Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A második világháború éveiben a hadifoglyokat, illetve a német nép ellenségeit rendszeresen a Gestaponak, és az SD-nek (Biztonsági Szolgálatnak) valamint a katonai hírszerző szolgálatnak adták át kihallgatásra.

Volt egy kihallgató, aki a hagyományos gestapós módszerektől merőben eltérő eszközökkel dolgozott: Hanns Scharff, aki nagyon is emberinek és kedvesnek tűnt a vallatottak számára.

Számos hadifogoly gyakran csak olyan alapvető információkat közölt kigallgatóikkal, mint a nevük, a rangjuk és a származási helyük, de az is számos esetben előfordult, hogy szándékosan hamis tartalmú információkat adtak a fogvatartóiknak.

Az egyik hírszerző azonban egészen új módszert alkalmazott, ráadásul jóval nagyobb sikerrel, mintha fizikailag kínozta volna az áldozatait.

Ezt a foglyaival jószívű és barátságos vallatót Hanns Scharffnak hívták.


Művészeteket és angol nyelvet tanult a „szelíd vallató”

Hanns-Joachim Gottlob Scharff 1907-ben született a mai Lengyelországhoz tartozó Kelet-Poroszországban. Édesapja, Hans Hermann Scharff a német császári hadsereg kitüntetett katonájaként szolgált, de az első világháborúban életét vesztette. A fia valósággal bálányozta az apját, akire élete végéig példaképként tekintett. Schraff édesanyja dúsgazdag családból származott, akik Németország egyik legnagyobb textilgyárát vezették Lipcse közelében.

Az ifjú Hanns a textilkomplexum melletti családi villában nevelkedett.

Diákként élénken érdeklődött a művészetek és az angol nyelv iránt, ami később megalapozta a második világháború utáni életét.

Scharff a családi tradíciókat folytatva tanulta ki a textilipar múhelytitkait, beleértve a marketing és az exportismereteket is. Tehetségének és jó üzleti érzékének köszönetően egyre feljebb lépett a vállalati ranglétrán. Hamarosan kinevezték a vállalat tengerentúli részlegének igazgatójává, ezért átvette a cég dél-afrikai, Johannesburgban lévő képviseletének vezetését. A feltörekvő fiatalember közel tíz évig maradt Dél-Afrikában, és itt ismerkedett meg leendő feleségével, Margaret Stokes-szal. A brit származású dél-afrikai hölgy apja Claud Stokes kapitány, a Royal Flying Corps századparancsnoka volt.

Schraff a családjával együtt 1939 késő nyarán épp a németországi Greizben nyaralt, amikor kitört a második világháború.

Miután itt ragadtak, Scharff Berlinben talált munkát, de hadköteles német állampolgárként hamarosan behívták a Wehrmachthoz. Egyenesen a frontra küldték volna, ám a férfi úgy vélte, hogy sokkal nagyobb hasznát vennék, ha nem frontharcosként, hanem német/angol tolmácsként alkalmaznák a seregben.

Az angolt anyanyelvi szinten beszélő Schraff kérelmét egy magasrangú tábornok is támogatta, aki távirati parancsot küldött Scharff páncéloshadosztályához, hogy helyezzék át az állományukba tartozó katonát a Wehrmacht wiesbadeni tizenkettedik tolmácstársasághoz. A távirat éppen aznap reggel érkezett meg Schraff magasabb egységéhez, amikor hadosztályának a keleti frontra kellett volna indulnia.


Elvetette a durva kihallgatási technikákat

De ekkor még semmi sem volt biztos. Amikor Scharff megérkezett Wiesbaden-be és az egysége után érdeklődött, olyan parancsot kapott, hogy annál az alakulatnál jelentkezzen, amelyet szintén a keleti frontra tvezényeltek.

Schraff felvette a kapcsolatot egy magas rangú német tiszttel, aki ismerte az apját. Csak ennek közbenjárására kapott beosztást egy egységhez amivel így már másodjára sikerült elkerülnie a valószínűleg biztos halált jelentő szovjet fronton való bevetését.

Scharff először a brit katonai szervezeti rendet tanulmányozta, de hamarosan ráunt erre a feladatra.

Ezért azt mondta az egyik felettesének, hogy „elégedetlen a lyukak készítésével a papíron". Bár e megjegyzésével jó alaposan felbosszantotta a közvetlen elöljáróját, de ennek ellenére mégis áthelyezték a Luftwaffe oberursel-i kihallgatóközpontjába. Scharff azon kevesek egyike lett, akik tolmácsként szolgáltak hadifoglyokat vallató hírszerzők mellett. Ez az új beosztása jelentett fordulópont Scharff tevékenységében.

A nyugati fronton elfogott összes szövetséges pilótát a központba vitték kihallgatásra.

És bár Scharff eleinte alacsonyabb beosztásban szolgált, de amikor két felettese meghalt egy repülőgép-balesetben, előléptették és végleg áthelyezték a hadseregtől a légierőhöz. A férfi itt ismerte meg alaposan az általánosnak számító kihallgatási technikákat és úgy vélte, hogy ő sokkal hatékonyabban tudná elvégezni ezt a feladatot.


Egyszerűen szerzett létfontosságú információkat

Scharff úgy döntött, hogy a „jó zsaru” szerepét fogja felhasználni annak érdekében, hogy elérje céljait. A vallatások során először elnyerte a foglyok bizalmát: hosszú erdei sétákra vitte őket, megkínálta áldozatait a felesége sütötte finomságokkal, kötetlenül elbeszélgetett velük, jó orvosi ellátást biztosított számukra, sőt, néha még felügyelet mellett repülni is engedte őket.

Schrafnak következő volt a kihallgatási módszertana: először is jó alaposan megismerte a hadifoglyot, majd megengedte neki, hogy mindenféle kényszer nélkül beszéljen. Közben általában úgy viselkedett, mintha előre tudta volna a kapott válaszokat, de kijelentette, a felettesei ragaszkodnak ahhoz, hogy az információ személyesen a fogolytól származzon.

Ezután vagy megerősítette, hogy ismeri az információt, vagy megszakította a beszélgetést.

Taktikája Scharff-módszerként vált ismertté, ami nagyon sikeresnek bizonyult. A hadifoglyok gyakran maguktól tártak fel létfontosságú háborús információkat Schraff trükkjei révén. Nem volt brutalitás vagy kínzás, és Schraff mint vallató még a hangját sem emelte fel soha.

Taktikájának köszönhetően Scharff részletes és pontos kimutatést tudott összeállítani az amerikai pilótákról, különösen a magasabb rangúakról.

A kimutatás tartalmazta a szülővárosukra és családjukra vonatkozó információkat, a beosztásukra és katonai múltjulkra, valamint az egységeikre vonatkozó adatokat, illetve a szolgálaton kívüli amerikai és brit pilóták viselkedésével kapcsolatos fontosabb részleteket.

Scharff gyakran viselt – engedéllyel – utcai ruhát, ami miatt a foglyok azt hitték, hogy sokkal magasabb rangú, mint amilyennek mutatja magát.


Módszereit máig tanítják az amerikai hadsereg kihallgató iskoláiban

Scharff a háború alatt számos híres, magas rangú pilótát hallgatott ki. Közéjük tartozott például Francis Gabreski alezredes is, akit a második világháború egyik legjobb amerikai harcipilótájaként ismertek Európában. A kihallgatása végül nem járt sikerrel, ami figyelemre méltó annak tükrében, hogy Scharff a becslések szerint körülbelül 500 hadifoglyot hallgatott ki és csak néhány tucatra tehető azoknak a száma, akik nem szolgáltattak használható hírszerzési információkat.

Rendkívüli sikereiről és egyedi módszeriről illetve kihallgatási taktikájáról a szövetséges hírszerzők is tudomással rendelkeztek. Ezért a hitleri Németország bukása után nem állították hadbíróság elé, és más, a szövetséges hatóságok számára hasznos némethez hasonlóan nem kellett Dél-Amerikába menekülnie sem. 1948-ban felkérték, hogy utazzon az Egyesült Államokba, és hallgassa ki Martin J. Montit, aki 1944-ben Németországba disszidált. Az amerikai légierő elhárítása azt is szorgalmazta, hogy Schraff tartson előadásokat kihallgatási technikáiról és első kézből szerzett tapasztalatairól.

Az amerikai katonai elhárítás átvette Schraff módszereit, és dollármilliókat költött annak továbbfejlesztésére. A volt német hírszerző végül az Egyesült Államokban telepedett le és amerikai állampolgárságot kapott. Átvették magukhoz, mint a legtöbb németet, aki hasznot hajhatott számukra.

Nem múlt el a művészetek iránt érzett fiatalkori szenvedélye sem, így sikeres (máig működő) vállalkozást létesített, amely mozaik-alapú bútorokat és műtárgyakat kezdett forgalmazni.

Schraff iparművészeti termékei hatalmas sikert arattak New York-ban, majd Los Angeles-ben is; az egykori vallató ismert mozaikműves lett. Hanns Scharff magas kort élt meg, 1992-ben halt meg, 85 éve korában. Emlékiratainak egy részét az Argosy Magazin 1950-es kiadásaiban publikálták, majd 1978-ban jelent meg The Interrogator: the Story of Hanns Scharff (magyarul, A kihallgató: Hanns Scharff története) című könyv, ami Scharff emlékiratainak és Raymond Toliver katonai író életrajzi munkájának az ötvözete.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Nyilaskeresztes Párt Szálasi Ferenc nemzetvezető részvételével tartotta meg december havi Nagytanácsát, jelentette 1944 decemberében a Magyar Távirati Iroda.

Az 1938. november 2-i első bécsi döntés visszaadta Magyarországnak a Felvidék magyar többségű részét. E döntés előzményei az 1938. szeptember 30-i müncheni egyezményre mennek vissza.

Dr. Csia Sándor 1894. február 4-én született Hegybányán, Háromszék vármegyében. Apja Csia Ignác, anyja Bajai Henriette.

A szvasztika, azaz a 90 fokban hajlított ágakkal bíró kereszt fontos szimbólum több egykori és ma is élő hitrendszerben egyaránt. Az idők során jelképezte többek között a jó szerencsét, a teremtés végtelenségét és a legyőzhetetlen, forgó Napot.

Egy angol nemzetiszocialista, akin horogkeresztes zászlókkal, hűtőmágnesekkel és Adolf Hitler portréjával díszített házában ütöttek rajta, gondolatbűnökért került börtönbe Nagy-Britanniában.

A liberális brit bíróság „elkötelezett fajgyűlölőknek” nevezte őket, akik a bíró szerint „terrorizmusra buzdítottak”.

Jóllehet a biológiai fajfogalom nem azonos az etnográfiai fajfogalommal, mégsem nagyon különbözik tőle.

Franciaország az utóbbi éjszakákon ugyanazt élte át, amit néhány évtizede már többször is, és amit a jövőben törvényszerűen egyre gyakrabban fog átélni: a söpredék („la racaille”) féktelen tombolását gyújtogatással, fosztogatással, lövöldözéssel fűszerezve.

Csupán néhány évvel ezelőtt, kilencvenhat évesen hunyt el Rochus Misch, Adolf Hitler testőre, a Führerbunker végóráinak utolsó szemtanúja.

Az alábbi nyilatkozatot Paula Hitler (1896. január 21. - 1960. június 1.), a Führer egyetlen lánytestvére 1957-ben tette, újra kifejezve meggyőződését, ahogy 12 évvel korábban, szeretett fivérének halálát követően.

Az emberiség egyik óriási bravúrja a nemzetiszocializmussal kapcsolódik össze: ötven éve a holdra szállás magába olvasztotta a III. Birodalom történetének egy részét.

Rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők Németországban több városban szerda este rögtönzött demonstrációkon, amelyeket egy szélsőbaloldali terroristára kirótt börtönbüntetés miatt tartottak.

1944 szeptember utolsó napjaiban sajátos közjáték zajlott le az német 503. nehézpáncélos-osztály otthont adó Sennelagerben. Noha az újabb bevetés helyszínét még nem ismerték a katonák, egyes részek már el is indultak.

A nemzetiszocialista Nagynémet Birodalom egyik első embere, Heinrich Himmlernek bajorországi, festői környezetből álló tóparti villáját szállodává és étteremmé alakították át, amiért „természetesen” áll a bál a zsidó-liberális médiában.

Joe Biden amerikai elnök megemlékezett az 1921-es tulsai pogromról, amelyet manapság az ország „rasszista történelmének szégyenfoltjaként” tartanak számon, pedig csak fehér emberek gyakorolták az önvédelemhez való jogukat.

1944-ben és 1956-ban a történelem megismételte önmagát. Az 1944/1945-ös vérhullással újabb magok kerültek az áldott magyar földbe.

A Haus am Bogenseet az a Film Heritage Inc. vásárolta meg, amely a Panama-iratokban az ukrán first lady résztulajdona volt.

Hatalmas felháborodást váltott ki Rébecca Chaillon bevándorló hátterű francia „művész” legújabb színi előadása, melyben fehér játékbabákat húznak karóba a „rasszizmus ellen tiltakozva”.

Közvetlenül a II. világháború után Lengyelországban 277 börtönben és 1255 kommunista koncentrációs táborban több mint 200 ezer német származású polgári személyt gyűjtöttek össze, mialatt a vasfüggöny szovjet oldalán 16 millió német származású polgári lakost telepítettek ki.

Ausztria bejelentette, hogy egy rendőrőrsnek is helyet adó „emberi jogi képzési központ” létesül Adolf Hitler egykori nagynémet vezér és kancellár Braunau am Innben található szülőházában.

Őrizetbe vették az Alternatíva Németországért egyik tagját hétfőn, a vád szerint „tiltott totalitárius jelképeket” hordott, többen azt állítják, hallották, ahogy a „Sieg Heil!” üdvözléssel köszönt.

A Patriot Front fehér nacionalista csoport öt tagját börtönbüntetésre ítélték, mert „összeesküvést szőttek” egy idahói LGBTQ+ Pride-vonaglás ellen.

Az 1945 előtti korszak egyik legtisztább, legnagyobb képességű magyar államférfia, Bárdossy László volt az első, aki vértanúhalált halt a Rákosi Mátyás és Nagy Ferenc által állított kivégző oszlopok előtt.

Ismét nyilatkozott antifa erőszaktevő Ilaria Salis börtönben szerzett barátnője, Carmen Giorgio, hogy a magyar börtönállapotok „rémségeiről” beszéljen.