Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Bár az exit poll még a baloldal szűk győzelmét vetítette előre a vasárnap megrendezett svéd parlamenti választáson, a voksok összeszámolásakor drámai fordulatként a jobboldal tört előre.

Magdalena Andersson kormányfő személyes népszerűségének köszönhetően a szociáldemokraták még erősödtek is a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest, azonban ez nem volt elegendő a végső győzelemhez. 

A második helyen a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) párt végzett, amely így a jobboldal vezető erejévé vált, ám Jimmie Akesson, az SD vezetője valószínűleg akkor sem lesz miniszterelnök, ha a teljes összeszámlálás végén valóban a jobboldali blokk szerzi meg a többséget.

Minden bizonnyal a jobbközép Mérsékelt Pártot irányító Ulf Kristersson ülhet majd a kormányfői bársonyszékbe. Előzőleg Akesson azért jelezte, hogy ha megelőzik a Mérsékelteket, s ez már biztosra vehető, nagyon megkérik a jobboldali kormány támogatásának árát.

A Svéd Demokraták előretörésében nagy szerepe volt abban, hogy a kampányban nem a megélhetési költségek, a magas energiaárak és az éghajlati válság került középpontba, hanem a közbiztonság.

Az elsősorban a bevándorlók által lakott negyedekben gyakoriak a halálos bandaháborúk, ami a rendpárti szélsőjobb malmára hajtotta a vizet. Ráadásul az erőszak mostanra a közterületekre, például parkokra és bevásárlóközpontokra is átterjedt, ami komoly aggodalmat keltett egy olyan országban, amelyet lakói sokáig biztonságosnak és békésnek ismertek. Különösen feltűnő, hogy a fiatalok nagy arányban voksoltak a nacionalistákra.

A nyolcvanas évek végén egy nemzetiszocialista mozgalomból született Svéd Demokraták térnyerését jelzi, hogy 2010-ben a szavazatoknak még mindössze 5,7 százalékával jutottak be a parlamentbe, és ezt az arányt 2018-ban 17,5 százalékra növelték. Ezúttal már több mint 20 százalékos eredményt értek el. Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője 2019-ben jelentős változást idézett elő a svéd politikában azzal, hogy tárgyalásokat kezdett a Svéd Demokratákkal a jobboldal támogatásáról. A nacionalista párt addig a mérsékelt jobboldal számára is „szalonképtelennek” számított.

Magdalena Andersson szociáldemokratái 2014 óta kormányozzák Svédországot, és az 1930-as évek óta uralták az ország politikai palettáját.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE