Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Giorgia Meloni Olaszország Fivérei (FI) elnevezésű pártja a következő olasz választás fő esélyese, ennek ellenére felfüggesztette egyik jelöltjét, miután kiderült, hogy az online térben tett bejegyzéseiben Adolf Hitler egykori német kancellárt dicsérte.

Az FI gyökerei egy második világháború után létrehozott fasiszta pártalakulatra vezethetők vissza, azonban a pártvezető Meloni jellemzése szerint a pártja konzervatív főáramlatot képvisel.

Korábban Meloniról is kerültek ki olyan 1996-os videófelvételek, amikor még az Olasz Szociális Mozgalom elnevezésű párt tagjaként Benito Mussolinit, Olaszország egykori fasiszta diktátorát dicsérte. Éppen ezért a kormányfőjelölt kritikusai szerint a fasiszta nézetek még mindig virágoznak a párt soraiban.

Legújabb bizonyíték erre, hogy a La Repubblica című újság a héten közzétette a párt jelöltje, Calogero Pisano nyolc évvel ezelőtti közösségi médiakommentárját, amelyben Adolf Hitlert nagy államférfiként jellemezte.

A posztok nyilvánosságra kerülése az olaszországi zsidó közösség haragját is kiváltotta. „Elfogadhatatlan, hogy azok, akik Hitlert dicsőítik, beülhetnek a következő parlamentbe” – írta Ruth Dureghello, a római zsidó közösség vezetője.

A szicíliai körzetben induló jelöltről kiderült az is, hogy egy 2016-os bejegyzésében Melonit modern fasisztának nevezte, és kijelentette, hogy az FI soha nem rejtette el valódi eszméit. Az információk nyilvánosságra kerülésére reagálva az FI közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Pisanót.

A közvéleménykutatók körében széles konszenzus van arról, hogy a szeptember 25-i országos választáson az FI válik a legnagyobb párttá Olaszországban, és a jobboldali pártok által alkotott blokk kényelmes többséget szerez majd az újonnan megalakuló olasz parlamentben.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE