Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Magántermészetű programok és a propagandagépezet irányításának helyszíne volt a Haus am Bogensee, Joseph Goebbels egykori villája. 

Az épület körül Németországban most nagy a felhajtás, egyesek megmentenék, míg a múltat végképp eltörölni vágyók a földdel tennék egyenlővé.

Joseph Goebbels propagandaminiszter szerelmi fészke és a mellette elhelyezkedő Szabad Német Ifjúság (FDJ) legfőbb központjának szánt káderképző körül kialakult vita elhatalmasodni látszik. Miközben a polgármester és a kerületi adminisztrátor öt évre szóló védőpajzsot szorgalmaz, egy militáns antifasiszta berlini politikus a gyors lebontást tartja a „legmegfelelőbb megoldásnak”.

„A Németországban egyedülálló helyszín kiemelkedő történelmi és építészeti jelentőségű, és feltétlenül védendő” – így érvel Daniel Kurth, Barnim kerület adminisztrátora.

Németország Szociáldemokrata Pártjának képviselője, Sven Heinemann azonban a Bild hevesen tiltakozik ez ellen. „Nem tudom komolyan venni a szájhősködést. Sem a kerület, sem az önkormányzat nem tett semmi érdemlegeset Bogenseeért az elmúlt 25 évben” – vélekedett. Mint mondta, „a szövetségi kormány, Brandenburg, a kerület és az önkormányzat holnap egy euróért megkaphatja a területet, ha úgy gondolják, hogy érdemes megőrizni”.

A Wandlitz településen található terület Berlinhez tartozik, és 2000 óta használaton kívül áll. A villát legendák övezik, itt fogadta ugyanis számtalan barátnőjét Joseph Goebbels, aki 1945 áprilisában hagyta el a házat, és májusban családjával együtt öngyilkos lett a Führerbunkerben, mielőtt a szovjetek rájuk rontottak volna.

Az épületet nem használják ki, így azonban nagy összegeket emészt fel a fenntartása. A Bild szerint a minimális menedzsment 2011 óta évente több mint 200 ezer euróba került, jelenleg pedig évi 300 ezer euróba. 2019 óta további 4,2 millió eurót költöttek vészhelyzeti biztonsági intézkedésekre, és további 3 millió eurót tervezési költségekre. A jövőbeni fejlesztések további több száz millió euróba kerülnek. Az épület teljesen leromlott. A szélsőbalos Heinemann úgy véli: „Bogensee elfogadhatatlan gazdasági helyzetet jelent Berlin számára. Ez teszi lehetővé a műemlék lebontását. Ezt jogászok is megerősítették.” Az SPD-s politikus azt bírta javasolni, hogy a berlini területet erdőtelepítésre használják.

(Borítókép: Joseph Goebbels propagandaminiszter számára 1936–39 között épített villa látképe a Berlintől északra fekvő Bogensee-tó közelében 2016. január 13-án. Fotó: John Macdougall / AFP)

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az Alternatíva Németországért (AfD) eltiltotta minden nyilvános megjelenéstől és kampányeseménytől a párt európai parlamenti listavezetőjét, Maximilian Krah-t – jelentette be a párt szóvivője, miután az illető a címben idézett mondatot találta mondani.

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

Az 1945 előtti korszak egyik legtisztább, legnagyobb képességű magyar államférfia, Bárdossy László volt az első, aki vértanúhalált halt a Rákosi Mátyás és Nagy Ferenc által állított kivégző oszlopok előtt.

Bajtársunk és barátunk Cseresznye György, a Titkolt Ellenállás egykori énekese már lassan egy évtizede, idén 9 éve, hogy a Hadak Útjára távozott.

Szálasi Ferenc 1946. évi Börtönnaplójának február 28-i bejegyzésében ezt olvassuk: "Ma reggel kivégezték Imrédy Bélát. Nyugodjék békében. A Nemzet vértanúja volt."

Valószínűleg kevés furább szervezet létezett a nemzetiszocialista Németországban, mint az általában csak „Zsidók Hitlerért” néven emlegetett egyesület.

Robert Rundo, az amerikai fehér nacionalista Rise Above Movement társalapítóját a Los Angeles-i Megyei Kerületi Bíróságon fogják meghurcolni, mert a hatóságok szerint „erőszakos lázadásokat” szervezett.

Regisztrált az X-re Ilaria Salis olasz EP-képviselő, aki Magyarországon az antifa támadások elsőszámú gyanúsítottjaként lett ismert. 

Ausztria 2019 óta a nemzetiszocializmus 26 ezer „áldozatának”, illetve leszármazottjaiknak adott állampolgárságot – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

Egy helyi zsidó felsőbbrendűségi csoport és állami törvényhozók kiakadtak a Nashville belvárosában a tartott nemzetiszocialista felvonulás miatt.

A tavaszt idéző napsütésben jó félszázan gyülekeztek a megadott időpontban a Keleti pályaudvar előtti téren, hogy részt vegyenek a sétáló történelemórán, számol be a Festung Budapest 2024-es rendezvénysorozata nyitányáról a honlapján a Légió Hungária.

A 35 éves Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, közismertebb nevén Sztálin, az LMBTQP-közösség korai úttörőjeként teherbe ejtett egy kiskorú, szibériai lányt. Leszármazottaik ma is élnek.

Oroszok és civil román rendőrök vették körül 1945. január 2-án Érdmindszentet. Senki sem távozhatott.

Életében Lothrop Stoddard (1883–1950) Amerika egyik legbefolyásosabb írója volt. A Harvardon szerzett doktori címet, tizenöt könyvet írt, beleértve sokat vitatott könyvét is, az 1920-as The Rising Tide of Colort.