Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A brazil szövetségi rendőrség szerint 2019 óta megugrott a „neonácizmusra való felbujtás” miatt indított nyomozások száma, amely idén is „jelentős növekedést” mutat.

Brazília 1989-es „rasszizmustörvénye” bünteti a nemzetiszocializmushoz köthető szimbólumok használatát, valamint az „Adolf Hitler rezsimjét éltető” beszédet nem védi a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló törvény Brazíliában.

A rendőrség tájékoztatása szerint idén eddig 21 vizsgálatot indítottak horogkeresztek „nácizmus propagálása céljából” történő gyártásával, értékesítésével, forgalmazásával vagy felmutatásával kapcsolatban, míg 2018-ban, Bolsonaro megválasztásának évében csak egy volt.

A brazil Nemzeti Zsidó Egyesület, a CONIB közölte, hogy „a szélsőséges csoportok számának példátlan növekedését tapasztalta, amelyek többsége nyíltan neonáci”.

A Sao Paulo állam Unicamp egyetemének „neonácikra” szakosodott kutatói 2015 óta több mint tízszeresére becsülték a „neonáci sejtek” számának növekedését Brazíliában. Az Unicamp kutatói az eredményeiket bemutató YouTube-videóban azt mondták, hogy Jair Bolsonaro korábbi elnök ösztönözte az ilyen sejtek növekedését a csoportokat „lázító” beszédeivel.

Bár mások megkérdőjelezik ezeknek az eredményeknek a mértékét, senki sem vonja kétségbe, hogy a számok emelkednek.

Guilherme Franco de Andrade, a közép-nyugat-brazíliai Mato Grosso do Sul Szövetségi Egyetem önjelölt „szélsőjobboldali szakértője” szerint a „neonácizmus” egyértelműen növekvő „probléma”, de óvakodott attól, hogy mindezt a volt elnökre fogja. Ehelyett azt mondta, hogy a növekedés inkább az évekig tartó baloldali kormányzás utáni növekvő konzervativizmushoz köthető, mint Bolsonaróhoz.

A nemzetiszocialista csoportok jelenléte főleg Santa Catarina államban jelentős, ahol a lakosság többsége német és olasz származású, ellentében az ország más részeivel, ahol a négerek és indiánok, valamint ezeknek a keveréke domináns. A déli államban élnek a legnagyobb arányban fehér lakosok Brazíliában, a legutóbbi népszámlálás során 84 százalékuk fehérnek vallotta magát.

Arthur Lopes, egy rendőrségi nyomozó, aki a „neonáci” csoportok elleni nyomozásokat vezeti, azt mondta a Reutersnek, hogy „az etnikai összetétel egyesek arra késztetett az államban, hogy higgyenek a fehérek felsőbbrendűségében”, ám nem világos, hogy a nyomozó pontosan mire gondolt.

Lopes, akinek Santa Catarina állam fővárosában, Florianopolisban található irodája tele van lefoglalt nemzetiszocialista mozgalmi kellékekkel teli dobozokkal, elmondta, hogy napjai nagy részét a dark weben tölti, ahol a „fasiszták összegyűlnek, hogy elkerüljék a rendfenntartók kíváncsi tekintetét”.

Novemberben Lopes csapata végrehajtotta valaha volt legnagyobb rajtaütését, letartóztatva nyolc nemzetiszocialistát egy vidéki ingatlanban, akik a Crew 38-nak, azaz a Hammerskins nemzetközi hálózat helyi csoportjának nevezték magukat. A rendőrnyomozó azzal szemléltette, hogy milyen jó fogást csináltak, hogy a letartóztatottak többségén „náci szimbólumok és angol kifejezések, például White Power tetoválásokat voltak”.

A razzia során Lopes csapata vörös, fehér és fekete zászlókat, a Hammerskins logójával ellátott pólókat, egy amerikai nemzetiszocialista szervezetre utaló szimbolikát, valamint a Lopes által „fehér felsőbbrendűségi bandáknak” nevezett CD-ket talált. A nyomozó úgy okoskodott, hogy „a tárgyakat az Egyesült Államokban és Európában lévő Hammerskins sejteknek adták el”.

Lopes szerint a vádemelés nehéz ügy lesz a brazil törvények értelmében, amely szerinte „gyenge” és „elavult”, mivel a horogkereszten és a „holokausztot tagadó vagy védő” beszédeken kívül más szimbólumok használata is általánosan elterjedt, valamint nem büntethető.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A felvidéki Szencen található Anton Bernolák Gimnázium történelem tanárát Slavomír Maľát diákjai jelentették az iskolának, miután nézeteivel és véleményeivel a „törvénysértés határán mozgott”.

Lengyelországi zsidók pert indítottak németországi székhelyű multinacionális óriásvállalatok ellen „a szüleiket és nagyszüleiket ért világháborús atrocitások miatt” – írja a PCh24 lengyel hírportál.

Az alábbi írás a szerző utolsó írása, amelyet 1999. augusztusában vetett papírra és a Magyar Összetartás 1999. novemberi számában látott napvilágot.

Vilhelm Junnila, Finnország gazdasági minisztere azzal viccelődött, hogy a parlamenti választásokon a 88-as lett az ő jelölti száma, amelyet a finn választási bizottság véletlenszerűen osztott ki neki.

A korabeli német sajtóban csodafegyverként (Wunderwaffe) emlegetett rakéta a mai robotrepülőgépek elődjének tekinthető.

A gondolatbűnöző politikus azért állt bíróság elé, mert egy 2021-es gyűlésen a „Mindent Németországért!” szavakat használta. Ez ugyanis Németországban bűncselekménynek számít.

A lakókat kiráncigálták lakásukból, majd őrizetbe vették: ismét botrány Gregor Lange és a dortmundi rendőrség körül!

A Hetek című filoszemita lap egyik olvasója küldte be az újság számára azt a fotót, amelyen Budapesten, az Egyetem tér környékén kiragasztott, az említett orgánum szerint „uszító antiszemita” szövegű plakát látható.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

A Kun (Kohn) Béla nevével fémjelzett proletárdiktatúra és vörösterror, a hírhedt 133 nap fenekestül forgatta fel az akkori magyar társadalmi és politikai életet.

Alig néhány hónappal a harcok után elindult a feleslegessé vált eszközök hasznosítása a megszállt és kettészakított Németországban.

A müncheni Oktoberfest közismerten a sörről szól, és egy ideje már visszatérő sláger a világhírű népünnepélyen Gigi D'Agostino L'Amour Toujours című dala, ami „az örök szerelemről” szól.

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

A második világháború óta nem látott szintet ért el a Dániában feljegyzett antiszemita megnyilvánulások száma – közölte Henri Goldstein, a skandináv ország zsidajinak vezére.

Egy 28 éves mississippi férfi ellen szövetségi vádat emelnek, mert zsidóknak telefonált Adolf Hitlerrel és a holokauszttal kapcsolatban.