Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

Újra itt a szélsőbaloldali terror Németországban? Lipcse Connewitz nevű kerületében rendszeresek a zavargások, a szocdem polgármester már a RAF-ot emlegeti, a rendőrség pedig nehezen akad az erőszakos antifák nyomára.

Lipcsében a connewitzi Bermuda-háromszög a Bornaische Straße és a Wolfgang-Heinze-Straße és a Karl-Liebknecht-Straße kereszteződésénél található: nappal forgalmas terecske csörömpölő villamosokkal, bizonyos éjszakákon viszont, amikor a kerület virulens szélsőbaloldali szcénájában feltámad a harag az elnyomó rendszerrel és a rendőri erőszakkal szemben, kénköves pokol.

A manapság népszerű szlogenekkel – "sokszínű", "lüktető", "gazdag kultúrájú" – illetett dél-lipcsei kerület világa évek óta a közép-németországi vásárváros közéletének egyik legmegosztóbb témája, a tartományi rendőrség pedig egyelőre nem tűnik túl eredményesnek, már ami a connewitzi helyzet normalizását és az egyre gyakoribb, a szélsőbaloldalhoz köthető bűncselekmények visszaszorítását illeti.

A szélsőbal fellegvára

Connewitz története bizonyos szempontból vérbeli lipcsei történet. Az egykor önálló települést a 19. század végén kebelezte be az egyre növekvő iparváros, sorra épültek az elegáns és kevésbé elegáns bérházak, amiket aztán részben elpuszított a második világháború. Connewitz a szocializmus négy évtizede alatt is megmaradt munkásnegyednek.

Aztán jött a rendszerváltás, ami sok keletnémet városhoz hasonlóan Lipcsére is pusztító hatással volt: az újraegyesítést követő években lényegében teljesen tönkrement az ipar a városban, és az addig több mint félmilliós vásárvárosból elvándorolt százezer ember. Ekkor kezdődött a connewitzi szélsőbaloldal virágkora.

Az elnéptelenedő városrész üresen álló, sok esetben bontásra vagy felújításra ítélt bérházai a lakásfoglalók és különböző "alternatív lakóközösségek" kedvelt célpontjai lettek. A szociáldemokrata városvezetés alapvetően partneri viszonyra törekedett a connewitzi "alternatív szcéna" szervezeteivel, ami a vörös Lipcse mélyen beágyazott baloldali hagyományait, illetve az akkori, néhány bérház felújításánál égetőbb problémákat tekintve legalábbis érthető.

A punkok, autonómok, lakásfoglalók és az Antifa így legalábbis a "tűrt" kategóriába kerültek a városban, valahogy úgy, ahogy a virágzó nemzetiszocialista szubkultúra Szászország más, vidékiesebb részein. Connewitz pedig Németország-szerte vonzóvá vált a hasonlóan gondolkodó fiatalok számára – Lipcse egyébként is népszerű a fiatalok körében, mert jók a továbbtanulási lehetőségek, és nem is túl drága az élet, legalábbis egy darabig nem volt az.

A connewitzi szélsőbaloldaliak egyik problémája ugyanis az, hogy a város továbbra is dzsentrifikálni szeretné a kerületet, az eddigi építkezések hatására pedig emelkedni kezdtek az albérletárak, és mivel nem mindenki lakásfoglaló a helyi szélsőbalosok közül, sokan joggal dühösek emiatt.

Az indulatok viszont egyre gyakrabban vezetnek bűncselekményekhez, amik között kifejezetten sok az erőszakos is. Lipcsében és környékén évről évre szaporodnak a szélsőbaloldalhoz köthető bűncselekmények, amik egyre súlyosabbak is: míg 2019 során összesen 119 erőszakos bűncselekményt követtek el a szcéna tagjai, ez a szám tavaly októberben már 150 volt. A rendszerint nagyobb médiafigyelmet "élvező" patrióták köthető erőszakos cselekmények száma ebben az időszakban 70, illetve 54 volt.

Újra itt az RAF?

2019 novemberében egész Németországot felkavarta az egyik ingatlanvállalkozás munkatársát ért támadás híre: a nőt lipcsei otthonában verte meg két maszkos támadó, akik később elmenekültek a helyszínről – dolguk végeztével állítólag csak annyit mondtak az ingatlanügynöknek, hogy Connewitz üdvözli őt.

A nőt alkalmazó cég akkoriban egy viszonylag drága bérházat építtetett a kerületben, amivel magára haragította a connewitzi szélsőbaloldalt, akik szerint a beruházóknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy "a szélsőbaloldal területe elleni támadásban vesznek részt", és hogy ez a "támadás" nem marad szó nélkül. A városrészben azóta is gyakoriak az építkezések elleni támadások.

Az egyre szaporodó támadásokra reagálva a szász tartományi bűnügyi hivatal (LKA) 2019 végén megalapított a Soko Linx nevű különleges csoportot, ami következetes fellépést ígér a tartományban elkövetett szélsőbaloldali bűncselekményekkel szemben. A Focusnak adott interjújában Dirk Münster, a csoport vezetője arról beszélt, hogy a radikális baloldaliak akciói lassan már a terrorcselekmények határait súrolják, Lipcse főpolgármestere, a szociáldemokrata Burkhard Jung pedig nyíltan a Vörös Hadsereg Frakcióhoz hasonlította a város erőszakos szélsőbaloldali szcénáját. Kemény szavak ezek abban az országban, ahol a terror állandó jelzője sokáig szinte kizárólag a "szélsőjobboldali" volt.

Egy nő a maszkosok között

Annak ellenére, hogy a Soko Linx százezer eurós nyomravezetői díjakat ajánlott fel a connewitzi szélsőbalos körök kulcsfiguráinak kézre kerítésére, hálójuk sokáig üres maradt. Tavaly novemberben aztán összejött egy nagy fogás: egy razzia során sikerült elkapniuk a huszonhat éves Lina E.-t, aki az egyik connewitzi banda vezéralakja volt. Nagy siker a Soko Linxnek, vörös posztó a dühös szélsőbaloldaliak szemében.

Lina E. nem tősgyökeres lipcsei: Kasselben nőtt fel, érettségi után költözött a Lipcsétől nem túl messze fekvő Halléba, alapszakos szakdolgozatában a fiatal szkinhedekkel foglalkozott. Kamaszkori közeli ismerősei mind rokonszenves, de visszahúzódó lányként írják le E.-t, aki valószínűleg kelet-németországi tanulmányai során radikalizálódott. 2019-ben még beiratkozott a lipcsei egyetemre, ekkor költözött Connewitzbe is – az "alternatív" városrészben kivett albérletet az édesanyja finanszírozta, E. be sem jelentette a lakcímváltozását a kormányhivatalban. Lina E.-t végső soron azzal vádolják, hogy elvbarátaival 2019-ben kétszer is megtámadott és megvert egy nacionalista férfit a türingiai Eisenachban, aki egy nacionalista körökben népszerű kocsmát üzemeltetett a Wartburgról nevezetes városban. Egy alkalommal az ivót és a vendégeket is célba vették. Megalapozott az a gyanú is, hogy ugyanezzel a csoporttal Lina E. egy építőmunkást is összevert Connewitzben, akinek egy birodalmi sashoz hasonló minta volt a sapkáján.

Elfogása után Lina E.-t helikopterrel szállították a chemnitzi börtönbe, ahol azóta is vizsgálati fogságban ül – a látványos Soko Linx-akció megtette a hatását, a connewitzi szélsőbal azóta is fortyog a dühtől. Szimpátiatüntetések, adománygyűjtések, Lina E.-graffitik, és persze folyamatos támadások a connewitzi rendőrörs, rendőrök és rendőrautók ellen. A Leipziger Volkszeitungnak nyilatkozó Linke-politikus szerint ráadásul nem is akkora "trófea" Lina E., mivel a nő nem tartozik az erőszakos szélsőbaloldaliak kulcsfigurái közé.

Juliane Nagel szerint Lina E. elfogásából kényszeredetten igyekszik sikerpropagandát csinálni a Soko Linx, ami fennállásának majdnem másfél évében egyébként alig tudott értékelhető eredményeket felmutatni, pedig szélsőbaloldali bűncselekményekből azért nincsen hiány a tartományban. Tegyük hozzá: a rendőrség beszámolói alapján a szokásosnál is nehezebb felderíteni ezeket, mivel az elkövetők gyakran profik, alig hagynak nyomokat maguk után. Lina E.-vel szemben egyébként még nem emeltek vádat, áprilisnál korábban pedig biztosan nem engedik el Chemnitzből.

Connewitzben ettől függetlenül sem nyugszanak a kedélyek. A minap gyújtogattak és hajigáltak köveket ismeretlenek a városrészben, "természetesen" a rendőrörs amúgyis megviselt épületét célozva; majd a koronavírussal szemben hozott intézkedések ellen tartottak autós tüntetést a városban, amire a különböző (szélső)baloldali csoportok válaszul a belvárosba szerveztek megmozdulásokat.

Ilyesmire legutóbb az ősszel volt példa, amit egyrészt a fertőzésszámok ugrásszerű növekedése, másrészt országos botrány követett, hiszen az ország különböző részeiből Lipcsébe vezérelt rohamrendőrök nem tudták kordában tartani a vírustagadók tömegét, ami így egy ideig szabadon grasszálhatott a belvárosban.