Kövess minket: Telegram — XVkontakte

„Tovább építjük a forradalmi kommunizmust Magyarországon, hogy az egész emberiség felszabadulhasson a kapitalizmus pusztító járma alól!” – olvasható a nyíltan szélsőbaloldali Fáklya mozgalom közösségi oldalán.

A mozgalom több bejegyzése kapcsán felvethető, hogy az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltoztatására készülhet a szélsőbaloldali szervezet – írta meg a Magyar Jelen.

Az International Marxist Tendency magyarországi tagszervezeteként alakult Fáklya a tavaly szeptemberi pedagógus tüntetésen vált ismertté, amikor részt vettek a Kossuth téri demonstráción. Szórólapjukon akkor az alábbi szöveg volt olvasható:

„Nekünk, diákoknak és tanároknak össze kell fognunk, hogy közös ellenségünket, az oktatási rendszert tönkretevő tőkés rendszert megdöntsük.”

A szervezet május 28-i bejegyzésében azt írta a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán, hogy „Mi, kommunisták, elutasítjuk a terrorcselekményeket. A mi ellenségünk a tőkés társadalom, mi azt akarjuk szétzúzni. Ha nem magát a rendszert, hanem egyes vezetőit célozzuk, akkor csak minden meggyilkolt burzsoá helyére egy újabb fog lépni.”

Relativizált erőszak a szélsőbaloldalon

A Fáklya mozgalom tagjai idén februárban részt vettek a budavári antifasiszta tüntetésen, ahol jelen volt a szélsőbaloldali mozgalom aktivistája, Szadai Levente, aki egyben a Mérce szélsőbaloldali portál publicistája. Ez a szélsőbaloldali felület volt az, amelyik 2020-ban közzétett egy olyan cikket, melyben relativizálják az erőszakot a „nácikkal” szemben. A 2023. februárjában elkövetett antifa-támadások után ezt az írást egyébként újra megosztották. Szadai a 24.hu kérdésére, hogy elítéli-e a tavalyi antifasiszta támadássorozatot, azt felelte, hogy az antifasiszták vegzálását ítéli el. Ezután kifejtette, hogy véleménye szerint az egyéni budapesti viperás és késes támadásokat morálisan nem lehet mérlegre tenni az állam által monopolizált erőszakkal.

A szélsőbaloldaltól nem áll távol a nyílt erőszak alkalmazása, ezért egyre többen nyilvánítanák terrorszervezetté az Antifát. Emlékezhetünk, tavaly február 10-én a XI. kerületi Gazdagréten pusztán azért támadtak meg és bántalmaztak brutálisan egy munkába tartó férfit, mert terepszínű nadrágot viselt és ebből kifolyólag „neonácinak” vélték. A budapesti antifa támadások olasz elkövetője Ilaria Salis májusban került előzetes letartóztatásból házi őrizetbe. A pedagógus végzettségű, de munkanélküli antifasiszta a Zöldek és a Baloldal Szövetsége nevű párt színeiben jutott mandátumhoz az EP-választáson, így várhatóan anélkül hagyhatja el Magyarországot, hogy a tavalyi embervadászatért elítélnék.

A rendszer elleni fellépést és a nemzetközi forradalmat támogatnák Magyarországról

A bevezetőben megnevezett International Marxist Tendencyt 1992-ben alapította Ted Grant trockista politikai teoretikus és támogatói. A nemzetközi szervezet idén vette fel a Forradalmi Kommunista Internacionálé nevet, amelynek kiáltványa szerint céljuk „a tőkés kapitalista rendszer elleni fellépést és a forradalmat világszerte megszervezni”.

Ezt igyekszik támogatni Magyarországról a Fáklya és a hozzá köthető Varjú Kollektíva nevű anarchista szervezet. Facebook-oldalukról megtudhatjuk, hogy előadásokat és közösségi programokat szerveznek, újságot adnak ki és plakátokat helyeznek ki a városban. Propagandaanyagaikon rendszeresen használnak tiltott önkényuralmi jelképeket, amelyek nyilvános közzététele szintén törvényellenes.

Kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek

Tavaly novemberben egyébként a Fáklya tagjai is részt vettek Londonban a Revolution Festival nevű eseményen, ahol mint írják, felvértezték magunkat a szerveződéshez elengedhetetlen, marxista, osztályharcos elméleti tudással és tapasztalatot cseréltek elvtársaikkal Brazíliától Oroszországig. Egy hónapja pedig Szerbiában vettek részt egy nemzetközi rendezvényen, ahol magukról elmondták, ambíciózus terveiknek a dezorientáció és az erőforráshiány szabott kényszerű határt.

„Azóta a fókuszunkat a politikai szint emelésére és a kontaktmunka minőségére helyeztük át” – tették hozzá. A rendszer megdöntésére és a „forradalmi kommunizmus megteremtésére” tett felhívások és kiáltványok egyébként kimeríthetik az alkotmányos rend elleni szervezkedést. A Btk. 255. § (1) szerint aki olyan szervezetet hoz létre vagy vezet, amelynek célja, hogy Magyarország alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, bűntett miatt öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A (2) bekezdés továbbá kimondja, hogy aki az (1) bekezdésben meghatározott szervezetben részt vesz, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.

Ausztráliában hétfőtől életbe lépett a nemzetiszocialista tisztelgés és a nemzetiszocialista emléktárgyak tilalmáról szóló új törvény.

A gyűlést az egyik római lakótelepen rendezték az Olasz Szociális Mozgalom (Movimento Sociale Italiano) nevű fasiszta ifjúsági szervezet két tagja 1978-as meggyilkolásának emlékére.

Akik még nem ismernék a történetét annak a mondásnak, hogy Románia a "történelem prostituáltja", annak segítünk hat történelmi momentummal, amely eléggé tiszta képet fest arról, milyen szövetségese volt ez az ország néhai partnereinek.

Noha gyászoljuk az eltávozását még 25 év után is, de tudjuk, hogy ő nem halt meg idő előtt, mint ahogy a „senki ember” meghal.

A 20. századi magyar történelem legsötétebb időszaka köthető Rákosi Mátyás nevéhez, aki hasonlóan a legtöbb kommunistához, a legmesszebbmenőkig álságosan élt.

Aki nem volt a fronton, nem tudja elképzelni, milyen érzés napról-napra embereket ölni. Ellenfeleid jönnek feléd, lőnek, még nem találtak el, de menekülni nincs idő.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2024. május 9-én előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben öt hazafias szkinhedet „csoportosan, társtettesként elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettével” vádol az ügyészség.

Egy hétköznapi történet rendkívüli véget ért az egyik elszakított országrészben. A nyugat-felvidéki Vágegyháza-Alsózáros vagy Zárosegyháza nevű községben egy gazda ekéje szántás közben valami keménynek ütközött, amiről azt hitte, egy szikla.

Mi a magyarság jelenlegi helyzete a pozsonyi csata tükrében? Szinte lehetetlen vállalkozás a megfogalmazott kérdésre minden igényt kielégítő válaszokat adni, de ugyanilyen lehetetlen, hogy nemzeti érzelmű magyar ember ne gondolkodna el ezeken az összefüggéseken ezekben a napokban.

Egy szentesi patrióta még tavaly decemberben az ablakában tett közszemlére egy horogkeresztes zászlót, emiatt „önkényuralmi jelkép” használatának vétsége miatt ütöttek rajta otthonában.

Iszonyatos dráma folyt a mai Széll Kálmán tér környékén 1945. február 11-én, amikor Budapest magyar és német védői megpróbálták áttörni a szovjet ostromgyűrűt. 

Gabriele Marchesi szabadonengedéséről a milánói fellebbviteli bíróság döntött, amely elutasította Magyarország kiadatásra vonatkozó kérését, írja a Magyar Jelen a Milano.corriere.it nyomán.

A francia rendőrség megölt egy kés és vasrúd miatt egy férfit, aki a palesztinok elleni népirtás elleni tiltakozásul fel akart gyújtani egy zsinagógát az északnyugati Rouen városában.

Több tízezer zsidó és zsidószimpatizáns vonult fel Izrael mellett Washingtonban, ám ez nem mindenkinek volt kedvére.