Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A leginkább narancsos ízben fogyasztott szénsavas ital a Coca-Cola mellett talán a legismertebb üdítő szerte a világon.

Kevéssé ismert azonban, hogy a Fantát valójában a második világháború alatt, a nemzetiszocialista Németországban alkották meg először, miután a háborús szankciók eredményeképp elfogytak a kóla gyártásához szükséges alapanyagok.

A világ legnagyobb üditőital gyártója, a Coca-Cola Company 1929-ben hozta létre németországi leányvállalatát. Az NSDAP hatalomrajutását követően, az 1930-as évek első felében a cég által gyártott kóla rövid idő alatt az ország legnépszerűbb üditőitala lett. A cukros, szirupos, fekete színű italt 50 gyárban palackozták és közel 5 millió üveget adtak el belőle évente. A cég emblémája virított minden utcasarkon, és gyakran jelent meg különféle sport és kulturális események támogatójaként is. Legnagyobb sikerét azonban kétségtelenül 1936-ban aratta, amikor a berlini olimpia hivatalos szponzora is lett.

A második világháború kitörése azonban kellemetlen következménnyel járt minden német kólarajongó számára. A kóla gyártásához szükséges speciális szirup amerikai importja folyamatosan csökkent, majd az Egyesült Államok a hadbalépésével egyidőben minden kereskedelmi kapcsolatát megszüntette Németországgal. Ez egyben azt jelentette, hogy a Coca-Cola német leányvállata ettől fogva már képtelen volt több kólát gyártani a megfelelő alapanyag híján.

A németországi vállalat vezetője, Max Keith azonban rövidesen előállt a mentőötlettel. Németországban elérhető alapanyagokból egy új receptet javasolt. Így született meg, az ekkor elsősorban tejsavóból és almarostokból készített ital, amelynek Keith és reklámszakemberei a német „Fantastisch” szót alapul véve egy új nevet alkottak.

A Fanta sikerének talán legfőbb kulcsa Keith ügyes lobbitevékenységében gyökeredzett, aki elérte, hogy az új termékre ne vonatkozzon a Németországban akkoriban elrendelt cukorimport-tilalom. Az édes üdítő így rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert, minthogy nem csak italként fogyasztották, hanem tészták és sütemények hozzávalójaként is hasznosítható volt. Az németországi vállalat gyakorlatát hamarosan átvette a hasonló problémákkal küzdő holland leányvállalat is, ahol hasonló elv alapján egy bodza ízű italt kezdtek gyártani.

A háború végén az európai leányvállalatok irányítása ismét az Egyesült Államokban székelő cég központja kezébe került. Az alma ízű német és a bodza ízű holland Fanta gyártását ekkor le is állították, de az ital kedvelőinek nem kellett sokáig várni kedvenc ízeik visszatérésére. A nagy üzleti rivális Pepsi ugyanis az 1950-es években piacra dobta saját, különféle gyümölcsös ízesítésű termékeit, ami válaszlépésre késztette a Coca-Colát is. 1950-ben újraindították a Fanta gyártását, amely rövid idő alatt a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb szénsavas üdítőitalává vált. Így manapság már több mint 100 országban és 90 különféle ízesítéssel árusítják.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Körözést adott ki Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen az orosz belügyminisztérium.

Korábban röviden – a „tudományos” értékéhez mérten – már szó esett egy bizonyos Robin DiAngelóról annak kapcsán, hogy az ő agyszüleménye a woke-izmus bibliájának számító White Fragility (Fehér törékenység) című könyv.

Négy német állampolgáron ütött rajta az osztrák rendőrség, amint Adolf Hitler születésének évfordulóján fehér rózsát helyeztek el a Führer szülőházánál Nyugat-Ausztriában, írja a Guardian.

A Duce többször is farkasszemet nézett a halállal és mindig sikerült felülkerekednie. Túlélte az első világháború kegyetlen csatáit, valamint számos merényletkísérletet is.

A mennoniták anabaptista felekezetét a 16. században hozta létre egy frízföldi reformátor, Menno Simons. A javarészt Poroszországban letelepedett mennoniták a 18. században a militarista alapokra épülő államból II. Katalin cárnő Oroszországába menekültek.

Jóllehet a biológiai fajfogalom nem azonos az etnográfiai fajfogalommal, mégsem nagyon különbözik tőle.

A világháborúban, 1915 szeptemberében vonultam be, mint hadnagy és századparancsnok, a bécsújhelyi akadémia elvégzése után.

Most, hogy az amerikai kormány félhivatalos szócsövének számító The Washington Post megszellőztette a hírt, szinte már biztosra vehető, hogy az USA egy újabb megnyerhetetlen háborús kalandra készül a Közel-Keleten, ezúttal a jemeni húszik ellen, akiket a napokban ismét terrorszervezetnek nyilvánított, miután három éve éppen a Biden-kormány levette őket erről a listáról.

Miután fogságom 52. napján, 1945. március 15-én elhagytuk a gödöllői poklot, csalárd módon áthajtottak bennünket Budapest helyett Monoron át Ceglédre.

Egy nappal a chemnitzi csonkolás előtt is hallattak magukról az antifa terroristák: hétfő éjjel bombatámadás történt a Königsblut Tattoo & Piercing Stúdió ellen Zeulenrodában (Greiz kerület, Türingia).

Egy ausztrál nemzetiszocialista, aki a börtönbüntetése végéhez közeledik, megtámadta a szabadulása utáni állami felügyelet elrendelésére irányuló kérelmet, mert a hosszú börtönben töltött időszaka után szerinte már nem kellene szoros megfigyelés alatt maradnia, ám a törvényhozók éppen az elnyomás fokozásán dolgoznak.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

Amikor Imrédy személyes származása körül a közismert polémiák folytak, akkor én magam adtam utasítást Kelecsényinek, hogy figyelje meg Imrédyt és figyeltesse meg másokkal is, hogy faji hovatartozása eldönthető legyen.

Három fekete férfi rasszizmussal vádolja, és beperelte az American Airlines légitársaságot, miután testszagukra érkező panaszok miatt leparancsolták őket a repülőgépről.

A faji háborúra való előkészletek, illetve „terrorösszeesküvés” miatt ítéltek el finn nemzetiszocialista fiatalokat.