Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az orosz haderő műveleti tevékenységét támogatva Ukrajnában ott van a Wagner-csoportként emlegetett irreguláris orosz zsoldoshaderő is, akiket gyakran egyfajta Kreml által irányított árnyékhadseregként szoktak emlegetni a nyugati sajtóban.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért pont Wagner-csoport a nevük, amikor egy szinte kizárólag oroszokból álló zsoldosformációról van szó.

Először is fontos tisztázni, hogy kevés hiteles információ létezik a Wagner-csoportként emlegetett orosz zsoldosformációról, még az sem biztos, hogy hivatalosan működik ilyen szervezet. Általában a nyugati sajtóban a Wagner-csoporthoz szoktak sorolni minden orosz zsoldost, aki a Kreml megbízásából tevékenykedik. Ezek az emberek valójában vélhetően számos eltérő árnyékcég megbízásában dolgoznak, melyeket az orosz elithez köthető oligarchák tartanak fenn.

Az úgynevezett Wagner-csoport tevékenységéről, állítólagos létezéséről először 2014-15-ben kezdtek el szállingózni hírek, amikor orosz zsoldosok kezdték el segíteni az Ukrajnában forrongó oroszajkú szakadárokat. Később többek közt Szíriában, Líbiában és a Közép-Afrikai Köztársaságban is megjelentek a Wagner-zsoldosok, pár hete pedig az orosz haderő Ukrajna elleni offenzíváját is elkezdték támogatni.

A „Wagner” név onnan jön, hogy a csoport állítólagos alapítója egy nyugalmazott(?) GRU-alezredes, Dimitrij Utkin. Utkin hívójele / beceneve a Wagner.

Nem biztos, de igencsak valószínű, hogy Utkin a nemzetiszocialista Németország felé ápolt szimpátiája miatt kapta a Wagner becenevet. A veterán GRU-tisztről nemrég szivárgott ki egy olyan állítólagos portrékép a közösségi médiában, melyen jól látszik, hogy az SS által használt Sig-rúnákat és SS-Hauptsturmführer (százados) rendfokozati jelzést és az NSDAP által használt Parteiadlert tetováltatta magára.

Sokan megjegyzik, hogy van némi irónia abban, hogy az Utkin vezette Wagner-csoport is részt vesz Ukrajna „nácimentesítésében”, hiszen Szíriában és Ukrajnában is készültek olyan képek, melyen wagneresek nemzetiszocialista jelképeket használnak, kart lendítenek. 

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE