Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Egy osztrák rendőrtiszt 10 havi börtönbüntetést kapott felfüggesztve, amiért a Facebookon kiposztolt egy ételt, amit Hitler is szeretett.

A férfi, akit egyelőre nem azonosítottak az erre szakosodott antifák, még tavaly tette ki a képet a Facebook-lapjára, Adolf Hitler születésnapján.

„Az ebéd ma tojásrántotta zöldsaláta körettel!” - írta a volt rendőr a fotó mellé. Blondi hiányzik, írta alá a vádlott egyik barátja, és ez volt az az információ, ami alapján perbe fogták végül a gyanúsítottat. Blondival ugyanis állítólag Hitler kutyájára utalt a barát a bíróság szerint, írja az osztrák közszolgálati ORF csatorna a honlapján.

Az elkövetés idején több újság is jelentette, hogy az exrendőr és a barátja is lemondtak az esetet követően az Osztrák Szabadságpártban viselt posztukról, ezzel is demonstrálva, hogy mennyire sajnálják a dolgot, azonban a hatóságokat ez nem hatotta meg.

A jogi védelem viszont már arra építette a védekezést, hogy a „blondival” (magyarul szőke, világos) a világos sörre utaltak, nem pedig a Führer háziállatára, de ezt természetesen a bíróság nem vette be, 10 hónapot mértek ki az emberre.

A felfüggesztett börtön mellé még kiszabtak rá 6,300 euró büntetést is, biztos, ami biztos.

Mindezt az eljárást az 1947-es orwelli Verbotsgesetz teszi lehetővé, amely alapján Ausztria területén bárkit, akár 20 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet sújtani, akiről a bíróság úgy ítéli meg, hogy restaurálni kívánta a nemzetiszocialista rendszert. Mint a fenti példából is kitűnik, ezt már egy rántottával is el lehet követni, ha valaki salátát eszik hozzá.

Gratulálunk sógorok. Ez aztán „jogállam” a javából.