birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
waffen-ss-dirlewanger-ss-fegyveres-granatos-hadosztaly-polo
horst-wessel-nsdap-rohamosztagos-polo
thor-mit-uns-viking-runa-noi-triko
sons-of-odin-valhalla-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-ferfi-triko
waffen-ss-polizei-ss-pancelgranatos-hadosztaly-polo
waffen-ss-kartsjager-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo
ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-triko
jelentkezz-a-hunyadi-ss-hadosztalyba-polo

Információ: Zuckerbergnél már nem tudod megosztani lapunkat, tiltást kapsz, ha megpróbálod. Várunk Telegramon, ahol a felhasználási feltételek garantálják a szólásszabadságot. Töltsd le Windowsra vagy Google Play-ből, illetve AppStore-ból és csatlakozz: https://telegram.me/Harcunk

1688. szeptember 6-án vették vissza a keresztény hadak a török által 1521-ben elfoglalt Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot.

A stratégiai fontosságú vár a következő évszázadban többször is gazdát cserélt, majd 1791-ben, az utolsó törökök elleni háború után kötött béke értelmében az Oszmán Birodalom fennhatósága alá került. Falairól végül csak 1867-ben került le a félholdas lobogó.

Stratégiai fontosságú vár volt


A balkáni oszmán török terjeszkedés miatt a 15. század elejétől Magyarország védelmének kulcsa a Duna és a Száva összefolyásánál fekvő Nándorfehérvár lett. A várat 1440 után 1456-ban újra megostromolta II. Mehmed török szultán, de a Hunyadi János nevéhez fűződő nándorfehérvári diadal után a török előrenyomulás évtizedekre elakadt.

Hunyadi János fiának, Mátyás királynak 1490-ben bekövetkezett halála után a központi hatalom meggyengült, és I. Szulejmán 1521-ben elfoglalta Nándorfehérvárt. A szultán előtt nyitva állt az út az ország belseje felé, és öt évvel később a középkori magyar állam bukását hozó mohácsi csatában döntő vereséget mért II. Lajos király seregeire.

A török uralom alatt a hadszíntértől biztonságos távolságra fekvő Belgrádot szandzsák – az Oszmán Birodalomban a helytartóság kisebb területi egységeinek a neve – székhelyévé tették meg. A kereskedelemben is fontos szerepet betöltő város népessége és gazdagsága is gyarapodott, mecsetek és fürdők épültek, százezernél több lakosával, a főváros Isztambul után, az Oszmán Birodalom második legnagyobb európai városa lett.

A Szent Liga létrehozása fordulatokat hozott


valknut-runa-kor-odinista-viking-polo
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
algiz-runa-polo-nemzetiszocialista-polo-nemzetiszocializmus-polo
horst-wessel-nsdap-rohamosztagos-polo
vicces-ss-totenkopf-polo
white-pride-worldwide-himzett-galleros-polo
14-szo-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-polo

Az új erőre kapó Oszmán Birodalom 1683-ban – 1529 és 1532 után harmadszor – ismét megkísérelte Bécs elfoglalását, de a Sobieski János lengyel király vezette felmentő seregektől megsemmisítő vereséget szenvedett.

A következő évben a váratlan győzelmen felbuzdult Habsburgok, valamint Velence és Lengyelország XI. Ince pápa kezdeményezésére létrehozták a törökellenes Szent Ligát. A Liga seregei 1686-ban felszabadították a 145 éven át török kézen lévő Budát, a következő évben Nagyharsánynál, „a második mohácsi csatában” diadalmaskodtak, és elfoglalták a déli határon fekvő Eszéket.

A Miksa Emánuel bajor választófejedelem vezette mintegy harmincezer fős keresztény had 1688 júliusának végén vették ostrom alá Nándorfehérvárt, amelynek helyőrsége nagyjából tízezer embert számlált. Miután sikerült a várat körülzárni, ágyúzni kezdték az erősséget, és egy hónap múlva, augusztus végére már hatalmas rések tátongtak a vár felsővárosi falában, a várárkot aknákkal kirobbantott falrészekkel töltötték fel.

Nagy veszteségek árán űzték ki a törököt a városból


Miután a várat védő Ibrahim pasa nem volt hajlandó megadni magát, Miksa Emánuel szeptember 6-án elrendelte a döntő támadást. A várfalba ütött hatalmas résnél két irányból hatezer katona indult rohamra, miközben három helyen elterelő támadást is indítottak. Bár a főerő útját a ledöntött fal mögött újabb fal állta el, de ezt az akadályt is legyőzték, és néhány órás öldöklő küzdelem után bejutottak a városba. A kritikus pillanatban maga a fővezér vezette a rohamot.

Eközben a másik három helyen is sikerrel jártak, petárdákkal berobbantották a városkaput, és a gyalogos katonák mögött a lovasság is megérkezett a falakon belülre. Ibrahim pasa reménytelen helyzetében kitűzte a fehér zászlót: Nándorfehérvár 167 év után felszabadult a török uralom alól.

Az ostrom során a keresztény hadak mintegy négyezer embert vesztettek, a hétezer védőből ötezer esett el, harcképes csak 250 maradt. A fővezér a várost szabad prédául engedte át katonáinak, akik szörnyű vérengzést vittek végbe a muszlimok között. Belgrád lakosságának száma jelentősen lecsökkent. A diadal bomlasztó hatással volt a törökökre, akik Szendrő és Galambóc várából is elmenekültek, ezek az erősségek kardcsapás nélkül jutottak a szövetséges hadak kezére.

Többször is gazdát cserélt 1867-ig

A stratégiai fontosságú vár azonban csak két évig volt keresztény kézen: 1690-ben Köprülü Musztafa hatvanezres serege visszafoglalta, és az 1699. évi karlócai béke török kézen hagyta. A várat 1717-ben újra bevette Savoyai Jenő, de 1739-ben ismét török kézre került. 1789-től ismét osztrák fennhatóság alatt állt, de az utolsó osztrák-török háborút lezáró 1791-es béke visszajuttatta az oszmánoknak. Ezek alatt az évtizedek alatt több tízezer szerb család vándorolt ki a Habsburg Birodalomba, nagy részük a Vajdaságban, Szlavóniában és Szentendre környékén telepedett le.

A 19. század eleji felkelések után 1841-ben Mihajlo Obenovic fejedelem Belgrádot nyilvánította Szerbia fővárosának, de a félhold véglegesen csak 1867-ben tűnt el a fellegvár falairól, amikor kivonult a török helyőrség.

elesett-hosok-csarnoka-valhalla-polo
waffen-grenadier-division-der-ss-hungaria-polo
nagy-magyarorszag-polo
becsulet-es-huseg-waffen-ss-hagyomanyorzo-polo
szleipnir-odin-lova-viking-polo
szalasi-ferenc-polo
rudolf-hess-a-beke-martirja-polo
heinz-guderian-wehrmacht-tabornok-polo

Fotóarchívum

a-ii-vilaghaboru-feledesbe-merult-pillanatai-budapest-ostroma
nemet-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-es-szemelyzete-a-harkov-szetlott-belvarosaban-ukrajnaban-1943
osztrakok-tomegei-oromujjongassal-fogadjak-adolf-hitlert-ausztria-es-nemetorszag-egyesitesenek-eloestejen-1938-ban
rundstedt-tabornagy-terepszemlet-tart-a-nemet-12-hitlerjugend-ss-pancelos-hadosztaly-egysegeinel-eszak-franciaorszagban-1944-januar
nemet-katonak-a-tigris-harckocsijuk-pancelzatan-esett-seruelest-vizsgaljak-a-kurszki-csata-utan-1943-nyar
a-hitlerjungend-tagjai-hermann-goering-42-szueletesnapjan-koeszoentik-a-birodalmi-marsallt-1935-januar-1
a-das-reich-ss-panceloshadosztaly-tiger-i-nehezharckocsija-harkov-ukrajna-tersegeben-1943-aprilis
hitlerjugend-tagok-taborozas-koezben-hangszereiken-jatszanak-1930-as-evek
pz-kpfw-tiger-i-ausf-e-nehezharckocsi-az-502-es-nehezpancelos-osztalybol-a-leningradi-fronton-1943-januar
elfeledett-pillanatok-a-tortenelemben-a-iii-birodalom-ritkan-latott-szines-fotoi
sturmgeschuetz-iii-40-ausf-g-rohamloeveg-valahol-a-szovjetunioban-1943
tiger-ii-avagy-kiralytigris-nehezharckocsi-alcazasanak-festese-franciaorszagban-1944-junius
elfeledett-pillanatok-a-tortenelemben-a-iii-birodalom-ritkan-latott-szines-fotoi-2
vissza-a-jovobe-a-iii-birodalom-ritkan-latott-szines-fotoi
nemet-gyerekek-egy-hitlerjugend-ifjusagi-talalkozon-a-grunewaldi-stadionban-berlinben-1934-marcius
adolf-hitler-viktor-lutze-es-heinrich-himmler-tiszteleg-a-nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-gyulesen-nurnbergben-1934-szeptember-5-10
kiralytigris-nehezharckocsik-ugynevezett-porsche-loevegtornyokkal-valojaban-krupp-tervezes-pihenon-franciaorszagban-1944-junius
nemet-katonak-egy-stug-iii-as-fedezekeben-a-keleti-fronton-1943
a-nemet-12-hitlerjugend-ss-pancelos-hadosztaly-granatosa-franciaorszagban-1944-junius-21
katonak-a-das-reich-hadosztalybol-etelt-es-vizet-fogadnak-el-egy-civiltol-jugoszlaviaban-delvidek-visszafoglalasa-idejen-1941-aprilis
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait
adolf-hitler-a-barnainges-sa-tagok-felvonulasanak-resztvevoit-koeszoenti-a-nemetorszagi-braunschweigben-1932-aprilis
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsik-a-csatamezon-oryol-oroszorszag-tersegeben-1943-julius
elfeledett-tortenelem-a-iii-birodalom-emlekezetes-pillanatai-szinesben-5
adolf-hitler-fuhrer-es-kancellar-megerkezik-a-nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-nagygyulesere-a-nurnbergi-zeppelin-mezon-1938-szeptember-6
a-iii-birodalom-ritkan-latott-fotoi-szinesben
a-nemet-wehrmacht-katonai-partizanok-utan-kutatnak-at-egy-hazat-valahol-ukrajnaban-1943
hitler-ifjak-frontlatogatason-az-egyik-lovashadosztalynal-a-keleti-fronton-1944
panzerkampfwagen-vi-b-avagy-kiralytigris-nehezharckocsik-parizs-utcain-1944
a-hitlerjugend-tagjai-a-birodalmi-partnapokon-vonulnak-fel-a-nuernbergi-zeppelin-mezon-1930-as-evek