Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Lord Haw-Haw, avagy rendes nevén William Joyce egy brooklyni születésű férfi volt, aki a két világháború között nemzetiszocialista propagandát sugárzott a "Germany Calling" című rádióműsorában.

A rádióműsort kifejezetten a Brit-szigetekre sugározták, Németország belsejéből, célja pedig a brit emberek felvilágosítása volt Hitler valódi szándékait illetően.

William Joyce 1906 április 24-én született Gertrude Emily Joyce protestáns és William Joyce ír katolikus szülők gyermekeként. A szülők 1894-ben amerikai állampolgárok lettek, azonban 1909-ben, amikor William három éves volt, visszatértek Írországba. A család mindig is a Brit Birodalom hű szolgájának tekintette magukat. William 1921-ig ír katolikus iskolába járt, heves vérmérsékletű fiatal lévén gyakran ökölharcba keveredett mikor valaki nem értett egyet vele. Egy ilyen harc során törte el orrcsontját, melyet nem engedett helyrehozni, végül ez a sérülése furcsa orrhangot okozott neki, ami végigkísérte egész élete során. Fiatal kora miatt nem vett részt az első világháborúban azonban később azt hangoztatta, hogy a hátországban segítette a csapatok ellátását. Később csatlakozott a britek által létrehozott írellenes egységhez, a Black and Tans-hez.

1921-ben mikor 16 éves volt, bombatámadást hajtottak végre William és családja ellen, amely azonban sikertelen maradt. A merényletért a Sinn Féin, ír félkatonai szervezet vállalta a felelősséget, Williamnek pedig azt üzenték, hogy figyeljen oda mit beszél különben kivágják a nyelvét és megetetik vele. A család ettől megrémülve, még ugyanazon évben elhagyta Írországot és Angliába települt át. Jelentkezett a brit hadseregbe és katonatsizt szeretett volna lenni, fel is vették azonban később kiderült, hogy nem mondott igazat a korát illetően, ezért azonnal kizárták a hadsereg kötelékéből. 1923-ig a Birbeck College hallgatója volt, ekkor azonban csatlakozott a Brit Fasiszták nevezetű hazafias csoporthoz. Heves természete és jó szónoki képessége miatt hamar a párt propagandáért felelős vezetője lett.

1924. október 22-én egy baloldali csoport megtámadta az egyik gyűlésről hazafelé menet és arcának jobb oldalát a fülétől a szájáig egy pengével végighasították, amelyet 26 öltéssel kellett összevarrni az orvosoknak. 1925-ben elhagyta a Brit Fasiszták pártot és csatlakozott a Brit Konzervatív Párthoz. Néhány év múlva feleségül vette Hazel Kathleen Barr-t, akitől két lánygyermeke született. A konzervatívoknál túlságosan radikális nézetei miatt nem kedvelték, de ezen tulajdonsága miatt figyelt fel rá Sir Oswald Mosley, a Brit Fasiszta Unió alapítója és hívta meg pártjába a férfit. Joyce 1932-ben elfogadta a felkérést és itt szinte azonnal a propaganda ügyekkel bízták meg. Az 1937-es parlamenti választások után a pártból elbocsájtották, azonban Joyce és társai létrehozták a Nemzetiszocialista Ligát. A Liga nem volt hosszú életű, ugyanis Joyce-t miután kapcsolatba lépett egy német titkosügynökkel, az MI5 megfigyelés alá vette, később pedig körözési listára is helyezte. Joyce ezért feloszlatta a ligát és azonnal Németországba költözött egész családjával.

Miután megérkezett egész családjával Németországba, szinte azonnal találkozott Joachim von Ribbentropp külügyminiszterrel majd később felajánlotta szolgálatait a német propagandaminiszternek, Joseph Göebbels-nek. Göebbels azonnal meglátta benne azt az embert, akire figyelhet az angol nép, később úgy jellemezte Joyce személyét:

"A legjobb angol telivér az istállómban!"

Felvilágosító rádióműsort kellett készítenie, melyben nagyrészt a német hadigépezet győzelmeiről és a szövetséges csapatok korabeli vereségeiről kellett beszélnie. Első rádióadását 1939. szeptember 11-én indította, Germany Calling címmel. Saját maga állította össze a műsorait, nem törődött a németek beleszólásával. Furcsa hangja miatt a BBC komikusai a kezdetektől fogva kiparodizálták, ekkor kapta meg a Daily Express egy újságírójától a Lord Haw-Haw gúnynevet is. A Gestapo nem nézte jó szemmel a rádióműsorát, mert Joyce előre "megjósolta" a V2-es bombázások helyszíneit és azok pusztítását. Ezért azt hitték róla, hogy kettősügynök és az MI5-nak dolgozik. 1940-ben feleségével együtt német állampolgárokká váltak. Nem minden brit a műsorának hatása alá, de stílusa miatt millikók hallgatták.

Rádióműsorát azonban nem csak a civil közönség számára készítette, hanem a brit katonságnak is címzett néhány külön műsort. A brit és később amerikai katonákat próbálta meggyőzni, hogy dezertáljanak és álljanak be a Waffen-SS szabadcsapatai közé. 1944 szeptemberében Hitlertől megkapta a Német Háborús Érdemkeresztet, azonban ezt nem a Führertől vehette át, így soha nem is találkoztak személyesen.

A háború végefelé, amikor a vereség már nyilvánvaló kezdett válni, feleségével erős ópiumfüggővé váltak és egyre több alkoholt is fogyasztottak. Miután vége lett a háborúnak Joyce megpróbált elmenekülni a bosszú elől, azonban május 28-án egy brit járőr a jellegzetes hangja és arcvonásai miatt felismerték. Mikor rákérdezett a férfi nevére, az a zsebébe nyúlt, ekkor a járőr azt hitte, hogy fegyert ránt elő, ezért négyszer lábonlőtte. A férfiit az első helyőrségre szállították, ellátták sebeit és elindították Anglia felé egy konvojjal, hogy bíróság elé álljon, hazaárulás vádjával.

William Joyce, mint német állampolgár állt angol bíróság elé, akik hazaárulás vádjával kötél általi halálra ítélték. Fellebbezését, melyben leszögezte, hogy nem történt hazaárulás, ugyanis a műsorát, mint német állampolgár készítette és angol állampolgárságát miután megszökött, amúgy is elvesztette, a bíróság nem vette figyelembe. A hamis ítéletet helybenhagyták és elrendelték annak végrehajtását. 1946 január 3-án, Albert Pierrepont hóhér a londoni Wandsworth börtönben végrehajtotta William Joyce halálos ítéletét. A kivégzett rádióst még aznap este eltemették a börtön udvari temetőjében, jelöletlen sírba. 1976-ban azonban felkutatták a testét, exhumáltatták majd visszaszállították Írországba.

Lánya folyamatosan kérvényezte, hogy apjának ítéletét semmisítsék meg, indokainak azt hozta fel, hogy tudomása szerint apja folyamatosan jelentett az MI5-nak a rádióműsorában, kódolt üzenetekben. Ezt soha nem fogadták el neki.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A faji háborúra való előkészletek, illetve „terrorösszeesküvés” miatt ítéltek el finn nemzetiszocialista fiatalokat.

Az USA-ban egyre több fehér gyakorolja a kereszténység „afrikanizált” változatát, az ún. karizmatikus (evangéliumi) protestantizmust.

Kun András 1911-ben született Nyírbátorban. Bölcsészeti és teológiai tanulmányait Rómában folytatta. 1941-ben szentelték pappá, majd minorita szerzetesként a kézdivásárhelyi rendházba került.

Az 1930-as években a hollywoodi stúdiófőnökök is Adolf Hitler előtt hajlongtak a Metro-Goldwyn-Mayer médiatársaság egyik vezetője pedig még zsidó feleségétől is elvált a német nemzetiszocialisták javaslatára.

Gyakorlatilag belső emigrációra kényszerült egy német iskola két tanára, miután elmenekültek a „szélsőjobboldali” diákok elől. Egy „jogvédő” szerint „a nácik otthonuknak kiáltották ki” Brandenburg tartományt.

Az 1944 őszén szovjet megszállás alá került Kecskeméten a nyugat-magyarországi harci cselekmények és a világháború vége után is még fél évvel, 1945 karácsonyán is előfordultak a szovjet katonák által elkövetett rablások és gyilkosságok a polgári lakossággal és az újonnan felálló rendőrség tagjaival szemben egyaránt.

A kanadai kormány azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza a második világháború után Kanadába emigrált egykori állítólagos „náci kollaboránsok” listáját – közölte Justin Trudeau miniszterelnök, írja az AFP.

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.

Diszkréten szállították le a nyomozók Ulain Ferencet a Bécs felé tartó gyorsvonatról. Bár a nemzetgyűlési képviselő és ügyvéd meghallgatása és társainak elfogása minden paláver nélkül történt meg, az ügy mégis nagyot robbant.

Egy argentin étterem az „Anna Frank” hamburgerük mellé sajtos és szalonnával bevont „Adolf” névre keresztelt sült krumplit kínált, amíg be nem támadták a helyi zsidók.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 15-én 15 óra 30 perckor.

Magyarország második világháborús történetének van egy apró, alig ismert, de egyben rendkívül érdekes fejezete: az egyéni fegyverténnyel ellenséges harckocsit megsemmisítő magyar honvédek termőfölddel való jutalmazása.

Furcsa észjárásuk van a németországi hatóságoknak: minél aktívabb és erőszakosabb a szélsőbaloldali Antifa, annál inkább fellépnek a nacionalista színtér ellen. Abszurd? Igen, de pont ez a valóság.

Csupán néhány évvel ezelőtt, kilencvenhat évesen hunyt el Rochus Misch, Adolf Hitler testőre, a Führerbunker végóráinak utolsó szemtanúja.

A sztálinista rendszer szétválaszthatatlan magától Sztálin személyétől. A bolsevik rendszer működési mechanizmusa gyakorlatilag Sztálin személye köré épült, és a diktátor 1953-as halálával szükségszerűen meg is változott.

A New York-i Citibank kirúgta egyik alkalmazottját, aki Instagramon „politikailag nem korrekt” megnyilvánulást tett közzé a Führerrel kapcsolatban.

Joe Biden amerikai elnök megemlékezett az 1921-es tulsai pogromról, amelyet manapság az ország „rasszista történelmének szégyenfoltjaként” tartanak számon, pedig csak fehér emberek gyakorolták az önvédelemhez való jogukat.

1941. június 22-én kezdődött meg a Barbarossa hadművelet, a Német Birodalom harca a Szovjetunió ellen. A német Wehrmacht három hadseregcsoportja indított támadást, kötelékükben a németekkel szövetséges országok katonai egységeivel és önkéntes alakulatokkal.

Szigorú beléptetés, hatalmas sajtóérdeklődés és csurig telt tárgyalóterem – elkezdődött az antifasiszta támadások tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken hétfő reggel.

A perui drogügyi nyomozók 58 kilogramm Adolf Hitler nevével márkázott horogkeresztes fóliába csomagolt kokaint foglaltak le. A szállítmány Belgiumba tartott.

Robert Rundo, az amerikai fehér nacionalista Rise Above Movement társalapítóját a Los Angeles-i Megyei Kerületi Bíróságon fogják meghurcolni, mert a hatóságok szerint „erőszakos lázadásokat” szervezett.

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki  állítólag halállistát készített és egy „neonáci” jelzővel leírt internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt.

Egy idős német asszonynak, aki személyesen ismerte, hiszen munkaadója volt, a név – Adolf Hitler – mosolyt csalt az arcára, nem pedig borzongást.

Egy angol nemzetiszocialista, akin horogkeresztes zászlókkal, hűtőmágnesekkel és Adolf Hitler portréjával díszített házában ütöttek rajta, gondolatbűnökért került börtönbe Nagy-Britanniában.