Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A Kelet-Ukrajnában élő zsidók jobban tartanak az „antiszemita támadások” lehetőségétől, mint a totális háborútól.

Az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint Oroszország „antiszemitizmussal akarja vádolni” az ukránokat.

„Miután Moszkva hivatalosan is elismerte két szakadár enklávét, a helyi zsidó vezetők nemcsak amiatt aggódtak, hogy kitelepíthetik őket a kiújuló harcok következtében, hanem amiatt is, hogy a Kreml antiszemita provokációkkal próbálja majd delegitimálni országukat” — írja a Neokohn nevű magyarországi zsidó lap az izraeli Haaretzre hivatkozva.

A Haaretznek nyilatkozva közölte Meir Stambler rabbi, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, hogy „jobban aggódik az orosz ügynökök által kivitelezett antiszemita provokációk, mint a totális háború lehetősége miatt”.

„Soha nem aggódtunk a biztonság miatt, de most már aggódunk, hogy a helyzet megváltozhat, ezért dolgozunk a biztonsági óvintézkedéseken minden rabbi, közösség, iskola és zsinagóga számára” – mondta a rabbi.

„Antiszemitizmussal vagy fasizmussal akarják (vádolni) az ukránokat” – vélekedett Meir Stambler.

A lap szerint az orosz média már a konfliktus kezdetekor tele volt ukrajnai zsidóellenes üldöztetésről szóló „hamis” jelentésekkel, noha korábban pont a zsidó közösségek nyüszítettek folyamatosan, hogy úgy érzik, Ukrajnában tombol az antiszemitizmus.

2014 márciusában Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy „a reakciós erők, nacionalista és antiszemita erők Ukrajna bizonyos részein zajló tombolása szükségessé teheti a katonai beavatkozást”, zsidó közösségek vezetői viszont azzal vádolták a Kremlt, hogy „propagandacélokból antiszemita incidenseket provokál”.

Stambler elmondta, hogy szervezete arra is készül, hogy sürgősségi élelmiszercsomagokat osszon szét – diszrikminatív módon, vallási-etnikai alapon válogatva az állampolgárok között – 20 ezer zsidó családnak az országban. 

„Nem tudom pontosan, mi fog történni, de hiszünk Istenben és imádkozunk. Nem hiszem, hogy valami történni fog, de gondoskodnunk kell azokról a zsidókról, akik úgy döntöttek, hogy itt maradnak” – vázolta fel ködös jövőképét az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE