Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Korábban keveset tudtunk a Reichsbräuteschulékról, azaz a birodalmi menyasszonyképzőkről, ahol a házimunkától kezdve mindenre felkészítették a jelölteket.

A róluk készült fekete-fehér fotók a kéthetente publikált NS-Frauen Warte női újságban jelentek meg. 

A koblenzi Német Szövetségi Archívumban fellelhető dokumentumok bepillantást engednek az iskola mindennapos működésébe, ahol egy szabálykönyv részletezte, hogy a leendő feleségnek egy esküt kell tennie a szigorú képzésen való részvétel kapcsán, amit még jó néhány ígéret követett.

Az első iskola egy hatalmas, 1937-ben épült villában működött a berlini Wannsee tavában lévő Schwanenwerder-szigeten, közel Joseph Goebbels és Albert Speer házaihoz. Egy akkori újságcikk szerint a képzés célja az volt, hogy az egyszerű leányokból komoly háziasszonyokat neveljenek. Egy hivatalos röpirat szerint egyszerre 20 lány vett részt a képzésben, lehetőleg az esküvő napját megelőző két hónapban, hogy lelkileg és fizikailag is felépüljön, elfelejtse a korábbi szakmájából fakadó gondokat, megtalálja a megfelelő utat, s örömét lelje, mint feleség. Az okítás valójában hat hétig tartott, s 135 birodalmi márkába került.

A nebulók megtanulták az alapvető, akkor még igen időigényes háztartási munkák csínját-bínját, úgy mint a főzést, vasalást, kertészkedést, gyermeknevelést és az állattenyésztést, s egy kis lakberendezési ismeretre is szert tettek. Mindemellett elsajátították a politikai beszélgetések alapjait is. Továbbá ígéretet tettek, hogy gyermekeiket a nemzetiszocialista eszmék szerint fogják nevelni, s hogy házasságot nem templomban, hanem ősi német szertartás keretében fogják megkötni, illetve hogy halálukig hűek lesznek a népükhöz.

Az NS-Frauenschafton, vagyis a legfőbb nemzetiszocialista női szervezeten keresztül próbálták a hölgyeket a feleségszerepre tanítani, a házasodási kedvet pedig ezer birodalmi márkának megfelelő állami hitellel kívánták ösztönözni.

Az első menyasszonyképzőt több is követte, s az 1940-es évek elejére csak Berlin területén már kilenc működött, de voltak intézményei Oldenburgban és Tübingenben is. Ezek az elit iskolák kezdetben az SS-feleségeknek voltak fenntartva, később azonban más német lányok is beiratkozhattak, akiket alkalmasnak tartottak.

Az iskola létrejötte Heinrich Himmler és Gertrud Scholtz-Klink, az NS-Frauenschaft karizmatikus vezetője közreműködésének eredményeképpen jött létre, utóbbi határozottságával és eltökéltségével nagyban hozzájárult a képzések elterjedéséhez. Az iskola és az onnan kikerülő asszonyok tulajdonképpen a nemzetiszocialista állam ideológiájának központi magja volt.

A háború előrehaladtával a menyasszonyképzők szerepe radikálisan lecsökkent, bár egy-két iskola még 1944-ben is működött.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

Februárban sorozatos szélsőbaloldali támadások történtek Budapest különböző pontjain, az első hírek szerint az áldozatokat a ruhájuk alapján választották ki az antifasiszta támadók.

1946. január 19-én indult el Budaörsről az első, kitelepítésre ítélt magyarországi németeket szállító vonat, amely a második világháborút követő szélesebb kelet-európai etnikai tisztogatás hazai szakaszának kezdetét jelentette. 

A német belügyminisztérium közölte, hogy betiltott egy „szélsőjobboldali, rasszista csoportosulást, amely arról ismert, hogy gyerekek és fiatalok körében terjeszti antidemokratikus eszméit”.

Alexander Netlingnek jellegzetes megjelenést kölcsönöz a horogkereszt és számos más fajvédő szimbólum, amelyet különösen jól látható helyre tetováltak.

Engem és a legjobb barátnőmet együtt vittek ki a Gulágra. Mariska, a barátnőm, öt évvel később térhetett haza, mint én. Ő is visszajött a szülőfalunkba. Azon nyomban meglátogattam...

Október elején a szakemberek megkezdték a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya térségében.

Az 1945 előtti korszak egyik legtisztább, legnagyobb képességű magyar államférfia, Bárdossy László volt az első, aki vértanúhalált halt a Rákosi Mátyás és Nagy Ferenc által állított kivégző oszlopok előtt.

Ami Magyarországon az 1945-ös budavári kitörés évfordulója, a Becsület Napja, az Bulgáriában a Lukov-menet.

A „német” gondolatrendőrség feloszlatott egy nemzetiszocialista rockkoncertet a türingiai Sonnebergben szombat este.

Eva Braun és Adolf Hitler kapcsolatának története közismertnek mondható: a népvezér politikusért, majd teljhatalmú államférfiért rajongó nő a Führer legbelsőbb köreibe is bejárással bírt, ám a politikába beleszólása nem volt, végül pedig a halálba is követte őt.

„Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá” – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

A biztonsági erők több száz fegyvert, valamint horogkeresztes zászlókat és kellékeket foglaltak le Ausztriában hazafias motorosokhoz köthető ingatlanokban.

A gyűlést az egyik római lakótelepen rendezték az Olasz Szociális Mozgalom (Movimento Sociale Italiano) nevű fasiszta ifjúsági szervezet két tagja 1978-as meggyilkolásának emlékére.

A patrióta fiatalra házmester jellemű járókelők hívták ki a rendőröket, miután a zászlót mutatta fel nekik.

A liberális brit bíróság „elkötelezett fajgyűlölőknek” nevezte őket, akik a bíró szerint „terrorizmusra buzdítottak”.