norseman-polo
theodor-eicke-waffen-ss-totenkopf-obergruppenfuhrer-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-noi-triko
waffen-ss-gotz-von-berlichingen-ss-pancelgranatos-hadosztaly
waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-himzett-galleros-polo
ver-es-becsulet-polo-blood-and-honour-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-triko
mjolnir-schwarze-sonne-fekete-nap-viking-polo

A vikingek többek voltak puszta vérszomjas kalózoknál: telepesek, földbirtokosok, gazdák, s legfőképp leleményes politikai érzékkel megáldott kereskedők.

Az unalomig ismert sztereotípiák szerint a harcos vikingek élete jórészt fosztogatással és hadjáratokkal telt, ám a tudományos publikációkban főként a katonai bátorságuk, a hajózási tapasztalataik, valamint a kiváló felderítő képességeik kapnak nagyobb hangsúlyt. A vikingek ugyanis többek voltak puszta vérszomjas kalózoknál: telepesek, földbirtokosok, gazdák, s legfőképp leleményes politikai érzékkel megáldott kereskedők.

Kereskedelem és technológia

A 8-11. század között a középkori Európa jelentős technológiai fejlődésen ment keresztül, ami főként az angolszászoknak, a frízeknek, a frankoknak és a skandináv népeknek volt köszönhető. Ahhoz, hogy valóban megérthessük ezeket a változásokat, a Skandinávia, a Brit-szigetek és a kontinentális Európa közötti, idővel egyre intenzívebbé váló kapcsolatot kell szemügyre venni, amelyben a vikingek kulcsszerepet vállaltak. A technikai innovációk - mint például a korongozás mestersége vagy a fonalsíkot függőlegesen tartó szövőszék - nem csupán maguk a terméktípusok, hanem a vikingek által forradalmasított előállítási módszerek miatt is fontosak.

Steven Asby, a Yorki Egyetem régésze szerint a technológiai fejlődések elsősorban az egyre növekvő népességű skandináv tengerparti városoknak köszönhetők. A kutató úgy véli, a 8-9. századra az akkor ismert világ kezdett kilábalni a Nyugatrómai Birodalom bukása okozta népesedési és gazdasági sokkból, ami egyúttal a kereskedelem felélénkülésében is megnyilvánult. A korábbi távolsági kapcsolatok újjáéledtek, de nem csupán az Északi- és a Balti-tenger városai között: új kapcsolatok létesültek a közel-keleti, az ázsiai és afrikai államokkal is, s újabbnál újabb találmányok születtek. Ezen időszak „kitárulkozása” egyben oka és következménye is lett a technológiai változásoknak.

Habár ezen korszakból több viking találmányról is tudunk (például az előbb említett korongozás, szövőszék, díszes fésűk, fibulák, újfajta hajómodellek), az előállításuk mögött húzódó komplex módszerek kevéssé ismertek. A tudásanyag, az újfajta eszközök és alapanyagok birtokában lévő kézművesek eladásra is termeltek, amit egy jól szervezett kereskedelmi lánc segített. A kézművesség fejlődése, a növekvő urbanizáció és a távolsági kereskedelem összefonódásának eredményeként köszöntöttek be a technológiai változások a korszakban, véli a kutató.

A vikingek kitűnő hajóépítők és navigátorok voltak, s bár hajóácsaik képességeinek ékes bizonyítékai a fennmaradt viking vízi járművek, arról sajnos kevés adat maradt fenn, miként tájékozódtak igen hosszú utazásaik során. A kutatók csak találgatni tudnak. A 8-11. század nagy változása volt a hajózás tekintetében a vitorla megjelenése és továbbfejlesztése a hadi-, illetve a teherszállító hajókra, amelyek egészen a késő középkorig uralták Európa tengereit.

Amiket a vikingeknek köszönhetünk

A legismertebb viking leletek egyike a melltű, azaz a bross. A régészek megállapításai szerint a fibulák nem csupán ékszerek voltak, hanem a nemet, társadalmi rangot és az etnikai hovatartozást is tükrözték. Azt azonban még mindig kutatják, hogy milyen technikát alkalmaztak az északiak a melltűk gyártásánál. A viking városokban a brossok készítésére bizonyítékként az öntőformák szolgálnak, amelyekből azonban igen kevés maradt fenn, hiszen elhasználódásuk esetén gyakran beolvasztották őket.

A brossokat fém öntőformákban állították elő, azokat pedig korábban agyagból művészien kialakított formákba öntve készítették, ami egyfajta tömeges gyártást tett lehetővé. E mesterség teljes egészében rá volt utalva a kereskedelemre, de nem csupán azért, mert el kellett adni a termékeket, hanem mert a minőségi sárgarezet a kontinentális Európából kellett beszerezni, így az ékszerkészítési központok műhelyei a távolsági kereskedelemben is érdekelt kikötőkbe tömörültek.

A fibulák mellett a vikingek korát bemutató múzeumok másik fő látványosságai a díszes üveggyöngyök. Az ékszerek színes üvegdarabok olvasztása során készültek. Ezek az üvegdarabok a mai templomok ablakaiban is látható, apró, négyzet alakú színes üvegcsék voltak, amelyekhez a vikingek elsősorban vásárlás útján jutottak délről, ám sok esetben bizánci templomok ablakaiból orozták el egy-egy kalandozásuk alkalmával.

Az állati csont a legfontosabb anyagok közé tartozott a középkorban, ugyanis rugalmas és könnyen elérhető volt, így számtalan tárgy készült belőle a késnyéltől kezdve a korcsolyáig. A speciálisabb eszközöknél - mint például a fűrész vagy a ráspoly nyelénél - jobb választásnak bizonyult az erősebb szarvasagancs. Ebből készültek a több napon át díszített, híres viking fésűk is, amelyek idővel társadalmi szimbólummá váltak.

A fésűkészítők a többi kézműveshez hasonlóan a tengerparti kikötőkben telepedtek le, ugyanis az északabbról beszerzett szarvas-, illetve rénszarvasagancsokat itt értékesítették a kereskedők. Asby szerint az is elképzelhető, hogy a viking kereskedők városról városra jártak, hogy az értékesítési lehetőségeik folyamatosan javuljanak.

(Múlt-Kor nyomán)

horst-wessel-nsdap-rohamosztagos-polo
waffen-ss-batschka-onkentes-granatos-hadosztaly-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-triko
waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-polo
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
becsulet-es-huseg-waffen-ss-hagyomanyorzo-polo
algiz-runa-polo-nemzetiszocialista-polo-nemzetiszocializmus-polo

Fotóarchívum

waffen-ss-pancelosparancsnokok-tanacskozasa-a-harcmezon-oroszorszagban-1944-januar
august-von-mackensen-adolf-hitler-werner-von-blomberg-hermann-goering-werner-von-fritsch-es-erich-raeder-egy-katonai-tiszteletadasi-ceremonian-berlinben-1936-marcius-8
elfeledett-pillanatok-a-tortenelemben-a-iii-birodalom-ritkan-latott-szines-fotoi
nemet-pzkpfw-vi-tiger-i-nehezharckocsi-es-bmw-r75-motorkerekpar-teli-alcaban-oroszorszagban-1944
a-nemet-lanyok-ligajanak-kepviseloje-viragokkal-koeszoenti-benito-mussolinit-muenchenben-nemetorszagban-1938-szeptember-30
dr-joseph-goebbels-propagandaminiszter-willi-huebner-hitlerjugend-tagnak-gratulal-a-harcban-tanusitott-batorsagaert-kapott-vaskereszt-kituenteteshez-1945-marcius-9
nemet-katonak-a-franciaorszagi-villamhaboru-szueneteben-a-nyugati-fronton-1940
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-tigris-harckocsija-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
a-muveszettoertenesz-ernst-gall-adolf-hitler-es-albert-speer-tarsasagaban-muenchenben-1936-marcius-21
pz-kpfw-vi-ausf-b-tiger-ii-nehezharckocsik-menetoszlopa-paderborn-tersegeben-bevagonirozasra-var-a-magyarorszagi-bevetes-elott-1944-oktober
nemet-katonak-egy-stug-iii-as-fedezekeben-a-keleti-fronton-1943
hitlerjugend-tagok-edzest-tartanak-a-nemet-evangelikus-templom-mellett-sanghaj-varosaban-kinaban-1936-majus-1
elfeledett-tortenelem-a-iii-birodalom-monumentalis-pillanatai-szinesben-2
hitlerjugend-tagok-a-tavaszi-napejegyenloseg-napjan-tuzugras-koezben-1937-junius
heinrich-himmler-az-ss-birodalmi-vezetoje-hitlerjugend-tagokat-tekint-meg-molotschna-tersegeben-ukrajnaban-1942-oktober-31
a-vilaghaboru-cenzurazott-pillanatai-2
egy-magyar-honved-a-keleti-fronton-a-barbarossa-hadmuvelet-idejen-szovjetunio-1941-osz
a-tigris-harckocsikkal-felszerelt-3-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-katonai-terkepeiket-ellenorzik-kurszknal-1943
nemet-pancelosparancsnok-tiger-i-nehezharcskocsi-loevegtornyabol-kemleli-a-terueletet-a-szovjetunioban-1943
adolf-hitler-vezer-es-birodalmi-kancellar-megerkezik-a-iv-teli-olimpiai-jatekok-megnyitojara-garmisch-partenkirchenben-bajororszagban-1936-februar-6
nemetek-elfognak-egy-orosz-katonat-egy-eredmenyes-offenziva-utan-keleti-front-1942
a-nemet-lanyok-szovetsege-mutatja-be-monumentalis-tancat-tobb-ezer-resztvevovel
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait-2
a-nemet-wehrmacht-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-harckocsija-tuneziaban-1943