Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Krummlauf, azaz a kanyar puska a németek kreatív ötlete egy hajlított csövű eszköz volt, amelyet egy MP-44-es puska végére rögzítettek, hogy a katonák átlőhessenek akadályokat anélkül, hogy kitették volna magukat a viszonzott tűznek.

A rohazmozó szovjeteket fedezékben váró katonák élete szempontjából kifejezetten hasznos ötletnek tűnt, de mint már tudjuk, sajnos ez nem változtatta meg a berlini csata kimenetelét.

Valójában a Krummlauf fejlesztése 1943-ban kezdődött, amikor a korai tesztelések során egy ívelt 20 mm-es csövet csatlakoztattak egy 8 mm-es puskához. Az ötlet az volt, hogy az ívelt 20 mm-es részt, egyfajta vályúként használják a golyók átirányítására.

Feltételezték, hogy egy ívelt cső, amely valójában ugyanolyan átmérőjű, mint a golyó, túl nagy feszültséget és súrlódást okozna a működéshez – de ezt a gondolatot a későbbi tesztek cáfolták. Kiderült, hogy egy szabványos átmérőjű hordó valójában sokkal jobban működött.

A Krummlaufnak két különböző változata készült. Az egyiknek 30°-os hajlítása volt a csövéhez képest, ez gyalogsági használatra készült. A másik jóval extrémebb 90°-os kanyarral rendelkezett, és páncélozott járműveket terveztek vele felszerelni. A járműmodell úgy lett kialakítva, hogy a puska függőleges helyzetben ülhessen, ami a minimális helyet foglalt el.

Az ívelt cső áthaladt a jármű páncéljának egy nyílásán, és körbe lehetett forgatni. Állítólag először az Elefant harckocsirombolóban való használatra szánták, amelyre nem voltak felszerelt géppuskák.

A Krummlauf lehetőséget adott volna a legénységnek, hogy az ellenséges katonákra lőjenek, akik robbanóanyaggal vagy gyújtóanyaggal közelednek a járműhöz.

A német haderőnél végül nem terjedt el ez az érdekes alakú fegyver, de egyes források szerint az amerikai csapatok a háború után a koreai háborúban használtak hasonló toldalékot.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A francia rendőrség megölt egy kés és vasrúd miatt egy férfit, aki a palesztinok elleni népirtás elleni tiltakozásul fel akart gyújtani egy zsinagógát az északnyugati Rouen városában.

Kun András 1911-ben született Nyírbátorban. Bölcsészeti és teológiai tanulmányait Rómában folytatta. 1941-ben szentelték pappá, majd minorita szerzetesként a kézdivásárhelyi rendházba került.

A patrióta fiatalra házmester jellemű járókelők hívták ki a rendőröket, miután a zászlót mutatta fel nekik.

Eva Vlaardingerbroek, a nemzetközi keresztény-konzervatív szcéna éppen aktuá­lis üdvöskéje nemrég Magyarországon kijelentette, hogy az európai nagy népességcsere nemcsak egy elmélet, hanem maga a valóság. Jé, tényleg?

Magyarország második világháborús történetének van egy apró, alig ismert, de egyben rendkívül érdekes fejezete: az egyéni fegyverténnyel ellenséges harckocsit megsemmisítő magyar honvédek termőfölddel való jutalmazása.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

Egy szentesi patrióta még tavaly decemberben az ablakában tett közszemlére egy horogkeresztes zászlót, emiatt „önkényuralmi jelkép” használatának vétsége miatt ütöttek rajta otthonában.

A lakókat kiráncigálták lakásukból, majd őrizetbe vették: ismét botrány Gregor Lange és a dortmundi rendőrség körül!

A mai Németországban és Ausztriában rendkívül veszélyes vállalkozásra adja a fejét az, aki úgy gondolja, megpróbál kiállni hazája és népe mellett, és ilyen irányú aktivizmust folytat. 

A frankfurti zsidó szupremácisták Németországban elsőként indítottak el egy olyan alkalmazást, amely az antiszemiták elleni küzdelemben segít azáltal, hogy figyelmezteti a zsidókat a potenciális „biztonsági fenyegetésekre”.

„Kaptam már olyan levelet is, hogy ezeket el kellene égetni” – mutat Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója azokra a második világháborús tárgyakra, melyek 2019-ben egy családi ház felújításakor kerültek elő.

Négynapos utazás után 1945. február 6-án érkeztünk Bajáról Temesvárra. Verőfényes délelőttön vagoníroztunk ki. Az éhségtől és a szomjúságtól elgyötör emberek nagy része megrohamozta az olvadó havat, és marokszámra tömte a szájába.

„A közelgő győzelem lehetőséget ad Németországnak az európai zsidókérdés megoldására, ami véleményem szerint kötelességünk is. A kívánatos megoldás: minden zsidót kitenni Európából.

A német munkásoknak kedvező első munkareformok egyike a fizetett évi szabadság létrehozása volt.

Februárban sorozatos szélsőbaloldali támadások történtek Budapest különböző pontjain, az első hírek szerint az áldozatokat a ruhájuk alapján választották ki az antifasiszta támadók.