politikai és gazdasági vezetőjének egyoldalú felelősségét állapította meg a második világháború bűneiben.

Vilhelm Junnila, Finnország gazdasági minisztere azzal viccelődött, hogy a parlamenti választásokon a 88-as lett az ő jelölti száma, amelyet a finn választási bizottság véletlenszerűen osztott ki neki.

A szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület elnöke, Olivera Zekic a Telegramon tett közzé egy fotót, amelyen SS-egyenruhában tetszeleg.