Kövess minket: Telegram — XVkontakte

New York állam északi részén egy iskolai körzet kivette a „Jingle Bells” című klasszikus téli dalt az iskola zenei tantervéből, a dal első, 1857-es nyilvános bemutatására hivatkozva, ahol fehér színészek fekete arccal léptek fel.

December 23-án a Rochester Beacon először számolt be arról, hogy a Brighton Central School District kiiktatta James L. Pierpont dalát a Council Rock Általános Iskola tantervéből.

A körzet tisztviselői – köztük Matt Tappon, az iskola igazgatója – azt mondták, hogy a dal eltávolítására vonatkozó döntés részben Kyna Hamill, a Bostoni Egyetem alaptanterv-igazgatója 2017-es cikkén alapult.

Találtak dokumentumokat, amelyek azt mutatják, hogy a dal első nyilvános előadása 1857-ben történhetett egy bostoni Menstrel Show-n. A Menstrel Show (vagy Minstrelsy) a szórakozás akkoriban népszerű formája volt, amelyben fehér színészek fekete arccal léptek fel – írja a Rochester Beacon.

A Beacon megkereste Kyna Hamillt, aki azt mondta, „megdöbbentette” a kerület döntése.

„Valójában nagyon meg vagyok döbbenve, hogy az iskola eltávolítja a dalt a repertoárból. Semmiképpen sem javasoltam, hogy ne énekeljék a gyerekek” – magyarázta Hamill.

A riporter megosztotta Hamill kijelentéseit az általános iskolával, amely válaszra késztette Allison Rioux-t, a kerület tanterv- és oktatási segédfelügyelőjét:

„Egyesek azt sugallják, hogy a Jingle Bells című dal eredetéhez kapcsolódik, hogy a rabszolgák nyakörvei harangokkal jelezték, hogyha menekülnek. Bár nem foglalunk állást abban, hogy ez igaz-e vagy sem, úgy döntöttünk, hogy nem tanítjuk meg közvetlenül a dalt minden diáknak” – mondta.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Azoknak, akiket aggaszt egy világháború esélye, van egy jó hírem. Nem lesz világháború. Legalábbis mostanában nem. Egyszerűen azért nem, mert az Egyesült Államoknak hiányzik hozzá az ereje.

Habár Benito Mussolinit, a Ducét 1945-ben, 61 évesen kommunista partizánok bestiálisan meggyilkolták, a dinasztia a mai napig meghatározó az olasz politikai és közéletben, leginkább Alessandra Mussolini miatt.

A gyűjtőtáborba kerülésünk után napokon belül szájról szájra járt a hír, hogy itt kapjuk meg azt az igazoló papírt, amivel biztonságosan hazaindulhatunk. 

Egy nacionalista lengyel törvényhozó egy tűzoltókészülékkel oltotta el a hanukai gyertyákat az ország parlamentjében egy zsidókkal tartott rendezvényen, ami nemzetközi hisztériát váltott ki.

A szerb hatóságok kiemelték a Dunából a második világháború idején elsüllyesztett egyik német hadihajóroncsot. A folyam mélyén még további mintegy negyven roncs található, amelyekben mindmáig ott hevernek az egykori robbanóanyagok.

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

Bocsánatkérő közleményt adott ki a Michigani Állami Egyetem, miután a szombat esti meccs előtt Adolf Hitler képe jelent meg az eredményjelzőn – írja a CNN nyomán a 24.

Gabriele Marchesi szabadonengedéséről a milánói fellebbviteli bíróság döntött, amely elutasította Magyarország kiadatásra vonatkozó kérését, írja a Magyar Jelen a Milano.corriere.it nyomán.

Akármennyi bűnnel is vádolják, a Führer is csak ember volt, aki ráérős óráikban sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódolt.

A Tiszamenti falucskában – Tiszaeszláron – egy Solymosi nevű parasztasszony kékítőért küldötte Eszter nevű 14 éves leányát. A kis Solymosi Eszter azonban sohasem tért vissza.

A mai Németországban és Ausztriában rendkívül veszélyes vállalkozásra adja a fejét az, aki úgy gondolja, megpróbál kiállni hazája és népe mellett, és ilyen irányú aktivizmust folytat. 

Kiadta a német hatóság a 2023. februárban Budapesten elkövetett támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét.

Az esztergomi Kaleidoszkóp Házban rendezik a Blanket Hill koncertjét. A luxemburgi antifa zenekar az eseményre készült plakátjával egyértelmű és erőszakos üzenetet fogalmazott meg, mely a tavaly februári támadásokra emlékeztet.

A lengyelországi Gierloz közelében, az erdőben elrejtett Adolf Hitler második világháborús bunkere. Hilter háborús főhadiszállásának romjai egy 200 épületből álló, erdőben elrejtett város volt.

Életében Lothrop Stoddard (1883–1950) Amerika egyik legbefolyásosabb írója volt. A Harvardon szerzett doktori címet, tizenöt könyvet írt, beleértve sokat vitatott könyvét is, az 1920-as The Rising Tide of Colort.