Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A Kriegsmarine flotta 1944-ben a Dunában elsüllyesztett több száz hajója között vannak, amelyek alacsony vízálláskor még mindig akadályozzák a folyami közlekedést, mert azóta sem emelték ki őket.

Az Európát sújtó rendkívüli szárazság miatt a Duna vízszintje közel egy évszázad óta a legalacsonyabbra csökkent, és a szerbiai Prahovo kikötőváros közelében több tucat, robbanóanyaggal megrakott, a második világháborúban elsüllyedt német hadihajó roncsait hozta felszínre – írja a Reuters.

Az idei szárazság több mint 20 hajóroncsot hozott napvilágra a Duna egy szakaszán, a kelet-szerbiai Prahovo közelében. Több hajó még mindig több tonna lőszert és robbanóanyagot tartalmaz.

A német flotta elpusztítása egy ökológiai katasztrófát hagyott maga után – mondta el Velimir Trajilovic, 74 éves prahovói nyugdíjas, aki könyvet írt a német hajókról. Szerinte a helyi halászok is veszélyben vannak, beleértve a túlpartról, Romániából érkezőket is.

Néhány roncs miatt a Duna ezen szakaszán a hajózható szakasz 180 méterről mindössze 100 méterre szűkült, ezért Szerbiában a hatóságok a Duna medrének kotrásához folyamodtak, hogy a hajózást nyitva tartsák.

A folyómederben szétszórva néhány hajónak még mindig megvannak a tornyai, vezérlőhídjai, törött árbocai és csavarodott hajótestei, míg mások nagyrészt víz alatt fekszenek a homokos partok alatt.

Korábban a szerb kormány már pályázatot is írt ki a roncsok megmentésére, valamint a lőszerek és robbanóanyagok eltávolítására. A művelet költségét 29 millió euróra becsülték.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE