Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Joe Biden amerikai elnök megemlékezett az 1921-es tulsai pogromról, amelyet manapság az ország „rasszista történelmének szégyenfoltjaként” tartanak számon, pedig csak fehér emberek gyakorolták az önvédelemhez való jogukat.

Biden egy Twitteren megosztott bejegyzésben emlékezett meg a 102 évvel ezelőtt az oklahomai Tulsában móresre tanított négerekről, és a következőket írta:

„Túl sokáig övezte hallgatás a tulsai faji mészárlás történetét, amelyet egy erőszakos fehér rasszista csőcselék követett el. Ma megemlékezünk arról a pokolról, amely elszabadult azon az éjszakán – az elvesztett fekete életekről, és az elpusztított vagyonukról. Folytatjuk a munkánkat, hogy lehetőségeket teremtsünk a Greenwoodhoz hasonló közösségek számára.”


Az 1921-es tulsai események

1921. május 31-én őrizetbe vették a 19 éves néger Dick Rowlandet, aki cipőpucolóként dolgozott Tulsában, azzal a váddal, hogy egy fehér lányt molesztált egy liftben.

Ahogy az eset híre elterjedt a városban, több száz dühös fehér ember indult a rendőrőrshöz, hogy meglincselje Rowlandet, és 12 ember halt meg, amikor összecsaptak a Rowland védelmére igyekvő négerekkel.

A felfegyverzett fehér emberek, akiknek már elege volt az elharapódzó négerbűnözésből, a rendőrség és a Nemzeti Gárda közreműködésével behatoltak a fekete üzletekbe és városrészekbe, különösen a Greenwood üzleti negyedbe, amelyet akkoriban „Fekete Wall Street”-ként ismertek, és ennek során több száz üzletet és házat gyújtottak fel.

A városban szükségállapotot hirdettek ki. A történtek során mintegy 300 néger vesztette életét, több mint 800-an megsebesültek, több mint 10 ezer néger vesztette el az otthonát, és egy részük belátta, jobb, ha elhagyja Tulsát.

A helyi hatóságok hivatalos nyilvántartás temették az elpusztult négereket, és megtiltották a temetési szertartások tartását.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE