Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy horogkeresztes övcsat, egy borotválkozó ecset, egy pár csizma – csak néhány tárgy az Ukrajna partjainál a tengerbe zuhant és elsüllyedt, második világháborús német repülőről, amelyek megoldották az eltűnésének rejtélyeit.

Még 2009-ben a német Luftwaffe kötelékébe tartozó repülőgépet fedeztek fel búvárok a Fekete-tenger fenekén 70 évvel azt követően, hogy elmerült a habokban. A gép és kilencfős személyzetének sorsa ugyanis rejtély maradt azt követően, hogy 1942-ben az eltűnését jelentették. Andrej Nyekraszov fotós volt az egyike azon búvároknak, akik megtalálták a 23 méterrel a vízfelszín alatt lévő roncsot az ukrajnai Odessza melletti partoknál. A régészek véletlenül leltek rá a különleges leletre, amikor egy másik gépet akartak felderíteni. Egy JU 88-as helyett egy JU 52-es csapatszállítóra (beceneve: „Vas Annie”) bukkantak, amelyet a háború idején gyakran használt a Luftwaffe a keleti fronton. A felfedezés óta a kutatók a gép és személyzetének sorsát próbálják felderíteni.

„Sehol sincs nyilvántartva, hogy egy ilyen típusú gép ezen a területen lezuhant volna. A roncsok nagyon mélyen fekszenek, ahol a látótávolság mindössze három méterre szűkül” – mondta akkor Nyekraszov. A rozsdás törzsben a búvárok több, jól konzerválódott használati tárgyat találtak, például egy pár csizmát, ami arra utalt, hogy a legénység közül − levetve lábbelijüket és valamely ruhadarabjaikat − néhányan kiúszhattak a partra. Emellett a géptörzsben volt egy borotválkozó ecset, egy fogkrém és fogkefe, egy védőszemüveg, egy táska és néhány színes térkép. A kutatócsapat tagjai egy termoszt is találtak, amelyre a „Wicher” név volt gravírozva. A tisztről kiderült, hogy fedélzeti mérnökként szolgált.

Egy kardot is kiemeltek a hullámokból, amelyre a „Kroh” név volt írva. Karl Kroch a kutatások szerint jeladóként tevékenykedett, és szabadságának letöltését követően „igyekezett” vissza a frontra. Továbbá egy jellegzetes fejfedő is előkerült, amelyet a szakértők szerint a spanyol polgárháborúban hordtak. A kutatások szerint a gép a kilencfős személyzetet a keleti frontra akarta szállítani, ahol a szovjet hadsereg megkezdte előrenyomulását. A pilótafülkében talált feljegyzések szerint a repülő Romániából a mai Ukrajna területén található Mikolajivba tartott.

A repülési tervek szerint az útvonalat a szárazföld felett jelölték ki, így a gép nem volt felszerelve vízi életmentő készülékekkel. A kutatók kiderítették, hogy a szerencsétlenül járt repülő a Mikolajiv székhelyű negyedik légiflotta 104. szállító csoportjának kötelékébe tartozott. 1942. január 13-án szállt le a romániai Prahovában, hogy felszedje az utasokat. Néhány percnyi repülést követően a látási körülmények drasztikusan csökkentek, így a pilóta, Horst Ringel tulajdonképpen vakon repült. Miután engedélyt kért, hogy kényszerleszállást hajtson végre az oroszországi Szpartakovka vagy az oroszországi Vigoda repterén, a repülő egyszerűen eltűnt.

A kutatók szerint a pilóta az időjárási körülmények miatt (szándékosan vagy véletlenül) belevezethette a gépet a Fekete-tengerbe, de annak is van esélye, hogy technikai hiba játszhatott közre, ami miatt a kényszerleszállás mellett dönthetett. Az elsüllyedt repülőgép szinte tökéletes állapotban volt. A szárnyak és a légcsavar is épek, ami alátámasztotta azt a feltételezést, hogy a pilóta szándéka szerint a víz tükrén kívánt landolni. A személyzet valószínűleg megpróbált kiúszni, azonban sorsuk még mindig ismeretlen.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A „magyar forradalomért való lelkesedés” miatt, vagy 1956-ot csupán ürügyként felhasználva 257 személy ellen alkalmaztak megtorlást a Szovjetunióban. 

Négynapos utazás után 1945. február 6-án érkeztünk Bajáról Temesvárra. Verőfényes délelőttön vagoníroztunk ki. Az éhségtől és a szomjúságtól elgyötör emberek nagy része megrohamozta az olvadó havat, és marokszámra tömte a szájába.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 23-án.

William Joyce-ra gyakran utalnak „Lord Haw-Haw” néven, ami viccnek tűnik, és ami tényleg az is. Akik azonban valóban tudják, ki volt Joyce, tisztában vannak vele, hogy kivételes ember volt, aki Nyugat-párti nézeteiért szenvedett mártírhalált.

Egy helyi zsidó felsőbbrendűségi csoport és állami törvényhozók kiakadtak a Nashville belvárosában a tartott nemzetiszocialista felvonulás miatt.

A patrióta fiatalra házmester jellemű járókelők hívták ki a rendőröket, miután a zászlót mutatta fel nekik.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

Adolf Hitler ceruzájáért 5400 fontot adtak egy árverésen, ami miatt a zsidó-liberális sajtó a teljes glóbuszon ajvékolt egy sort.

Szigorúbb fellépést kér számos zsidó szupremácista prominens a TikTok vezetőitől „a platformon elharapózó antiszemita tartalmak ellen”.

Alig néhány hónappal a harcok után elindult a feleslegessé vált eszközök hasznosítása a megszállt és kettészakított Németországban.

A kárpáti harcok során elszakadtam alakulatomtól, a visszatérés lehetetlenné vált. Hazamentem Kecskemétre. Ott városszerte olvasható volt a felhívás: a volt katonák jelentkezzenek a szovjet parancsnokságon. Jelentkeztem.

Híradó szakaszparancsnokként szolgáltam Ungváron 1944 októberében. Közben Nyékládházára kerültem, ahonnan november 4-én a szovjet katonák vittel el többedmagammal „kicsi robotra”, amiből négyévi kényszermunka lett.

Az idahói rendőrség elfogta az Aryan Knights (Árja Lovagok) két tagját, Skyler Meade-t, aki a börtönkórházból szökött meg társa, Nicholas Umphenour segítségével – írja a BBC.

Március 12-én a belgiumi szélsőjobboldal egyik kulcsfiguráját egy év börtönbüntetésre ítélték, valamint súlyos pénzbírsággal is sújtották – írja a Kuruc.info a Politico nyomán.

A második világháború óta nem látott szintet ért el a Dániában feljegyzett antiszemita megnyilvánulások száma – közölte Henri Goldstein, a skandináv ország zsidajinak vezére.