Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A walesi kormány szerint a „sértő vagy nemkívánatos alkotásokat”, például a Wellington herceget és a Lord Nelson admirálist ábrázoló szobrot át lehetne helyezni vagy meg lehetne semmisíteni a „megfelelő történelmi narratíva” megteremtése érdekében.

A várhatóan ebben a hónapban véglegesítendő iránymutatás szerint a „nagy hatalmú, idősebb, erős testalkatú fehér férfiakat” dicsőítő történelmi szobrok „sértők” lehetnek a „sokszínűbb modern közösség” számára.

A kormány szerint a tanácsoknak és más közintézményeknek „lépéseket kell tenniük” a „megfelelő történelmi narratíva” megteremtése érdekében.

Az útmutató szerint a hatóságok diszkréten elrejthetnék az emlékműveket, vagy kreatív módon új műalkotásokba foglalhatnák azokat.

Az utcákat és épületeket is át lehetne keresztelni, hogy „eltávolítsák a sértő vagy nemkívánatos neveket”, olvasható a javaslatban – írja Telegraph.

Alternatív megoldásként a „sértő vagy nemkívánatos tárgyakat” át lehetne helyezni vagy meg lehetne semmisíteni – áll a tanácsadói dokumentumban, amely azért felhívja a figyelmet a hátrányokra, többek között a költségekre és a széles körű nyilvános konzultáció szükségességére.

A dokumentum szerint a sokszínűség nem igazán köszön vissza a nyilvános műemlékeken, melyek azt a benyomást keltik, hogy „a társadalom a történelmi sikereket a nagy hatalmú, idősebb, jó erőben lévő fehér férfiakkal kapcsolja össze”.

E narratíva „eloszlatása” és „a fehér felsőbbrendűségről szóló rasszista gyarmati mítoszok állandósulásának” megszüntetése érdekében a potenciálisan sértő régebbi emlékművek sorsáról a nyilvánossággal és szakértőkkel folytatott konzultáció kiértékelése után dönthetnek.

A tisztviselők úgy látják, hogy „a fehér történészek relatív túlsúlya más identitásokkal szemben torzíthatja a megértést”.


A konzervatívok felháborodtak

2020-ban Sir Thomas Picton szobrát a cardiffi városházán bedeszkázták, miután a város polgármestere az eltávolítására szólított fel. Sir Thomast hősként ünnepelték az 1815-ös waterlooi csatában bekövetkezett halálát követően, de örökségét megkérdőjelezték, miután részt vett a rabszolga-kereskedelemben is.

Andrew RT Davies, a walesi konzervatívok vezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az iránymutatás „orwelli” kísérletet jelent arra, hogy az állami szervek átírják a történelmet.

„Lehet, hogy a szobrok egyeseket sérthetnek, de ettől még nem lesznek kevésbé részei Wales gazdag történelmének. Mi lesz a múlt hibáira való emlékezéssel és a tanulságok levonásával?” – tette fel a kérdést a politikus.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Felülvizsgálatot kezdeményezett a franciaországi Crépol településen megkéselt, 16 éves Thomas ügyében Romans-sur-Isère polgármestere.

A 350 kilós német birodalmi sas bronzszobrát, amely a Graf Spee nehézcirkálót díszítette egykor, még 2006 elején emelték ki a tengerből Uruguay partjainál.

Amint azt tudjuk, a Fidesz „nemzeti és keresztény” rendszerében nincs helye annak, hogy a hazafiak közterületen megemlékezzenek az 1945-ös budavári kitörés hőseiről, ellenben a szélsőbaloldali antifasiszta csoportok a tavalyi események dacára is demonstrálhatnak a mai napon.

Kevesen tudják, ki az az olasz, akit közel egy éve tartanak fogva egy magyar börtönben azzal a váddal, hogy 2023-ban antifasiszta támadásokban vett részt a magyar fővárosban – írta meg az olasz il Giornale nyomán a Magyar Nemzet.

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

Az amerikai típusú káosz legutóbbi franciaországi epizódjának állítólagos katalizátora egy 17 éves arab Lewis Hamilton-imitátor halála volt, akit a rendőrség lelőtt, mert egy belvárosi rodeót követő igazoltatása közben megpróbált elmenekülni az autójával.

Alig egy évszázad alatt a feminista nőknek sikerült tönkretenniük a népszaporulatot mindenhol a nyugati világban.

Eva Braun és Adolf Hitler kapcsolatának története közismertnek mondható: a népvezér politikusért, majd teljhatalmú államférfiért rajongó nő a Führer legbelsőbb köreibe is bejárással bírt, ám a politikába beleszólása nem volt, végül pedig a halálba is követte őt.

Bajtársunk és barátunk Cseresznye György, a Titkolt Ellenállás egykori énekese már lassan egy évtizede, idén 9 éve, hogy a Hadak Útjára távozott.

Az osztrák parlament szigorította a nemzetiszocialista jelképek betiltásáról szóló törvényt, kiszélesítette annak hatályát és megerősítette a tiltott jelképek megjelenítésére és terjesztésére kiszabott büntetéseket arra hivatkozva, hogy erősödik az „antiszemitizmus”.

A francia kormány ígéretet tett arra, hogy a jövőben betiltja a „szélsőjobboldali” megmozdulásokat, miután egy múlt heti párizsi felvonulás engedélyezése heves zsidó-liberális hisztériát váltott ki.

Sok amerikai nagyváros annyira tele van bűnözéssel, droggal és hajléktalanokkal, hogy nemcsak élhetetlenek, hanem egyenesen no-go zónák.

Tetovált „náci” jelképek miatt két és fél évi felfüggesztett szabadságvesztéssel zárult egy három évvel ezelőtti ausztriai nyaralás egy magyar férfi számára. Az illető vesztét az okozta, hogy egy tónál fürdőruhára vetkőzött.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.

1945. január 24-én munka után hazafelé menet Budapesten, a Bethlen Gábor utcában mellém toppant két tatárképű szovjet katona, és fegyverrel egy közeledő, civilekből álló csoportba kényszerített.

Miért maradnak le a férfiak – konkrétan a fehér férfiak Nyugaton – manapság jobban, mint valaha? Vagy lemaradnak a nőkhöz képest, vagy egyszerűn teljesen kiesnek a társadalomból, olyannyira, hogy egyesek kezdik a gyengébb nemnek nevezni őket.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 23-án.

Egy nappal a chemnitzi csonkolás előtt is hallattak magukról az antifa terroristák: hétfő éjjel bombatámadás történt a Königsblut Tattoo & Piercing Stúdió ellen Zeulenrodában (Greiz kerület, Türingia).

Egy idős német asszonynak, aki személyesen ismerte, hiszen munkaadója volt, a név – Adolf Hitler – mosolyt csalt az arcára, nem pedig borzongást.

Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere számára a sajótóból derült ki, hogy egy patrióta szellemiségű, kétestés koncertet terveznek november második hétvégéjére a kerületben.

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.

Most, hogy az amerikai kormány félhivatalos szócsövének számító The Washington Post megszellőztette a hírt, szinte már biztosra vehető, hogy az USA egy újabb megnyerhetetlen háborús kalandra készül a Közel-Keleten, ezúttal a jemeni húszik ellen, akiket a napokban ismét terrorszervezetnek nyilvánított, miután három éve éppen a Biden-kormány levette őket erről a listáról.

A Patriot Front fehér nacionalista csoport öt tagját börtönbüntetésre ítélték, mert „összeesküvést szőttek” egy idahói LGBTQ+ Pride-vonaglás ellen.

1946. január 19-én indult el Budaörsről az első, kitelepítésre ítélt magyarországi németeket szállító vonat, amely a második világháborút követő szélesebb kelet-európai etnikai tisztogatás hazai szakaszának kezdetét jelentette.