Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A walesi kormány szerint a „sértő vagy nemkívánatos alkotásokat”, például a Wellington herceget és a Lord Nelson admirálist ábrázoló szobrot át lehetne helyezni vagy meg lehetne semmisíteni a „megfelelő történelmi narratíva” megteremtése érdekében.

A várhatóan ebben a hónapban véglegesítendő iránymutatás szerint a „nagy hatalmú, idősebb, erős testalkatú fehér férfiakat” dicsőítő történelmi szobrok „sértők” lehetnek a „sokszínűbb modern közösség” számára.

A kormány szerint a tanácsoknak és más közintézményeknek „lépéseket kell tenniük” a „megfelelő történelmi narratíva” megteremtése érdekében.

Az útmutató szerint a hatóságok diszkréten elrejthetnék az emlékműveket, vagy kreatív módon új műalkotásokba foglalhatnák azokat.

Az utcákat és épületeket is át lehetne keresztelni, hogy „eltávolítsák a sértő vagy nemkívánatos neveket”, olvasható a javaslatban – írja Telegraph.

Alternatív megoldásként a „sértő vagy nemkívánatos tárgyakat” át lehetne helyezni vagy meg lehetne semmisíteni – áll a tanácsadói dokumentumban, amely azért felhívja a figyelmet a hátrányokra, többek között a költségekre és a széles körű nyilvános konzultáció szükségességére.

A dokumentum szerint a sokszínűség nem igazán köszön vissza a nyilvános műemlékeken, melyek azt a benyomást keltik, hogy „a társadalom a történelmi sikereket a nagy hatalmú, idősebb, jó erőben lévő fehér férfiakkal kapcsolja össze”.

E narratíva „eloszlatása” és „a fehér felsőbbrendűségről szóló rasszista gyarmati mítoszok állandósulásának” megszüntetése érdekében a potenciálisan sértő régebbi emlékművek sorsáról a nyilvánossággal és szakértőkkel folytatott konzultáció kiértékelése után dönthetnek.

A tisztviselők úgy látják, hogy „a fehér történészek relatív túlsúlya más identitásokkal szemben torzíthatja a megértést”.


A konzervatívok felháborodtak

2020-ban Sir Thomas Picton szobrát a cardiffi városházán bedeszkázták, miután a város polgármestere az eltávolítására szólított fel. Sir Thomast hősként ünnepelték az 1815-ös waterlooi csatában bekövetkezett halálát követően, de örökségét megkérdőjelezték, miután részt vett a rabszolga-kereskedelemben is.

Andrew RT Davies, a walesi konzervatívok vezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az iránymutatás „orwelli” kísérletet jelent arra, hogy az állami szervek átírják a történelmet.

„Lehet, hogy a szobrok egyeseket sérthetnek, de ettől még nem lesznek kevésbé részei Wales gazdag történelmének. Mi lesz a múlt hibáira való emlékezéssel és a tanulságok levonásával?” – tette fel a kérdést a politikus.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A müncheni Oktoberfest közismerten a sörről szól, és egy ideje már visszatérő sláger a világhírű népünnepélyen Gigi D'Agostino L'Amour Toujours című dala, ami „az örök szerelemről” szól.

Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese, a második világháború alatt  szerepet játszó politikusok közül az egyik legkülönösebb és legérdekesebb egyéniség.

Másodjára állt bíróság elé az antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis a Fővárosi Törvényszéken. A Markó utcai épület tárgyalótermébe ismételten széles vigyorral a képén nézett végig a hallgatóságon. 

Feltételesen szabadlábra helyezték Nikosz Mikaloliakoszt, az Arany Hajnal görög nemzetiszocialista gyökerű politikai párt alapítóját és vezetőjét, miután letöltötte 13 éves börtönbüntetésének egy részét.

A Pesti Srácok információja szerint a német szövetségi főügyész gyilkossági kísérlet miatt nyomoz a szélsőbaloldali Lina Engel, Johann Guntermann és Tobias Edelhoff ellen.

Mi a magyarság jelenlegi helyzete a pozsonyi csata tükrében? Szinte lehetetlen vállalkozás a megfogalmazott kérdésre minden igényt kielégítő válaszokat adni, de ugyanilyen lehetetlen, hogy nemzeti érzelmű magyar ember ne gondolkodna el ezeken az összefüggéseken ezekben a napokban.

Jó ideje keringett egy különös történet, miszerint a sarkkörön lévő Alexandra Land nevű szigeten működött egy meteorológiai állomás, amely második világháború alatt a titkos német tudományos projektek helyszíne volt.

Mint levente, 1944 novembere végén rendeletre kellett jelentkeznem a területileg illetékes honvéd kiegészítő parancsnokságon.

Egy céges prezentációtechnika tréningre készülve érdekes dolgot fedeztem fel az OpenAI képrajzoló mesterséges intelligenciájával való interakcióban.

Vasárnap ismét a demokrácia csodálatos működéséről tettek tanúbizonyságot a héber rend őrei az egykori Németországban.

Évtizedekig agyonhallgatták a világtörténelem legsúlyosabb, legtöbb – 9343 – áldozatot követelő hajókatasztrófáját, a Wilhelm Gustloff 1945. január 30-án történt megtorpedózását.

„Amerika megbukott, mert egy társadalomban, ahol a hasznossági princípium mindenekfelett való, a morális felelősségérzete elsorvad” – ezt írja Márai Sándor 1957. november 5-én naplójába, s hozzáteszi, a Nyugat magyar forradalommal szembeni árulását nem lehet megbocsátani, és senki nem hisz többé a Nyugatnak.

Első fokon pénzbüntetéssel sújtotta a Szentesi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly decemberben egy horogkeresztes zászlót rakott ki lakásának ablakába – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-t.

Vád alá helyezték a németországi hazafias szélsőjobb egyik vezető politikusát, Björn Höckét, mert „náci” jelszó használatával vádolják, írja a BBC.

Közvetlenül a II. világháború után Lengyelországban 277 börtönben és 1255 kommunista koncentrációs táborban több mint 200 ezer német származású polgári személyt gyűjtöttek össze, mialatt a vasfüggöny szovjet oldalán 16 millió német származású polgári lakost telepítettek ki.