Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Brit Légió képviselői 1935-ben látogatást tettek a nemzetiszocialista Németországban, és az út során Hitlerrel, Göringgel és Hess-szel is találkoztak, de meglátogatták a dachaui koncentrációs tábort is.

A találkozóról készült felvételek egyikén jól látszik, amint a hat főből álló légió vezetője, az első világháborús veterán Francis Fetherston-Godley éppen kezet ráz Hitler helyettesével, Rudolf Hess-szel. Egy másik fotón német, kerekesszékekben ülő veteránok nemzetiszocialista karlendítéssel üdvözlik a brit delegációt, majd Fetherston-Godley megkoszorúz egy katonai temetőben felállított világháborús emlékművet.

A látogatásról készült fényképeket tartalmazó korabeli könyv elején olvasható felirat egymás jobb megértésére szólítja fel a feleket, ahogyan az az első világháború végén is történt. Az intelmek felett a nemzetiszocialista horogkeresztes zászló és Nagy-Britannia nemzeti jelképe látható, kissé lefedve egymást, mintha a két ország szövetségre lépett volna egymással.

A könyv részletesen beszámol a Joachim von Ribbentrop nagykövet által szervezett látogatásról: a Brit Légiót hatalmas tömeg köszöntötte a berlini Friedrichstrasse állomáson, majd a német kancellárián Hitler fogadta a delegáció tagjait; később a küldöttség a berlini Neue Wache katonai temetőben megkoszorúzta az első világháborúban elesett katonák tiszteletére állított emlékművet, majd a német veteránok előtt rendeztek felvonulást.

Arról nem maradt fenn fotódokumentáció, hogy a küldöttség az első koncentrációs táborban, Dachauban járt volna, a könyv mindenesetre beszámol az esetről, sőt, néhányan magával Heinrich Himmlerrel, az SS parancsnokával ebédeltek együtt. A légiós feljegyzések emigrációból visszatért zsidók megfigyeléséről, magánzárkákban levő bűnözőkről és erkölcsileg feslett személyekről tesznek említést.

A Brit Légió a német veteránok hívására érkezett az országba, de állami találkozókat is szerveztek a küldöttség tagjaival. A vizitnek sajnos akadtak ellenzői is, a Skót Légió és a Brit Légió zsidó szárnya 1938-ban a német veteránoknak a szigetországba való meghívása ellen szavazott. Anthony Eden, aki akkoriban tárca nélküli miniszter volt, szintén a nemzetiszocialista propaganda "veszélyére" hívta fel a figyelmet.

A második világháború előtt azonban komoly érvek hangzottak el Nagy-Britanniában arra vonatkozólag, hogy Londonnak békejobbot kellene nyújtania Berlinnek a háború eszkalálódásának elkerülése érdekében. Ma már tudjuk, hogy mindez nem így történt.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az antifa támadások másodrendű vádlottját, Tobias E.-t a tanács egy év tíz hónapra ítélte, de akár hamarosan szabadulhat is. Ő ismerte el egyedüliként az ügyészségi váddal egyezően a bűncselekményeit, de az ítéletet már nem fogadta el.

Kiadta a német hatóság a 2023. februárban Budapesten elkövetett támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét.

Egy szentesi patrióta még tavaly decemberben az ablakában tett közszemlére egy horogkeresztes zászlót, emiatt „önkényuralmi jelkép” használatának vétsége miatt ütöttek rajta otthonában.

Ha már múlt héten szóba került a Fanta, arra gondoltam, nézzük meg közelebbről ennek az italnak az eredettörténetét, illetve tegyük rendbe az üdítőt övező féligazságokat, tévedéseket.

A mennoniták anabaptista felekezetét a 16. században hozta létre egy frízföldi reformátor, Menno Simons. A javarészt Poroszországban letelepedett mennoniták a 18. században a militarista alapokra épülő államból II. Katalin cárnő Oroszországába menekültek.

Zsidó-liberális hiszériát keltett Ausztriában, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárt ifjúsági tagozatának toborzóvideóján feltűnik a Hofburg Kastély erkélye, ahonnan 1938-ban kikiáltották az Anschlusst.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendôrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 5. napján, délelôtt 10 órakor.

Mint levente, 1944 novembere végén rendeletre kellett jelentkeznem a területileg illetékes honvéd kiegészítő parancsnokságon.

Egy argentin étterem az „Anna Frank” hamburgerük mellé sajtos és szalonnával bevont „Adolf” névre keresztelt sült krumplit kínált, amíg be nem támadták a helyi zsidók.

Több tízezer zsidó és zsidószimpatizáns vonult fel Izrael mellett Washingtonban, ám ez nem mindenkinek volt kedvére.

1944 szeptember utolsó napjaiban sajátos közjáték zajlott le az német 503. nehézpáncélos-osztály otthont adó Sennelagerben. Noha az újabb bevetés helyszínét még nem ismerték a katonák, egyes részek már el is indultak.

A Pesti Srácok információja szerint a német szövetségi főügyész gyilkossági kísérlet miatt nyomoz a szélsőbaloldali Lina Engel, Johann Guntermann és Tobias Edelhoff ellen.

A zsidó-liberális sajtóban „náci nagymamaként” csúfolt Ursula Haverbecket, akit már többször is börtönbüntetéssel sújtottak úgynevezett holokauszttagadás miatt, most újabb 16 hónapra ítélték.

Az alpesi ország korábbi jogszabályai ugyan tiltják az „emberek becsmérlését vallási, etnikai vagy szexuális irányultságuk miatt”, de csak akkor, hogy ha az elhangzott kijelentések, a használt jelképek vagy bemutatott mozdulatok „propagandisztikus célokat” szolgálnak, jelentsen ez bármit.

Menetünk 1945 nagypénteként indult el Ausztria felé. Május 2-án Gmunden városka közelébe értünk. Az oroszok a hátunk mögött, előttünk a linzi műút, azon túl a szövetséges csapatok tanyáztak.