Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy horogkeresztes övcsat, egy borotválkozó ecset, egy pár csizma – csak néhány tárgy az Ukrajna partjainál a tengerbe zuhant és elsüllyedt, második világháborús német repülőről, amelyek megoldották az eltűnésének rejtélyeit.

Még 2009-ben a német Luftwaffe kötelékébe tartozó repülőgépet fedeztek fel búvárok a Fekete-tenger fenekén 70 évvel azt követően, hogy elmerült a habokban. A gép és kilencfős személyzetének sorsa ugyanis rejtély maradt azt követően, hogy 1942-ben az eltűnését jelentették. Andrej Nyekraszov fotós volt az egyike azon búvároknak, akik megtalálták a 23 méterrel a vízfelszín alatt lévő roncsot az ukrajnai Odessza melletti partoknál. A régészek véletlenül leltek rá a különleges leletre, amikor egy másik gépet akartak felderíteni. Egy JU 88-as helyett egy JU 52-es csapatszállítóra (beceneve: „Vas Annie”) bukkantak, amelyet a háború idején gyakran használt a Luftwaffe a keleti fronton. A felfedezés óta a kutatók a gép és személyzetének sorsát próbálják felderíteni.

„Sehol sincs nyilvántartva, hogy egy ilyen típusú gép ezen a területen lezuhant volna. A roncsok nagyon mélyen fekszenek, ahol a látótávolság mindössze három méterre szűkül” – mondta akkor Nyekraszov. A rozsdás törzsben a búvárok több, jól konzerválódott használati tárgyat találtak, például egy pár csizmát, ami arra utalt, hogy a legénység közül − levetve lábbelijüket és valamely ruhadarabjaikat − néhányan kiúszhattak a partra. Emellett a géptörzsben volt egy borotválkozó ecset, egy fogkrém és fogkefe, egy védőszemüveg, egy táska és néhány színes térkép. A kutatócsapat tagjai egy termoszt is találtak, amelyre a „Wicher” név volt gravírozva. A tisztről kiderült, hogy fedélzeti mérnökként szolgált.

Egy kardot is kiemeltek a hullámokból, amelyre a „Kroh” név volt írva. Karl Kroch a kutatások szerint jeladóként tevékenykedett, és szabadságának letöltését követően „igyekezett” vissza a frontra. Továbbá egy jellegzetes fejfedő is előkerült, amelyet a szakértők szerint a spanyol polgárháborúban hordtak. A kutatások szerint a gép a kilencfős személyzetet a keleti frontra akarta szállítani, ahol a szovjet hadsereg megkezdte előrenyomulását. A pilótafülkében talált feljegyzések szerint a repülő Romániából a mai Ukrajna területén található Mikolajivba tartott.

A repülési tervek szerint az útvonalat a szárazföld felett jelölték ki, így a gép nem volt felszerelve vízi életmentő készülékekkel. A kutatók kiderítették, hogy a szerencsétlenül járt repülő a Mikolajiv székhelyű negyedik légiflotta 104. szállító csoportjának kötelékébe tartozott. 1942. január 13-án szállt le a romániai Prahovában, hogy felszedje az utasokat. Néhány percnyi repülést követően a látási körülmények drasztikusan csökkentek, így a pilóta, Horst Ringel tulajdonképpen vakon repült. Miután engedélyt kért, hogy kényszerleszállást hajtson végre az oroszországi Szpartakovka vagy az oroszországi Vigoda repterén, a repülő egyszerűen eltűnt.

A kutatók szerint a pilóta az időjárási körülmények miatt (szándékosan vagy véletlenül) belevezethette a gépet a Fekete-tengerbe, de annak is van esélye, hogy technikai hiba játszhatott közre, ami miatt a kényszerleszállás mellett dönthetett. Az elsüllyedt repülőgép szinte tökéletes állapotban volt. A szárnyak és a légcsavar is épek, ami alátámasztotta azt a feltételezést, hogy a pilóta szándéka szerint a víz tükrén kívánt landolni. A személyzet valószínűleg megpróbált kiúszni, azonban sorsuk még mindig ismeretlen.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az emigrációs hungarista sajtó évtizedeken keresztül főmunkatársának számító Koós Kálmán hosszú betegség után, 2006. júliusában, 91 éves korában a Colorado állambeli Denverből (USA) tért meg a teremtőjéhez.

Lipcsében zavargásba fordult át több kisebb tüntetés, amiket azután szerveztek, hogy a drezdai bíróság elítélte a szélsőbaloldali antifa terrorista Lina Engelt.

Egy argentin étterem az „Anna Frank” hamburgerük mellé sajtos és szalonnával bevont „Adolf” névre keresztelt sült krumplit kínált, amíg be nem támadták a helyi zsidók.

Kovarcz Emil Felsőiregen, 1899. február 4-én született. Nagyváradon honvéd hadapród iskolát végzett, és az első világháborúban hivatásos tisztként teljesített szolgálatot.

Dr. Wojciech Filipowiak lengyel részég úgy gondolja, sikerült beazonosítania Jomsborg lelőhelyét – írja a Heritage Daily.

Hollandiában büntetőjogi következményekkel fog járni a „holokauszttagadás”, a „rasszizmus” és a „diszkrimináció” tilalmára vonatkozó törvényt kiterjesztik más események megtörténtének tagadására is – döntött a holland ügyvivő kormány.

Az időpont: 1946. október 7. A színhely: a kaposvári katonai szűrőtábor. Sólyom András őrnagy táborparancsnok korábban már több ezer embert vett őrizetbe a Magyarországra hazatérők közül. Számára egyegy újabb őrizetbe vétel már nem jelent különösebb eseményt.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.

Oroszok és civil román rendőrök vették körül 1945. január 2-án Érdmindszentet. Senki sem távozhatott.

Hatéves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a stuttgarti tartományi felsőbíróság egy „szélsőjobboldali német terrorcsoport” vezetőjére.

Egy fagylaltárus remek üzleti lehetőséget láthatott abban, hogy furgonjával az auschwitzi emlékmúzeum bejárata előtt parkoljon le, hogy az odalátogató turistáknak árulja a fagyit.

Franciaország az utóbbi éjszakákon ugyanazt élte át, amit néhány évtizede már többször is, és amit a jövőben törvényszerűen egyre gyakrabban fog átélni: a söpredék („la racaille”) féktelen tombolását gyújtogatással, fosztogatással, lövöldözéssel fűszerezve.

Az alábbi nyilatkozatot Paula Hitler (1896. január 21. - 1960. június 1.), a Führer egyetlen lánytestvére 1957-ben tette, újra kifejezve meggyőződését, ahogy 12 évvel korábban, szeretett fivérének halálát követően.

Kitiltotta a fehéreket az ünnepi vacsoráról a húzott szemű bostoni polgármester, de szerinte ez nem rasszizmus és nem is diszkrimináció.

A Duce többször is farkasszemet nézett a halállal és mindig sikerült felülkerekednie. Túlélte az első világháború kegyetlen csatáit, valamint számos merényletkísérletet is.

Az osztrák parlament szigorította a nemzetiszocialista jelképek betiltásáról szóló törvényt, kiszélesítette annak hatályát és megerősítette a tiltott jelképek megjelenítésére és terjesztésére kiszabott büntetéseket arra hivatkozva, hogy erősödik az „antiszemitizmus”.

Miután fogságom 52. napján, 1945. március 15-én elhagytuk a gödöllői poklot, csalárd módon áthajtottak bennünket Budapest helyett Monoron át Ceglédre.

Október elején a szakemberek megkezdték a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya térségében.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.

Az emberiség egyik óriási bravúrja a nemzetiszocializmussal kapcsolódik össze: ötven éve a holdra szállás magába olvasztotta a III. Birodalom történetének egy részét.

A Római Birodalom és Oroszország történelmi példája meggyőzően bizonyítja, hogy a kollektivista-bolsevista ideológia pszichésen-mentálisan beteg társadalmakban alig talál ellenállásra.

Az 1913-as születésű Bosnyák Imrét az elsők között érintette meg a magyar nemzetiszocializmus, a hungarizmus eszméje.

Az 1945 novemberében kezdődő nürnbergi koncepciós perben a Nagy-Britannia, Franciaország, a Szovjetunió és az Egyesült Államok által létrehozott Nemzetközi Katonai Törvényszék a legyőzött nemzetiszocialista Nagynémet Birodalom 24 prominens katonai, politikai és gazdasági vezetőjének egyoldalú felelősségét állapította meg a második világháború bűneiben.