Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Hiszériát váltott ki annak a fiatal osztrák tisztnek az ügye, aki annak ellenére maradt szolgálatban, hogy saját készítésű SS-egyenruhát viselt, és Hitler-köszöntéssel tisztelgett.

A Kurier osztrák napilap beszámolója szerint a karintiai tartományból származó katona egyenruhát, horogkeresztes jelvényt és zászlókat rendelt az interneten, hogy összeállítsa saját SS-egyenruháját.

A közösségi médiában megjelentek a fotók arról, hogy a fiatal tiszt „legalább ötször viseli saját készítésű egyenruháját a szabadban, többször horogkeresztes sisakot viselve” – áll a jelentésben.

A megszólalók azon is borzonganak, hogy szemtanúk látták, amint karlendítéssel tisztelgett különböző alkalmakkor: egy sportklub kantinjában, a futballpályán és a társai előtt a laktanyában.

Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter „hihetetlen vétségnek” minősítette a katona viselkedését, valamint nehezményezte, hogy ekkor nem mentették fel – áll a minisztérium közleményében.

„Az érintett személyt azonnal felmentették szolgálatából, és nem katonai beosztásban alkalmazzák” – fűzték hozzá a közleményben.

Alexander Van der Bellen osztrák elnök szintén megdöbbenésének adott hangot a „náci propagandát” folytató katona miatt.

„A náci dicsőítés minden formája a leghatározottabban elítélendő, és nincs helye a közszolgálatban és a társadalmunkban” – írta Van der Bellen egy Twitter-üzenetében, hozzátéve, hogy a fegyveres erőkben és a rendőrségen dolgozókra „különleges felelősség hárul” ebben a tekintetben.

Ausztriában – amely 1938-ban közel 100 százalékos egyetértéssel csatlakozott a Nagynémet Birodalomhoz – a világon legszigorúbb törvények alapján sújtanak le a nemzetiszocializmus újjélesztésén munkálkodók ellen, így aki tilosat gondol és mond, akár 20 évre is rács mögé kerülhet. Ennek ellenére a nemzetiszocialista érzelmek megnyilvánulásával járó gondolatbűncselekmények elég gyakoriak.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE