Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Egyre komolyabb az összfelháborodás van még az Ukrajnát támogató zsidó-liberális körökben is abból, hogy egy ukrán páncélos alakulat egy „náci” szimbólumot festett fel egy oroszoktól zsákmányolt BMP-3-as gyalogsági harcjárműre azonosítóként.

A szeptemberi ukrán ellentámadás kezdete óta széles körben használnak az ukrán páncélozott alakulatok a páncéltestre festett fehér keresztet azonosítójelként – ennek az oka az, hogy szovjet járműveiket könnyű összetéveszteni az orosz járművekkel, a fehér kereszt azonban egyértelműen azonosítja a páncélosokat, mint a Kijev-lojalista erők eszköze. Az oroszok már ekkor is azzal vádolták az ukránokat, hogy a második világháborús német harcjármű-azonosítójel inspirálta őket.

A napokban azonban több fotó és videó is felkerült egy Oroszországtól zsákmányolt, Ukrajna által használt BMP-3-as gyalogsági harcjárműről, amelyre tagadhatatlanul és összetéveszthetetlenül Balkenkreuz jelképeket festettek az IFV kezelői azonosítóként. Ezt a jelképet, ebben a formában korábban csak a nemzetiszocialista Nagynémet Birodalom hadereje, a Wehrmacht használta 1940 és 1945 között katonai járművein azonosítójelként.

A jelkép eddig finoman szólva sem talált pozitív fogadtatásra, még az Ukrajnát támogató nyugati közösségi oldalak részéről sem.

„Mindenféle fenntartások nélkül támogatom Ukrajnát, de ez nem éppen szerencsés, teljesen mindegy, hogy nézed” – írja egy kommentelő egy Ukrajnát támogató grúz felhasználó profilja alá, aki a BMP-3-asról készült videót osztotta meg.

Elvétve amúgy eddig is lehetett ukrán gyalogsági alakulatokon nemzetiszocialista jelképeket látni, de a páncélosoknál nem igazán volt ez jellemző. Az SS-halálfej (Totenkopf) például gyakran felbukkan ukrán irreguláris alakulatok és érdekes módon amúgy orosz Wagner-zsoldosok és donyeci milíciák felszerelésén is felvarró formájában.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE