Kövess minket: Telegram — XVkontakte

2019-ben az eleki Resetár András házfelújítást végzett, mikor megdöbbentő felfedezést tett az ingatlanban, amely egykor a Faulhaber család otthona volt.

A Mein Kampf mellett a Waffen-SS karszalagjai, pótfelvarrói, jelvénye, két Reinhard Heinrich-karszalag, valamint személyes tárgyak kerültek elő a padlóból. A ritkaságnak számító értékes tárgyak megtalálásáról, és a velük kapcsolatos kutatás állásáról dr. Bácsmegi Gábor régész, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Az eleki német, sváb Faulhaber család egyik tagja, András a Waffen SS önkéntesének állt, mikor a német nemzetiszocialisták – akkor még illegálisnak számító – toborzást végeztek 1942-ben a magyarországi németek körében, így Eleken is. Faulhaber András közel egy éven át naplót is vezetett a fronton, a könyvecske szintén előkerült a relikviákkal együtt. Soha nem használt, sorszámozott Waffen-SS egyenruha pótfelvarrók, ilyen gazdag gyűjteménye valószínűleg nincs más múzeum birtokában – állapította meg dr. Bácsmegi Gábor.

Resetár András a tárgyakat látva először nagyon meglepődött, hisz az első, amely előkerült rejtekéből, Adolf Hitler Mein Kampf-ja volt. A mű egykori gazdája, Faulhaber András elrejtett személyes tárgyai közt azonban olyanok is szerepelnek, amik meglepőek ebben a környezetben. Több irodalmi mű is volt a napló, a horogkeresztes relikviák és a korabeli képeslapok, levelezőlapok mellett.

A Barbarossa-hadművelet fő kidolgozója, Reinhard Heinrich egykor a Nagynémet Birodalom egyik első embere volt. A Reinhard Heinrich-karszalag sem járt mindenkinek, azt ki kellett érdemelni. Faulhaber András szerepe és élete felderítetlen, a naplójának kutatására a Munkácsy Mihály Múzeum felkérte Számvéber Norbert hadtörténészt.

A most fellelt háborús relikviák majd részét képezik annak a 2024-re tervezett kiállításnak, amellyel a Munkácsy Mihály Múzeum meg kíván emlékezni a II. világháború végének nyolcvanadik évfordulójáról, a békéscsabai eseményekről. A kiállítás „A mi háborúnk” címet fogja viselni, és a helyi események mellett a világháború vármegyei történéseit fogja bemutatni.

A kiállítás részletezni fogja továbbá a békéscsabai vasútállomás és környéke bombázását is. 1944. szeptember 21-én az Amerikai Légi Hadsereg 5. bombázóosztályának 99-es és 463-as bombázócsoportja szőnyegbombázást hajtott végre. Eközben főleg 250 kg-os nehézbombákat dobtak a vasútállomásra és környékére. Ezeket további robbanószerek követték, ezek azonban téves navigáció miatt Erzsébethelyet találták el. A helyszíni vizsgálatok során 607 bomba becsapódását állapították meg, a támadásban 79 ember vesztette életét.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 15-én 15 óra 30 perckor.

Az Ostromkalauz után folytatódott a Festung Budapest 2024 rendezvénysorozata. A szervezést megnehezítő körülményekről évről évre egyre többet kell beszélnünk és írnunk a különböző csatornákon és felületeken – írja e sorokat honlapján a Légió Hungária.

1944. augusztus 23-án Románia hivatalosan kapitulált, és hátba támadta addigi szövetségeseit, a német és magyar csapatokat.

Egy céges prezentációtechnika tréningre készülve érdekes dolgot fedeztem fel az OpenAI képrajzoló mesterséges intelligenciájával való interakcióban.

Vizsgálatot indítottak a német hatóságok egy videófelvétel ügyében, amelyen tizenéves iskolások nemzetiszocialista karlendítése látható egy lengyelországi kiránduláson.

Az emberiség egyik óriási bravúrja a nemzetiszocializmussal kapcsolódik össze: ötven éve a holdra szállás magába olvasztotta a III. Birodalom történetének egy részét.

1944. április 3-án a déli órákban az amerikai légierő végrehajtotta Budapest ellen az első terrorbombázást a második világháború során.

Eredménytelennek nevezte az olasz baloldal a Magyarországon fogva tartott antifasiszta terrorista, Ilaria Salis szabadon engedéséért folytatott politikai kampányát Giorgia Meloni miniszterelnök az RAI1-nek adott televíziós interjúban.

Amikor Imrédy személyes származása körül a közismert polémiák folytak, akkor én magam adtam utasítást Kelecsényinek, hogy figyelje meg Imrédyt és figyeltesse meg másokkal is, hogy faji hovatartozása eldönthető legyen.

Akkor is így köszöntött a tavasz és a március. A budai hegyek felől hideg, még a télre emlékeztető szél söpört végig a pesti utcákon.

Magyarországon már több mint két hónapja vége volt a II. világháborúnak, amikor a budapesti összekötő vasúti híd építéséről elhurcoltak, a vasúti peronon elfogott civilekkel együtt.

A 35 éves Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, közismertebb nevén Sztálin, az LMBTQP-közösség korai úttörőjeként teherbe ejtett egy kiskorú, szibériai lányt. Leszármazottaik ma is élnek.

Négy német tartományban házkutatást tartottak a „szélsőjobboldali” Compact kiadványt megjelentető cég telephelyein és más ingatlanokban azt követően, hogy a belügyminisztérium betiltotta a havilapot, mondván, hogy az alkotmányos rend ellen dolgozik.

Egy „náciszimpatizánsok” által tartott rendezvényről készült videoklip jelent meg a német közösségi médiában, ami hatalmas zsidó-liberális hisztériát keltett Németországban.

Hernádnémetiben sokan éltünk német vagy németes nevűek (Schmidt, Fuchs stb.). 1945. január 23-án kora délelőtt két karszalagos nemzetőr azzal keresett meg, hogy várnak a községházán az anyakönyvi adatok pótlására.