Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Februárban sorozatos szélsőbaloldali támadások történtek Budapest különböző pontjain, az első hírek szerint az áldozatokat a ruhájuk alapján választották ki az antifasiszta támadók.

A német származású gyanúsítottak ellen elfogatóparancsot adtak ki. A Budapesti Rendőr-főkapitányság újabb sajtótájékoztatót tartott a három támadóval kapcsolatban.

Megtagadta a vallomástételt mind a három gyanúsított, akiket az antifasiszta támadásokkal kapcsolatban vett őrizetbe a rendőrség. Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője rövid sajtótájékoztatón ismertette, hogy egy 38 éves olasz nőt, egy 29 éves német férfit és egy 26 éves német nőt a támadások után szúrtak ki a rendőrök a Teréz körúton egy gyűléshez közeli helyszínen. 

A ruházatuk átvizsgálása alatt találtak teleszkópos fémrudat és gumikalapácsot is.

A három személy közül kettő jelenleg letartóztatásban van, míg egy embert bűnügyi felügyelet alá helyeztek. A támadásokkal kapcsolatban jelenleg is hat ember ellen van érvényben elfogatóparancs, míg nyolc személy a rendőrség látókörzetében van,  akikkel szemben a szükséges nyomozati cselekmények folyamatban vannak.

Az olasz állampolgárságú nőt bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, a német állampolgárságú férfit és a szintén német állampolgárságú nőt bűnszervezetben részvétellel gyanúsítja a rendőrség. 

A szóvivő tájékoztatása szerint a súlyos támadásokkal kapcsolatban a nyomozás lezárult, az iratokat továbbítják az illetékes ügyészségnek.

Több helyen is támadtak

Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol az aznap Budapestre érkezett három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal, illetve más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás mindössze egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről.

A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek. A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfire rontottak rá hátulról, ugyancsak viperával és más eszközökkel.

Nyerges Béla, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó főosztályának osztályvezetője egy korábbi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: itt vált nyilvánvalóvá, hogy egy sorozat első elemeivel állnak szemben, ezért egy négyfős nyomozócsoportot alakítottak.

Ugyanezen a napon, az esti órákban újabb támadások voltak: az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt támadtak meg, őket is többféle eszközzel bántalmazták, majd a csoport tagjai amilyen gyorsan felbukkantak, olyan gyorsan el is tűntek.

A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel a tömegközlekedésben, több átszállással is együtt utaztak. 

A támadás hátterében az állt, hogy azon a hétvégén több ezer nacionalista és nemzetiszocialista gyűlt össze az 1945-ös budavári kitörés évfordulójára, vagyis a Becsület napjára Budapesten.

Emiatt érkeztek Magyarországra a támadásokkal összefüggésbe hozott német és olasz állampolgárok, akik kifejezetten az általuk „neonáciknak” vélt járókelőkre vadásztak. Két huszonéves német nő, Clara W. és Anna M., egy 29 éves férfi, Tobias E. és a 38 éves olasz Ilaria S. vehetett részt a támadásokban, mindannyian ahhoz szélsőbaloldali irányzathoz sorolhatók, amelynek képiselői más országokban is régóta élnek ezekkel a lesből támadó, terrorista módszerekkel az ottani hazafiak ellen.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Patriot Front fehér nacionalista csoport öt tagját börtönbüntetésre ítélték, mert „összeesküvést szőttek” egy idahói LGBTQ+ Pride-vonaglás ellen.

Körözést adott ki Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen az orosz belügyminisztérium.

A frankfurti zsidó szupremácisták Németországban elsőként indítottak el egy olyan alkalmazást, amely az antiszemiták elleni küzdelemben segít azáltal, hogy figyelmezteti a zsidókat a potenciális „biztonsági fenyegetésekre”.

Akármennyi bűnnel is vádolják, a Führer is csak ember volt, aki ráérős óráikban sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódolt.

Horogkeresztes zászlókat lengetve és a Führert éltetve vonultak fel fehér fajvédő, nemzetiszocialista csoportok a floridai Orlandó városában a hétvégén.

Hatéves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a stuttgarti tartományi felsőbíróság egy „szélsőjobboldali német terrorcsoport” vezetőjére.

Túlságosan roncsolódtak azok a kéz- és lábnélküli emberi csontvázak, amelyekre Hitler keleti fronti főhadiszállásánál, a mai Lengyelország területén leltek, így lehetetlen megállapítani az áldozatok kilétét, illetve haláluk okát.

Letakarták egy bécsi protestáns templom ólomüveg ablakait, mert azokon állítólag „antiszemita” motívumok szerepeltek, és az ablakok alkotója tagja volt a NSDAP-nak.

Joachim (Jochen) Peiper 1915. január 30-án született Berlinben. Apja is katonaként élte le az életét, igy a fiatal Jochen a katonás életet hamar megtanulta.

Focsaniból 1945. június első hónapjaiban 2500 magyar tisztet indítottak útba a Szovjetunió belsejébe. A 22 napos út után megérkeztünk a Vjazna folyó partján fekvő Vjaznikiba.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 15-én 15 óra 30 perckor.

A katonai kíséretek a kora középkor hadviselésének meghatározó szerveződései voltak, harcos fiatal férfiak egy karizmatikus vezető köré gyűlve vettek részt a személyes dicsőséget és vagyonszerzést ígérő hadjáratokban.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és főügyész úgy döntött, hogy szabadon enged egy 21 éves patriótát, akit három év börtönre ítéltek, amiért a 2020-as poznani pride-on összetűzésbe keveredett egy deviánssal.

Évtizedekig agyonhallgatták a világtörténelem legsúlyosabb, legtöbb – 9343 – áldozatot követelő hajókatasztrófáját, a Wilhelm Gustloff 1945. január 30-án történt megtorpedózását.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.