Kövess minket: Telegram — XVkontakte

2019-ben az eleki Resetár András házfelújítást végzett, mikor megdöbbentő felfedezést tett az ingatlanban, amely egykor a Faulhaber család otthona volt.

A Mein Kampf mellett a Waffen-SS karszalagjai, pótfelvarrói, jelvénye, két Reinhard Heinrich-karszalag, valamint személyes tárgyak kerültek elő a padlóból. A ritkaságnak számító értékes tárgyak megtalálásáról, és a velük kapcsolatos kutatás állásáról dr. Bácsmegi Gábor régész, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Az eleki német, sváb Faulhaber család egyik tagja, András a Waffen SS önkéntesének állt, mikor a német nemzetiszocialisták – akkor még illegálisnak számító – toborzást végeztek 1942-ben a magyarországi németek körében, így Eleken is. Faulhaber András közel egy éven át naplót is vezetett a fronton, a könyvecske szintén előkerült a relikviákkal együtt. Soha nem használt, sorszámozott Waffen-SS egyenruha pótfelvarrók, ilyen gazdag gyűjteménye valószínűleg nincs más múzeum birtokában – állapította meg dr. Bácsmegi Gábor.

Resetár András a tárgyakat látva először nagyon meglepődött, hisz az első, amely előkerült rejtekéből, Adolf Hitler Mein Kampf-ja volt. A mű egykori gazdája, Faulhaber András elrejtett személyes tárgyai közt azonban olyanok is szerepelnek, amik meglepőek ebben a környezetben. Több irodalmi mű is volt a napló, a horogkeresztes relikviák és a korabeli képeslapok, levelezőlapok mellett.

A Barbarossa-hadművelet fő kidolgozója, Reinhard Heinrich egykor a Nagynémet Birodalom egyik első embere volt. A Reinhard Heinrich-karszalag sem járt mindenkinek, azt ki kellett érdemelni. Faulhaber András szerepe és élete felderítetlen, a naplójának kutatására a Munkácsy Mihály Múzeum felkérte Számvéber Norbert hadtörténészt.

A most fellelt háborús relikviák majd részét képezik annak a 2024-re tervezett kiállításnak, amellyel a Munkácsy Mihály Múzeum meg kíván emlékezni a II. világháború végének nyolcvanadik évfordulójáról, a békéscsabai eseményekről. A kiállítás „A mi háborúnk” címet fogja viselni, és a helyi események mellett a világháború vármegyei történéseit fogja bemutatni.

A kiállítás részletezni fogja továbbá a békéscsabai vasútállomás és környéke bombázását is. 1944. szeptember 21-én az Amerikai Légi Hadsereg 5. bombázóosztályának 99-es és 463-as bombázócsoportja szőnyegbombázást hajtott végre. Eközben főleg 250 kg-os nehézbombákat dobtak a vasútállomásra és környékére. Ezeket további robbanószerek követték, ezek azonban téves navigáció miatt Erzsébethelyet találták el. A helyszíni vizsgálatok során 607 bomba becsapódását állapították meg, a támadásban 79 ember vesztette életét.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Joachim (Jochen) Peiper 1915. január 30-án született Berlinben. Apja is katonaként élte le az életét, igy a fiatal Jochen a katonás életet hamar megtanulta.

Alig egy hónappal Szálasi Ferenc kivégzése után a magyar határon önként jelentkezett a Szálasi-kormány egyik még szabadlábon lévő tagja: Kovarcz Emil.

Megdöbbentőnek nevezte a magyar külügyminiszter azt, ahogy a média kezeli Ilaria Salis ügyét. Szíjjártó Pétert egy Londonban tartott előadáson kérdezték antifa terroristanőről, és hangsúlyozta: azt az embert védik, aki azzal a céllal érkezett Budapestre, hogy agyonverjen embereket az utcán.

Magántermészetű programok és a propagandagépezet irányításának helyszíne volt a Haus am Bogensee, Joseph Goebbels egykori villája. 

Kádár ugyan nem törekedett rá, de Rákosi és Nagy Imre küzdelmében egyfajta harmadik erőnek tekintették őt. Kifelé a pártvezetés egységét mutatta, a színfalak mögött viszont elvi és gyakorlati okokból is Rákosihoz állt közelebb, és tudta, ha a főtitkár bukik, akkor neki is mennie kell.

Öt év börtönbüntetéssel fenyegetik kaphat Karl Münter, a 96 éves volt SS-katonát, aki az ascq-i megtorlásért felelős parancsnok egységében szolgált. 

Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere számára a sajótóból derült ki, hogy egy patrióta szellemiségű, kétestés koncertet terveznek november második hétvégéjére a kerületben.

Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok, és nem akarom, hogy politikai nézeteimért ítéljenek el – nyilatkozta a Magyarországon fogva tartott antifasiszta terroristanő, Ilaria Salis a La Stampa olasz napilapban megjelent interjúban.

Az Institute for Strategic Dialogue (ISD) zsidó szupremácista „agytröszt” kutatói 200 olyan fiókot találtak, amelyeken szerintük a „nácizmust” hirdették, vagy „náci” szimbólumokat használtak. Eddig több tízmillióan nézték meg holokausztrevizionista, vagy a Führert éltető videókat.

Budán még heves harcok folytak, amikor Pesten, az új szovjet hatalom árnyékában megalakult néptörvényszék, amely hivatalosan a Budapesti Nemzeti Bizottság nevet kapta, végrehajtotta első halálos ítéletét.

Eredménytelennek nevezte az olasz baloldal a Magyarországon fogva tartott antifasiszta terrorista, Ilaria Salis szabadon engedéséért folytatott politikai kampányát Giorgia Meloni miniszterelnök az RAI1-nek adott televíziós interjúban.

Egy felüljáró alatt tűnt fel egy graffiti Pesten, amely egy akasztófán lógva ábrázolta az Ilaria Salis nevezető olasz antifasiszta bandavezért, az antifa-per első számú vádlottját.

Bár 25 évig népszerű és sikeres polgármesterként hihetetlen lendületet adott Kapfenberg városának, a Franz Feketéről elnevezett stadiont január elsejétől már nem hozzá kapcsolódva emlegetik majd.

Titkos dokumentumfilm készült Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja, az Olaszország Fivérei ifjúsági tagozatáról, mely azt a köztudomású tényt igyekezett „leleplezni”, hogy a tagozat erősen fasiszta irányultságú.

Egyre szélesebb körűvé válik az X (volt Twitter) elleni nagyvállalati hirdetési bojkott, sőt, az amerikai cégek mellett az Európai Bizottság is közölte, hogy felfüggeszti a hirdetéseit az oldalon, mert nem akarja, hogy azok „antiszemita és náci” tartalmak mellett jelenjenek meg.