Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Eva Braun a fotós fiatal asszisztenseként került a Führer környezetébe, mindössze 17 évesen. Hamar kiderült, hogy szimpatikusnak találja őt, és a lány is viszonozta érdeklődését.

Néhány éven belül Eva Braun Hitler nyilvánosság elől elrejtett párja lett, végül 1945-ben, egy nappal haláluk előtt összeházasodtak.

Eva Braun, aki foglalkozásából eredendően szívesen filmezett és fotózott, rengeteg képanyagot készített a Führer magánéletéről. A felvételeket Lutz Becker filmművész és filmtörténész kutatta fel. Minden akkor kezdődött, amikor a diplomamunkája írása közben rábukkant egy fényképre, amelyen Eva Braun egy kamerát tart a kezében. Azonnal felébredt a lelkesedése, hiszen azt feltételezte, hogy valahol meg kell lennie azoknak a videóknak, amelyeket Braun készített a gépével.

Korábban hallott róla, hogy a '40-es években rebesgették bizonyos házivideók gyűjteményét, de annak hollétéről vagy valós létezéséről nem volt sem információ, sem bizonyíték.

Becker kíváncsiságát ez nem törte le: vizsgálni kezdte a londoni és amerikai filmarchívumokat, és kitartóan kutatott a felvételek után, de mindhiába. Végül a fülébe jutott, hogy egy marylandi repülőgéphangárban őrizgetnek egy ismeretlen, katalogizálatlan filmtekercset. Odautazott, és ugyanitt bukkant rá számos további filmre is, melyeket német címkékkel ellátott fémdobozokba zártak. Amikor az egyik filmet kibontotta, és a fény felé tartotta, elképesztő érzések fogták el, hiszen az apró kockákon láthatóvá vált Hitler, és a nemzetiszocialista párt belső köre, Goebbels, Ribbentrop és Speer, amint Obersalzbergben napfürdőznek.

A Becker által felfedezett videók többsége egy faháznál készült, a bajorországi Alpokban, Brechtesgadenben. Ezek a felvételek intim közelségben, soha nem látott helyzetekben örökítették meg az államférfi Hitlert. Láthatjuk, hogyan szólt a körébe tartozók gyermekeihez, és hogyan töltötte szabadidejét társaságával. Kellemes teázgatás, kávéivás és tortaevés a teraszon, kedélyes sétálgatás, viccelődés, bohóckodás a kamerának. A videókon olyan képet láthatunk rajtuk a nemzetiszocialista vezetőkről, ami messze különbözik az ellenséges propagandacsapat kreálta történelemtől.

Bár megtartotta a foglalkozását Hoffmannál, Braun 1943-ban a Führer titkárnője lett, így többet mozoghatott közvetlen környezetében. A politikai kérdésekből mégis kimaradt, nem volt tagja a náci pártnak, és nem lehetett jelen, amikor Hitler tárgyalt. Pozíciójából eredendően mégis módja volt rá, hogy fotózza, és videóra vegye mindazt, hogyan töltötte szabadidejét a Führer és belső köre.

Egy összeállítás Eva Braun videóiból:

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Adolf Hitler életének valószínűleg egyik legboldogabb pillanata az volt, amikor 1940. június 17-én reggel, a francia-belga határ közelében elhelyezett főhadiszállásán értesült a francia kormány fegyverszüneti kérelméről.

A 20. századi magyar történelem legsötétebb időszaka köthető Rákosi Mátyás nevéhez, aki hasonlóan a legtöbb kommunistához, a legmesszebbmenőkig álságosan élt.

Miután a keleti fronton megszakadt a tengelyhatalmak hadiszerencséje és a szovjet Vörös Hadsereg ellentámadásba lendült.

Adolf Hitler 1983-ban előkerült „naplója” olyan igénytelen hamisítvány volt, hogy még az A.H. monogramot sem sikerült helyesen leírni – mégis kollektív őrületbe kergette egy nagynevű német lap szerkesztőit.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

Egy szövetségi esküdtszék 63 vádpontban ítélte el Robert Bowerst, azt az ötvenéves férfit, aki 2018 októberében tizenegy zsidóval végzett egy pittsburghi zsinagógában.

Szigorúbb fellépést kér számos zsidó szupremácista prominens a TikTok vezetőitől „a platformon elharapózó antiszemita tartalmak ellen”.

A balközép zöldpárt berlini politikusa Adolf Hitlert éltette, amikor a rendőrök éppen alkoholtesztre vitték.

Egy szentesi patrióta még tavaly decemberben az ablakában tett közszemlére egy horogkeresztes zászlót, emiatt „önkényuralmi jelkép” használatának vétsége miatt ütöttek rajta otthonában.

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.

Ismét nyilatkozott antifa erőszaktevő Ilaria Salis börtönben szerzett barátnője, Carmen Giorgio, hogy a magyar börtönállapotok „rémségeiről” beszéljen.

„Tovább építjük a forradalmi kommunizmust Magyarországon, hogy az egész emberiség felszabadulhasson a kapitalizmus pusztító járma alól!” – olvasható a nyíltan szélsőbaloldali Fáklya mozgalom közösségi oldalán.

Kiadta a német hatóság a 2023. februárban Budapesten elkövetett támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét.

A leginkább narancsos ízben fogyasztott szénsavas ital a Coca-Cola mellett talán a legismertebb üdítő szerte a világon.

A híres zeneszerző dédunokája a Die Welt című német újságban „megdöbbenésének” adott hangot az orosz zsoldosok kapcsán – írja a Jewish Chronicle.