Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A tavaszt idéző napsütésben jó félszázan gyülekeztek a megadott időpontban a Keleti pályaudvar előtti téren, hogy részt vegyenek a sétáló történelemórán, számol be a Festung Budapest 2024-es rendezvénysorozata nyitányáról a honlapján a Légió Hungária.

Az Ostromkalauz elsősorban a várból való kitörés tematikája mentén halad, ezért az eddigi helyszínek főleg Budára korlátozódtak, teljesen érthetően. Tavaly azonban már a Margit-szigeten zajlott az előadás, idén pedig a pesti oldal „debütált”.

Az árulókat megvetették

Ugyan a Becsület Napja és maga a Festung Budapest Rendezvénysorozat is elsősorban a magyar és a német katonák hősiességéről szól, mégsem lehet szó nélkül elmenni a mindenhol jelen lévő árulók, dezertőrök tevékenysége mellett sem. Róluk emlékezett meg a tőle megszokott ironikus stílusában Retkes Tamás történész.

Az elhangzott adatokba, történetekbe külön nem mennénk itt bele, hiszen a végül több mint egy órán át tartó előadás rengeteg információt nyújtott, amelyet lehetetlen ilyen módon visszaadni.

Annyi azonban kiderült és említésre méltó, hogy azoknak sem volt feltétlenül jó sora, akik a szovjethez való átállást választották – az árulókat még ők sem szerették. Sokuk éppen úgy járt, mint akik a háború utolsó pillanatáig kitartottak, legfeljebb a hadifogoly táborokban a szovjet mellett egykori bajtársaik haragját, megvetését is el kellett viselniük.

Folytatódik a rendezvénysorozat

A tavaszias időjárást csak a néha felerősödő szél tudta kissé fagyosabbá tenni, így azért jól esett a program után a forralt bor vagy a meleg tea, amelyet a Légió Hungária biztosított, miközben a kötetlen beszélgetés zajlott.

Az esemény zárásaként Incze Béla vezetőségi tag mondott köszönetet a hallgatóságnak, amiért eljöttek a sétáló történelemórára, és hívta fel rá a figyelmet, hogy az Ostromkalauz csak nyitánya volt a 2024-es programsorozatnak, hiszen február második hétvégéjén is több eseményen emlékezhetünk a huszadik század egyik legheroikusabb vállalkozására. 

Egy mindenki számára elérhető rendezvényt ajánlunk ezúton is, hiszen február 11-én 17 órára várnak mindenkit a Kapisztrán térre, ahonnan hatodik alkalommal szeretnék fénylánccal bevilágítani a „Hősök Útját”.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Időről időre, újra és újra találkozunk a Nagynémet Birodalommal kapcsolatban azzal a megállapítással, hogy a német intellektuális elit a nemzetiszocialista kormányzat 1933 januári hatalomra kerülését és hatalmának megszilárdulását követően elhagyta Németországot és számkivetésbe ment.

Jó ideje keringett egy különös történet, miszerint a sarkkörön lévő Alexandra Land nevű szigeten működött egy meteorológiai állomás, amely második világháború alatt a titkos német tudományos projektek helyszíne volt.

Az Ostromkalauz után folytatódott a Festung Budapest 2024 rendezvénysorozata. A szervezést megnehezítő körülményekről évről évre egyre többet kell beszélnünk és írnunk a különböző csatornákon és felületeken – írja e sorokat honlapján a Légió Hungária.

Az tény, hogy november 4-én hajnalban a szovjet csapatok ismét rátörtek Budapestre, Nagy Imre a Jugoszláv nagykövetségre menekült. Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy ezen a napon leverték volna a szabadságharcot. Sőt.

Másodjára állt bíróság elé az antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis a Fővárosi Törvényszéken. A Markó utcai épület tárgyalótermébe ismételten széles vigyorral a képén nézett végig a hallgatóságon. 

Gyakorlatilag belső emigrációra kényszerült egy német iskola két tanára, miután elmenekültek a „szélsőjobboldali” diákok elől. Egy „jogvédő” szerint „a nácik otthonuknak kiáltották ki” Brandenburg tartományt.

Közvetlenül a II. világháború után Lengyelországban 277 börtönben és 1255 kommunista koncentrációs táborban több mint 200 ezer német származású polgári személyt gyűjtöttek össze, mialatt a vasfüggöny szovjet oldalán 16 millió német származású polgári lakost telepítettek ki.

A szvasztika, azaz a 90 fokban hajlított ágakkal bíró kereszt fontos szimbólum több egykori és ma is élő hitrendszerben egyaránt. Az idők során jelképezte többek között a jó szerencsét, a teremtés végtelenségét és a legyőzhetetlen, forgó Napot.

Mihelyt a második világháború 1945-ben véget ért, Kanada és az USA elkezdett hajón élelmet szállítani az emberek százmillióinak, akik a háború következtében éhhalálnak voltak kitéve.

Bár 25 évig népszerű és sikeres polgármesterként hihetetlen lendületet adott Kapfenberg városának, a Franz Feketéről elnevezett stadiont január elsejétől már nem hozzá kapcsolódva emlegetik majd.

Az 1930-as években a hollywoodi stúdiófőnökök is Adolf Hitler előtt hajlongtak a Metro-Goldwyn-Mayer médiatársaság egyik vezetője pedig még zsidó feleségétől is elvált a német nemzetiszocialisták javaslatára.

Megszólaltak a német közmédiának azoknak a feltételezett elkövetőknek a szülei, akiket a tavaly februári budapesti támadások elkövetése miatt köröznek.

Akkor is így köszöntött a tavasz és a március. A budai hegyek felől hideg, még a télre emlékeztető szél söpört végig a pesti utcákon.

Szigorú beléptetés, hatalmas sajtóérdeklődés és csurig telt tárgyalóterem – elkezdődött az antifasiszta támadások tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken hétfő reggel.

Az Adidas megtiltotta a vásárlóknak, hogy az újonnan kiadott német mez 44-es számmal ellátott változatát megvásárolják, ugyanis a szám a média képviselői szerint nagyon hasonlít a német Schutzstaffel (SS) által használt szimbólumra.