Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Megvonta az állami támogatást a következő hat évre a német alkotmánybíróság a zsidó-liberális sajtóban „neonáciként” számon tartott Die Heimat nevű párttól.

A hosszadalmas eljárás végén megszületett határozat szerint megfosztják a tavaly átnevezett szervezetet a pártokra és politikai adományokra vonatkozó adókedvezményektől is. Az alkotmánybíróság indoklásában az áll, hogy a Haza párt „továbbra is autoriter nemzetállam létrehozására törekszik a fennálló alkotmányos rend helyett, és semmibe veszi az emberi méltóságot és az alaptörvényben rögzített demokratikus alapelveket”.

A párt „rasszista hozzáállása, különösen a muszlimokkal szembeni, antiszemita és cigányellenes nézetei szemben állnak Németország alkotmányos alapelveivel” – állította az alkotmánybíróság.

A testület 2017-ben már kimondta, hogy szerinte az NPD szellemisége ellentétes a német alkotmánnyal és a demokratikus renddel, de a párt betiltására tett indítványt akkor elutasította. Később a szövetségi parlament alaptörvény-módosítást fogadott el, amely szerint ki kell zárni az állami pártfinanszírozásból mindazon politikai szervezeteket, amelyekről az alkotmánybíróság megállapítja, hogy tevékenységük a demokratikus berendezkedés gyengítésére vagy felszámolására irányul. Az alkotmánybíróság keddi határozatával most először alkalmazzák a gyakorlatban ezt a módosítást.

A Haza párt nem számít jelentős politikai erőnek számít Németországban, és a hivatalos adatok szerint csak 3 ezer tagja van, az alkotmánybíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a mozgalom országos hálózattal rendelkezik, amelyet egy nacionalista ifjúsági szervezet és közösségi szerveződések tartanak fenn. Összejöveteleket, kirándulásokat szerveznek, ahol „igyekeznek terjeszteni rasszista ideológiájukat”.

Németországban állami támogatásra jogosult minden olyan politikai párt, amely legalább 0,5 százalékot szerez országos vagy európai parlamenti választáson vagy 1 százalékot tartományi választáson. Az NPD 2021 óta nem ütötte meg ezeket a küszöböket, így jelenleg nem is részesül állami támogatásból, de az adományokra vonatkozó kedvezmények eddig még vonatkoztak rá.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A mai Németországban és Ausztriában rendkívül veszélyes vállalkozásra adja a fejét az, aki úgy gondolja, megpróbál kiállni hazája és népe mellett, és ilyen irányú aktivizmust folytat. 

A második világháború végén számos német választotta azt, hogy meghal a gyermekeivel együtt, de ők nem kegyetlen szörnyetegek voltak.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendôrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 5. napján, délelôtt 10 órakor.

Gyakorlatilag belső emigrációra kényszerült egy német iskola két tanára, miután elmenekültek a „szélsőjobboldali” diákok elől. Egy „jogvédő” szerint „a nácik otthonuknak kiáltották ki” Brandenburg tartományt.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

Itáliában tilos lesz a labdarúgócsapatoknak kiosztani játékosaiknak a 88-as számot, ugyanis ezzel a Führert éltetnék a játékosok.

Kannibálszigetnek vagy a halál szigetének nevezik a Szibériában, az Ob folyó mentén található Nazino-szigetet, amely a sztálini terror egyik legsötétebb fejezetének helyszínéül szolgált.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.

Nagyjából tizenkét kommunista jelent meg a IV. kerületi Tanácsköztársaság-szobornál, hogy méltassa a Kun (Konh) Béla-féle vörös terrort. Velük szemben kétszer ennyi hazafi fejezte ki nemtetszését – írja a Magyar Jelen.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 23-án.

Az angolszász szövetségesek 1943 nyarán elkezdett és a második világháború végéig megállás nélkül folytatott hadászati bombázóoffenzívája füstölgő romhalmazzá változtatta Németországot, ami bosszúért kiáltott az égre.

Az 1945 előtti korszak egyik legtisztább, legnagyobb képességű magyar államférfia, Bárdossy László volt az első, aki vértanúhalált halt a Rákosi Mátyás és Nagy Ferenc által állított kivégző oszlopok előtt.

Miután fogságom 52. napján, 1945. március 15-én elhagytuk a gödöllői poklot, csalárd módon áthajtottak bennünket Budapest helyett Monoron át Ceglédre.

Kevesen tudják, ki az az olasz, akit közel egy éve tartanak fogva egy magyar börtönben azzal a váddal, hogy 2023-ban antifasiszta támadásokban vett részt a magyar fővárosban – írta meg az olasz il Giornale nyomán a Magyar Nemzet.

A Denisz Kapusztyin vezette Orosz Önkéntes Hadtest (RVC) állítása szerint több, Oroszországban végrehajtott támadást vitt véghez 2022-es megalakulása óta, ám nem ő az egyetlen, aki orosz gyökerű, s ukrán oldalon harcoló fegyveres csoportot vezet.

A mennoniták anabaptista felekezetét a 16. században hozta létre egy frízföldi reformátor, Menno Simons. A javarészt Poroszországban letelepedett mennoniták a 18. században a militarista alapokra épülő államból II. Katalin cárnő Oroszországába menekültek.