Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Magántermészetű programok és a propagandagépezet irányításának helyszíne volt a Haus am Bogensee, Joseph Goebbels egykori villája. 

Az épület körül Németországban most nagy a felhajtás, egyesek megmentenék, míg a múltat végképp eltörölni vágyók a földdel tennék egyenlővé.

Joseph Goebbels propagandaminiszter szerelmi fészke és a mellette elhelyezkedő Szabad Német Ifjúság (FDJ) legfőbb központjának szánt káderképző körül kialakult vita elhatalmasodni látszik. Miközben a polgármester és a kerületi adminisztrátor öt évre szóló védőpajzsot szorgalmaz, egy militáns antifasiszta berlini politikus a gyors lebontást tartja a „legmegfelelőbb megoldásnak”.

„A Németországban egyedülálló helyszín kiemelkedő történelmi és építészeti jelentőségű, és feltétlenül védendő” – így érvel Daniel Kurth, Barnim kerület adminisztrátora.

Németország Szociáldemokrata Pártjának képviselője, Sven Heinemann azonban a Bild hevesen tiltakozik ez ellen. „Nem tudom komolyan venni a szájhősködést. Sem a kerület, sem az önkormányzat nem tett semmi érdemlegeset Bogenseeért az elmúlt 25 évben” – vélekedett. Mint mondta, „a szövetségi kormány, Brandenburg, a kerület és az önkormányzat holnap egy euróért megkaphatja a területet, ha úgy gondolják, hogy érdemes megőrizni”.

A Wandlitz településen található terület Berlinhez tartozik, és 2000 óta használaton kívül áll. A villát legendák övezik, itt fogadta ugyanis számtalan barátnőjét Joseph Goebbels, aki 1945 áprilisában hagyta el a házat, és májusban családjával együtt öngyilkos lett a Führerbunkerben, mielőtt a szovjetek rájuk rontottak volna.

Az épületet nem használják ki, így azonban nagy összegeket emészt fel a fenntartása. A Bild szerint a minimális menedzsment 2011 óta évente több mint 200 ezer euróba került, jelenleg pedig évi 300 ezer euróba. 2019 óta további 4,2 millió eurót költöttek vészhelyzeti biztonsági intézkedésekre, és további 3 millió eurót tervezési költségekre. A jövőbeni fejlesztések további több száz millió euróba kerülnek. Az épület teljesen leromlott. A szélsőbalos Heinemann úgy véli: „Bogensee elfogadhatatlan gazdasági helyzetet jelent Berlin számára. Ez teszi lehetővé a műemlék lebontását. Ezt jogászok is megerősítették.” Az SPD-s politikus azt bírta javasolni, hogy a berlini területet erdőtelepítésre használják.

(Borítókép: Joseph Goebbels propagandaminiszter számára 1936–39 között épített villa látképe a Berlintől északra fekvő Bogensee-tó közelében 2016. január 13-án. Fotó: John Macdougall / AFP)

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A tavaszt idéző napsütésben jó félszázan gyülekeztek a megadott időpontban a Keleti pályaudvar előtti téren, hogy részt vegyenek a sétáló történelemórán, számol be a Festung Budapest 2024-es rendezvénysorozata nyitányáról a honlapján a Légió Hungária.

Amszterdam önkormányzata 100 ezer eurót fizet kártérítésként amiatt, hogy a város a második világháború alatt a villamosjegyekből származó pénzből 48 ezer zsidót szállított a német munkatáborok felé – írja az MTI.

Ausztria 2019 óta a nemzetiszocializmus 26 ezer „áldozatának”, illetve leszármazottjaiknak adott állampolgárságot – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

A világot reálisan figyelők körében több mint egy évszázadra nyúlik vissza a Judapest kifejezés, amely a nevéből adódóan Budapest elzsidósodásának gyors és jelentős mértékét hivatott kifejezni – ez az elzsidósodás már a 19. században is nagy méreteket öltött.

A sztálinista rendszer szétválaszthatatlan magától Sztálin személyétől. A bolsevik rendszer működési mechanizmusa gyakorlatilag Sztálin személye köré épült, és a diktátor 1953-as halálával szükségszerűen meg is változott.

A Nyilaskeresztes Párt Szálasi Ferenc nemzetvezető részvételével tartotta meg december havi Nagytanácsát, jelentette 1944 decemberében a Magyar Távirati Iroda.

Korábban röviden – a „tudományos” értékéhez mérten – már szó esett egy bizonyos Robin DiAngelóról annak kapcsán, hogy az ő agyszüleménye a woke-izmus bibliájának számító White Fragility (Fehér törékenység) című könyv.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.

„Kaptam már olyan levelet is, hogy ezeket el kellene égetni” – mutat Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója azokra a második világháborús tárgyakra, melyek 2019-ben egy családi ház felújításakor kerültek elő.

Akármennyi bűnnel is vádolják, a Führer is csak ember volt, aki ráérős óráikban sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódolt.

Az immár száz napja tartó folyamatos szőnyegbombázásokkal az izraeli hadsereg (IDF) elhomályosította az angol–amerikai haderő egyik legfényesebb második világháborús hőstettét, amely abból állt, hogy 3 nap alatt letarolta Drezda épületeinek harmadát, ártalmatlanítva 25 ezer „nácit és potenciális nácit”.

A szvasztika, azaz a 90 fokban hajlított ágakkal bíró kereszt fontos szimbólum több egykori és ma is élő hitrendszerben egyaránt. Az idők során jelképezte többek között a jó szerencsét, a teremtés végtelenségét és a legyőzhetetlen, forgó Napot.

Hatéves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a stuttgarti tartományi felsőbíróság egy „szélsőjobboldali német terrorcsoport” vezetőjére.

A szélsőjobboldali zenei színtéren nem ritka, hogy a zenekarok fel- és átdolgozzák más bandák közkedvelt dalait. Például az angol Skrewdriver és a német Landser különösen sok nép fiait megihlette.

Egy fehér fajvédő aktivista három négert lőtt agyon a floridai Jacksonville-ben lévő boltban, egy korábbi rasszista akció évfordulóján.

Iszonyatos dráma folyt a mai Széll Kálmán tér környékén 1945. február 11-én, amikor Budapest magyar és német védői megpróbálták áttörni a szovjet ostromgyűrűt.