Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A walesi kormány szerint a „sértő vagy nemkívánatos alkotásokat”, például a Wellington herceget és a Lord Nelson admirálist ábrázoló szobrot át lehetne helyezni vagy meg lehetne semmisíteni a „megfelelő történelmi narratíva” megteremtése érdekében.

A várhatóan ebben a hónapban véglegesítendő iránymutatás szerint a „nagy hatalmú, idősebb, erős testalkatú fehér férfiakat” dicsőítő történelmi szobrok „sértők” lehetnek a „sokszínűbb modern közösség” számára.

A kormány szerint a tanácsoknak és más közintézményeknek „lépéseket kell tenniük” a „megfelelő történelmi narratíva” megteremtése érdekében.

Az útmutató szerint a hatóságok diszkréten elrejthetnék az emlékműveket, vagy kreatív módon új műalkotásokba foglalhatnák azokat.

Az utcákat és épületeket is át lehetne keresztelni, hogy „eltávolítsák a sértő vagy nemkívánatos neveket”, olvasható a javaslatban – írja Telegraph.

Alternatív megoldásként a „sértő vagy nemkívánatos tárgyakat” át lehetne helyezni vagy meg lehetne semmisíteni – áll a tanácsadói dokumentumban, amely azért felhívja a figyelmet a hátrányokra, többek között a költségekre és a széles körű nyilvános konzultáció szükségességére.

A dokumentum szerint a sokszínűség nem igazán köszön vissza a nyilvános műemlékeken, melyek azt a benyomást keltik, hogy „a társadalom a történelmi sikereket a nagy hatalmú, idősebb, jó erőben lévő fehér férfiakkal kapcsolja össze”.

E narratíva „eloszlatása” és „a fehér felsőbbrendűségről szóló rasszista gyarmati mítoszok állandósulásának” megszüntetése érdekében a potenciálisan sértő régebbi emlékművek sorsáról a nyilvánossággal és szakértőkkel folytatott konzultáció kiértékelése után dönthetnek.

A tisztviselők úgy látják, hogy „a fehér történészek relatív túlsúlya más identitásokkal szemben torzíthatja a megértést”.


A konzervatívok felháborodtak

2020-ban Sir Thomas Picton szobrát a cardiffi városházán bedeszkázták, miután a város polgármestere az eltávolítására szólított fel. Sir Thomast hősként ünnepelték az 1815-ös waterlooi csatában bekövetkezett halálát követően, de örökségét megkérdőjelezték, miután részt vett a rabszolga-kereskedelemben is.

Andrew RT Davies, a walesi konzervatívok vezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az iránymutatás „orwelli” kísérletet jelent arra, hogy az állami szervek átírják a történelmet.

„Lehet, hogy a szobrok egyeseket sérthetnek, de ettől még nem lesznek kevésbé részei Wales gazdag történelmének. Mi lesz a múlt hibáira való emlékezéssel és a tanulságok levonásával?” – tette fel a kérdést a politikus.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE