Bár keveset hallani róla, Angliában is elég népes tábora volt az olasz fasizmus és a német nemzetiszocializmus híveinek.

A leghíresebb közülük talán Oswald Mosely volt, a Brit Fasiszták Uniójának vezetője, illetve felesége Diana, aki a Mitford család hét gyermeke közül a negyedik, és egyben a legszebb volt. A lassan cseperedő gyerekek politikai hovatartozása nem volt teljesen egységes, de a legidősebb lány, Unity például halálosan szerelmes volt Adolf Hitlerbe. Amikor kitört a háború, és Anglia is kihirdette a hadiállapotot, bánatában főbe lőtte magát. A család legidősebb fiúgyermeke is erősen vonzódott a nemzetiszocialista ideológiájához.

Tom a háború kitörésekor mindenképpen a Tengely oldalán kívánt harcolni, ám sehogy sem kapott engedélyt erre. Végül Burmában szolgált, ahol néhány nappal a japán kapituláció előtt elhunyt.

Diana első férje a mesésen gazdag Bryan Guinness volt. Igen pezsgő társadalmi életet éltek, egymást érték a fogadások. Házibarátnak volt mondható Evelyn Waugh, Randolph Churchill, de Cecil Beaton is. Csakhogy hiába a sok pénz, ha Diana szíve másért dobogott – történetesen Oswald Mosley-ért, a Brit Fasiszták Uniójának első emberéért.

Diana 22 éves volt, amikor – nem kis botrányt kavarva a felsőbb körökben – elhagyta férjét, és nyíltan vállalva a nála 14 évvel idősebb Oswald Mosley szeretője lett. Mosley ekkor még hivatalosan nős volt, Lord Curzon egyik lánya volt a felesége, és nem volt ínyére a válás. Ennek ellenére nem csináltak titkot kapcsolatukból. 1936-ban azonban Mosley megözvegyült.

Ekkor már Diana és Oswald rendszeresen látogatták Hitlert, heteket töltöttek el társaságában, beszélgettek, vagy éppen filmhíradókat néztek. Hitler, Mussolini és Oswald egyébként azon törték a fejüket, miként lehetne egy olyan rádióadást létesíteni a szigetországban, ami éjjel-nappal nemzetiszocialista propagandát sugározna. Az esküvőre is egy ilyen pillanatban kerítettek sort - Goebbels irodájában. A berlini nászon ott volt Hitler, aki egy róla készült, ezüst keretbe helyezett, dedikált fotót adott ajándékba. Nem hiányzott természetesen a teljes Goebbels család sem. Magda, aki Diana egyik legjobb barátnője volt, egy teljes Goethe kiadással lepte meg az ifjú párt. Utoljára 1939 augusztusában jártak Németországban.

Diana-t – akit a britek csak úgy hívtak: „Hitler angyala” – 1940-ben tartóztatták le. Amikor házkutatást tartottak nála, első dolga volt, hogy a Hitler-fotót elrejtse. De megtalálták - gyermeke alatt a bölcsőben. A következő esztendőket a Holloway börtöntáborban töltötte. Soha semmit sem bánt meg abból, amit tett és mondott a 30-as években. Egyvalami miatt marcangolta önmagát: nem lehetett gyermeke mellett, míg az kicsi volt. A háború végén Írországba költöztek, majd rögvest utána Franciaországba. Ott nagyon hamar közeli barátságba kerültek a windsori herceggel, aki szintén szimpatizált Adolf Hitlerrel és Benito Mussolinivel.

Lady Mosley önéletírása 1977-ben jelent meg, de az közel sem volt olyan teljes, és minden részletre kiterjedő, mint az, ami most, október 14-én lát napvilágot. Az idős Diana nem fukarkodott a részletekkel, és több száz órán át csak ontotta magából a történeteket. Egy évvel ezelőtt kezdte az interjúkat rögzíteni Anne de Courcy, és éppen végeztek, amikor Diana elhunyt.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A brazil szövetségi rendőrség szerint 2019 óta megugrott a „neonácizmusra való felbujtás” miatt indított nyomozások száma, amely idén is „jelentős növekedést” mutat.

Erre már sokan nem emlékeznek: 1919 júliusában a hajdúböszörményi "Ébredő"-nyomda tulajdonosa, Szabó Ferenc kirakatában megjelent egy plakát. Rajta kormánykerék, amelyet egy kemény kéz fog.

A német munkásoknak kedvező első munkareformok egyike a fizetett évi szabadság létrehozása volt.

Joe Biden amerikai elnök a „zsidó örökség hónapja” alkalmából a Fehér Házban rendezett eseményen elítélte az „antiszemitizmust” és megerősítette Izrael támogatásának politikáját.

Az osztrák kormány bejelentése szerint 2025-re elkészülhet az épület felújítása, és 2026-ban kezdődhet meg benne a munka.

A Vadhajtások megkereste a Betyársereg vezetőjét, Tyirityán Zsoltot az elmúlt napok incidenseivel kapcsolatban. A Betyársereg vezére exkluzív interjút adott a „Vadaknak”.

„Én vagyok az utolsó szemtanú magyar részről” – olvasható Dr. Szakáts István a Hungária Szabadságharcos Mozgalom ügyvezető elnökének történelmi dokumentumában, aki nemcsak a nemzetiszocialista mozgalom egész harci korszakát végig élte, hanem intenzív kapcsolatban állt Hitlerrel is.

A németországi Mannheimben lefilmeztek egy harckocsikat szállító vonatot, amely Lengyelországba, majd onnan minden bizonnyal Ukrajnába tartott.

Kun András 1911-ben született Nyírbátorban. Bölcsészeti és teológiai tanulmányait Rómában folytatta. 1941-ben szentelték pappá, majd minorita szerzetesként a kézdivásárhelyi rendházba került.

Megbüntették Kubában az állami zenei szervezetek hét tisztviselőjét, miután az általuk szervezett halloweeni partin egy Hitler-jelmez nyerte az első díjat – írja az AFP.

A németországi bíróság közel egy emberöltővel később találta felbujtóként bűnösnek őt 3518 ember meggyilkolásában.

A francia kormány ígéretet tett arra, hogy a jövőben betiltja a „szélsőjobboldali” megmozdulásokat, miután egy múlt heti párizsi felvonulás engedélyezése heves zsidó-liberális hisztériát váltott ki.

Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese, a második világháború alatt  szerepet játszó politikusok közül az egyik legkülönösebb és legérdekesebb egyéniség.

Több tízezer zsidó és zsidószimpatizáns vonult fel Izrael mellett Washingtonban, ám ez nem mindenkinek volt kedvére.

1938. március 12-én vonultak be a nemzetiszocialista Németország csapatai a szomszédos Ausztriát, majd másnap kihirdették Ausztria és a Németország egyesítését.

Egy hazafias zenekar a „fehér hatalomról” és az „árja végzetről” zenélt egy orosz katonai bázison – rémüldözik az estéről készült videó láttán az amerikai zsidó-liberális Vice magazin.

Másképp alakulhatott volna a második világháború és vele együtt a világtörténelem, ha Adolf Hitler tervei szerint megszállják németek a Wight-szigetet – írja We March Against England: Operation Sea Lion, 1940-41 című könyvében Robert Forczyk hadtörténész.

Akkor is így köszöntött a tavasz és a március. A budai hegyek felől hideg, még a télre emlékeztető szél söpört végig a pesti utcákon.

„Ezzel az aláírással a német nép és a német haderő, tetszik vagy sem, a győztesek kezébe adta magát” – mondta Alfred Jodl vezérezredes Dwight D.Eisenhower tábornoknak, a szövetséges haderők európai főparancsnokának reimsi főhadiszállásán, 1945. május 7-én.

Nem szóltak a fanfárok és diszsortűz sem dördült. A moszkvai Vörös tér sötét és kihalt volt, amikor több mint nyolc évvel halála után végre örök nyugalomra helyezték Sztálint.

Körözést adott ki Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen az orosz belügyminisztérium.

Robert Rundo, az amerikai fehér nacionalista Rise Above Movement társalapítóját a Los Angeles-i Megyei Kerületi Bíróságon fogják meghurcolni, mert a hatóságok szerint „erőszakos lázadásokat” szervezett.

Egy nappal a chemnitzi csonkolás előtt is hallattak magukról az antifa terroristák: hétfő éjjel bombatámadás történt a Königsblut Tattoo & Piercing Stúdió ellen Zeulenrodában (Greiz kerület, Türingia).

A Los Angeles-i székhelyű zsidó szupremácista Simon Wiesenthal Központ „leplezte le”, hogy egy, az angliai Oxfordshire-ből származó 42 éves anyuka lett a Miss Hitler szépségverseny idei győztese.