Az egykori Buszesz területén 2017 óta végez egy nagyberuházás előkészítéseként feltárásokat a Budapesti Történeti Múzeum.

Eddig őskori, ókori és Árpád-kori leletek, leletegyüttesek egyaránt előkerültek a régészeti szempontból aranybányának tekinthető területen.

Tavaly új feltárási szakaszba kezdtek az egykori óbudai szeszgyár területén a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei.  A lelőhely két tucat római kori pénzérmén kívül egy bronzból készült pelta alakú katonai verettel, valamint egy szvasztikát, más néven horogkeresztet ábrázoló bronz fibulával, vagyis ruhakapocstűvel is megörvendeztette a feltárást végzőket. Mindkét viseleti elem elsősorban a római kori katonasághoz köthető, amely nem meglepő, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan jelenleg is az aquincumi katonaváros (canabae) északi temetőjében zajlik az ásatás.

A horogkereszt szimbólum végigkísérte szinte az emberiség egész történetét, az első ilyen mintákat mamutagyarba vésték tizenötezer éve a mai Ukrajna területén. Ezen a kis faragott állatfigurán még összekapcsolták az egyes kereszteket, az önállóan állóak hétezer éve jelentek meg. Feltűnt a horogkereszt Indiában, ahol az árjákhoz kapcsolták megjelenésüket, s a hinduizmus legszentebb nem szótagot ábrázoló jelképévé vált, a szvasztika név is szanszkrit eredetű. Megjelent a görögöknél, az etruszkoknál, a keltáknál, majd később az angolszászoknál is.

A római birodalomban a Kr. u. 2. század harmadik negyedétől a 3. század elejéig, közepéig keltezhető szvasztika fibulák elsősorban a limes-mentén elterülő provinciákban kerültek és kerülnek elő. A középkorban is fel-felbukkant, ismerünk szvasztikával díszített páncélt, illetve néhány éve az egri vár ásatásán került elő egy nagyméretű, kőbe faragott szvasztika. Ismert a népművészetben is. A horogkereszt szimbólum a huszadik században, mint a szerencse szimbóluma volt jelen, majd a húszas éveiben maga Adolf Hitler is rátalált, hogy a nemzetiszocialista párt jelképe legyen, de német fajvédő, nacionalista körökben ezidőben már szintén elterjed és népszerű volt.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az 1944. december 22-én megalakult Ideiglenes Nemzeti Kormány még Debrecenben volt, amikor magyar területekről elhurcolt civilek hozzátartozói a kormány közbenjárását kérő levelek ezreit küldték a Külügyminisztériumba.

Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese, a második világháború alatt  szerepet játszó politikusok közül az egyik legkülönösebb és legérdekesebb egyéniség.

A Nagynémet Birodalom oldalán harcoló División Azult a világháborúban a keleti fronton vetették be, de egyes tagjai még a Franco utáni Spanyolországban is tovább szolgáltak.

Hatalmas felháborodást váltott ki Rébecca Chaillon bevándorló hátterű francia „művész” legújabb színi előadása, melyben fehér játékbabákat húznak karóba a „rasszizmus ellen tiltakozva”.

Egy francia zsidó újságíró a Jerusalem Post-nak nyilatkozva mondta el, hogy az utcájában számos épületet megjelöltek az antiszemita aktivisták.

Tetovált „náci” jelképek miatt két és fél évi felfüggesztett szabadságvesztéssel zárult egy három évvel ezelőtti ausztriai nyaralás egy magyar férfi számára. Az illető vesztét az okozta, hogy egy tónál fürdőruhára vetkőzött.

Interjút adott a Magyar Jelennek T. Zoltán, akit viperákkal és paprikasprayvel felfegyverkezett antifabűnözők vertek össze február 10-én egy budapesti dohánybolt előtt.

Ki árja, félvér, nem-árja – a félvérek és nem-árják jogállása – a nem-árják állampolgársága, házassága, hivatalviselése – a harctéri szolgálatból eredő kiváltságok, ésatöbbi.

Még február elején kezdett közös ajvékolásba a Mérce és a 444 azért, mert lelkes hungaristák felújították Lutz Gizellának, Szálasi Ferenc nemzetvezető özvegyének sírját.

A magyarországi antifa támadásoknak hosszabb összeállítást szentelt (szokás szerint nácizva egy sort benne) a német Bild.

A nemzetiszocialista vezérkar tagjai között nem kevés zseni akadt, de közülük is magasan kiemelkedett Albert Speer, a Nagynémet Birodalom főépítésze és későbbi fegyverkezési minisztere.

Egy idős német asszonynak, aki személyesen ismerte, hiszen munkaadója volt, a név – Adolf Hitler – mosolyt csalt az arcára, nem pedig borzongást.

Az 1912. március 29-én született Hanna Reitsch kislány korában doktornőnek készült, de emellett imádta a vitorlázórepülést is, amivel már ekkor is felállított néhány rekordot.

Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere számára a sajótóból derült ki, hogy egy patrióta szellemiségű, kétestés koncertet terveznek november második hétvégéjére a kerületben.

Az antifa terroristák ismét lecsaptak Németországban, s ezúttal talán még betegebb, még perverzebb módját választották a vérengzésnek, mint eddig.

Bocsánatkérő közleményt adott ki a Michigani Állami Egyetem, miután a szombat esti meccs előtt Adolf Hitler képe jelent meg az eredményjelzőn – írja a CNN nyomán a 24.

Bazin határába értünk 1945. április 1-jén reggel, ami már egészen a front közelében volt.

A Duce többször is farkasszemet nézett a halállal és mindig sikerült felülkerekednie. Túlélte az első világháború kegyetlen csatáit, valamint számos merényletkísérletet is.

A közelmúltban az amerikai Massachusetts állambeli West Brookfield városában a zsidókat célzó „sértő üzeneteket” tartalmazó visszazárható zacskókat osztottak szét, ami médiahisztériát váltott ki.

A Barbarossa hadműveletben, amely világtörténelem legnagyobb katonai offenzívájaként vonult be a történelembe, több mint 3 millió német, és nagyjából 500 ezer, spanyol és francia önkéntes csapatokkal megtámogatott, román, magyar, szlovák, olasz, finn és horvát katona vett részt.

Akár fejenként 22 ezer dollár, azaz nagyjából 7,9 millió forint adófizetői pénzt is kaphatnak a „neonáci” szülők Ohio államban, hogy otthon oktassák gyermekeiket Hitlerről és egyéb témákról, írja a zsidó-liberális extrémista Vice magazin.

A fekete bűnözési hullám gyakorlatilag elönti az összes amerikai nagyvárost.

A horvát hatóságok már korábban leállították a forgalmat, beindították a vészjelző szirénákat, és evakuálták Rijeka kikötőváros egy részét, hogy felrobbanthassák a tengerfenéken talált, második világháborús német hajóaknát.

A magyar vezetők az olaszokkal, majd a nemzetiszocialista Németországgal ápolt szoros viszonyt egy-egy tér átnevezésével is nyomatékosították.