Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Hiába aratott sporttörténetinek nevezhető 8:0-ás győzelmet Anglia Norvégia ellen a napokban zajló női futball Európa-bajnokságon, a BBC munkatársa mégis elégedetlen volt.

Természetesen nem az eredménnyel, inkább azzal, hogy a kezdő tizenegyben és az öt tagú cseresorban nem volt egyetlen néger játékos sem.

Eilidh Barbour műsorvezető nem sok szót vesztegetett a sikerre, arra, hogy az angol lányok bebiztosították helyüket a negyeddöntőben. Azt azonban szinte fájdalmas hangon ecsetelte, hogy a csupa fehér futballistából áll a csapat, s ez rávilágít arra, hogy Angliában – minő fájdalom – nincs sokszínűség a női labdarúgásban. Ki hitte volna, hogy a 85 százalékban fehér bőrűek által lakott szigetországban sokkal több sápadtarcú lány focizik?

A szövetségi kapitánynak kutya kötelessége lett volna a képzettség, technikai, taktikai jártasság helyett bőrszín alapján összeállítani a csapatot. A BBC szerint az angol csapatoknak talán még etnikai kvótát is be kellene vezetni?

De akkor mi a helyzet a brit atlétikai válogatottal, melyben szinte csak mutatóban találni fehér bőrűeket? S minő véletlen, ezen a fronton senkit sem zavar az egyszínűség. Ahogy az sem, hogy a nigériai vagy a szenegáli futball-válogatottban nincsenek fehérek.

Mindenesetre a BBC munkatársának megnyilvánulása is jelzi, hogy a közszolgálati csatorna az ébredés kultúrájának jegyében megpróbálja intézményesített rasszizmussal vádolni Angliát. Nem csoda, hogy a brit felnőttek mindössze 51 százaléka hiszi el, hogy a műsorszolgáltató hatékonyan képes pártatlan híreket és aktuális eseményeket közölni. A közvélemény-kutatások szerint már legalább hárommillió brit vesztette el a hitét a közszolgálati műsorszolgáltatóban.

Az csak hab a tortán, hogy saját portája előtt nem nagyon söpröget a BBC. A Mail Online által is nyilvánosságra hozott lista szerint a csatorna „kezdő tizenegyének” tagjai, vagyis a legjobban fizetett műsorvezetők mind fehérek.

Igaz, a fehér minimum ötven árnyalata ott virít vastag arcbőrükön.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE