Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Zsidó-liberális felháborodást váltott ki Németországban, hogy az NSDAP éves nagygyűléseinek helyszínét vagy a közelében lévő befejezetlen kongresszusi csarnok udvarát szeretné ideiglenes játszóhelynek opera- és balett-társulata számára a Nürnbergi Állami Színház.

A történelmi nürnbergi operaház működési engedélye 2025-ben lejár, és azt csak a lepusztult épület teljes körű, várhatóan évekig eltartó renoválása után újítják meg. Az operaház vezetése szerint az eredetileg 50 ezer fő befogadására szánt, amfiteátrumszerű félkész épület vagy az egykori birodalmi nagygyűlések tágas területe kiváló ideiglenes játszóhely lenne a teátrum számára, sőt valójában nincs is más megoldás.

Albert Speer, a Nagynémet Birodalom főépítésze eredetileg egy 80 méter magas, a római Colosseumre emlékeztető U-alakú csarnokot tervezett, de az építkezés a második világháború kezdetével abbamaradt. A kongresszusi központnak mára csak 38 méter magas, csaknem teljes egészében üresen álló külső burka maradt fenn.

A Geschichte für alle, vagyis a Történelem mindenkinek nevű egyesület, amely ismeretterjesztő túrákat rendez az egykori nemzeziszocialista nagygyűlések helyszínének és a hatalmas térhez kapcsolódó építményeknek a bejárására, nyílt levélben bírálta az operaház tervezett odaköltözését.

„A terv árt a náci erőfitogtatással, ideológiával és propagandával kapcsolatos felvilágosító munkának” – panaszkodtak.

A nürnbergi városi tanács december 15-én dönt a továbbiakról. Az operaház szerint a rövid határidő miatt nincs lehetőség a döntés elodázására. Nyílt levelében a menedzsment bizonygatta, hogy „korunk szellemének megfelelően” tudnak majd megbirkózni a történelmi kontextussal.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE