Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

A tábornok nyugdíjazott hívei 1963-ban kezdték az akadémiát, még bőven Franco-rendszer vége előtt.

A spanyol védelmi miniszter ügyészségi vizsgálatot sürgetett egy kiszivárgott elektronikus üzenetváltás ügyében, amelynek során nyugalmazott katonatisztek a hírek szerint Francisco Franco tábornokot éltették, és arról beszéltek, hogy agyon kellene lőni egyes politikai ellenfeleket, jelentette az MTI.

Az Infolibre hírportál tette közzé az üzeneteket, amelyeket a légierő akadémia egykori - az 1963-ban indult osztály - tagjai küldtek egymásnak egy privát Whatsapp-csoportban. Néhányan a csoport tagjai közül aláírói voltak azoknak a leveleknek, amelyeket több tucat nyugalmazott katonatiszt küldött VI. Fülöp királynak novemberben, bírálva az országot irányító baloldali kormánykoalíciót. A levelek nyelvezete több helyen "a szélsőjobboldali politikusok stílusát idézte". Ostorozták egyebek között a Pedro Sánchez miniszterelnök vezette szocialista-kommunista kormányt és azokat az alkukat, amelyeket a kormány kötött szeparatista pártokkal a parlamentben.

Sem VI. Fülöp, sem a spanyol uralkodóház nem reagált a levelekre.

Margarita Robles védelmi miniszter csütörtökön úgy fogalmazott: mind a levelek, mind az üzenetváltás tartalma "elítélendő", és az nem tükrözi a spanyol hadsereg nézeteit.

"Egyesek - saját magukat a hadsereg tagjainak álcázva, holott már rég nem azok - megpróbálják kínos helyzetbe hozni az államfőt, illetve azon munkálkodnak, hogy besározzák a fegyveres erőket" - mondta a szélsőbalos tárcavezető újságírók előtt.

Az Infolibre cikke szerint a Whatsapp-csoportban beszélgetés folyt a Katalónia függetlenségéért küzdő aktivistákról, akiket az egyik tag megjegyzése szerint le kellene lőni. Egy másik résztvevő pótolhatatlannak nevezte Franco tábornokot.