Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az 1936-os berlini nyári olimpia örökre beleírta magát a történelemkönyvekbe. Az eseményre a Harmadik Birodalom nagy erőkkel készült, és Hitler is engedményeket tett a nemzetközi közvélemény kedvéért.

Az új vezetés az olimpia alatt az ország hatalmas fejlődését minél jobban meg kívánta mutatni, ezért a készületek során óriási építkezésbe fogtak, a mai, azóta felújított és átépített berlini stadion is ekkor készült.

Az olimpiarendezés jogát 1931-ben ítélte Németországnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Amikor 1933-ban hatalomra jutottak a nemzetiszocialisták, többen úgy gondolták, hogy más helyszínt kell választani a legfontosabb sportesemény számára. A NOB azonban a németellenes uszítás ellenére kitartott döntése mellett, ez többek között annak volt köszönhető, hogy a német kormány megígérte a szabályzat tiszteletben tartását és a zsidók részvételének lehetőségét. Ez győzte meg az addig a bojkott lehetőségét fontolgató országokat is.

Hess, Hitler, Goebbes, Göring a stadion VIP-páholyában

Az első világháború miatt az olimpia intézményének szellemisége jelentősen átalakult. 1916-ban elmaradt az egyébként Berlinbe tervezett rendezvény, az 1920-as versenysorozatra, amit Budapest helyett Antwerpenben tartottak, nem hívták meg a háború vesztes államait és Oroszországot sem. Az olimpia a nemzetek erőfitogtatásának terepévé vált, de aztán Adolf Hitler 1933. január 30-án a Német Birodalom kancellárja lett és új alapokra kívánta helyezni a játékokat.

Németország semmilyen forrást nem sajnálva készült az 1936-os olimpiára, a szervezésben kulcsfontosságú szerep jutott Joseph Goebbels propagandaminisztériumának. Hitler egy sportkomplexum, a Reichssportfield létesítését rendelte el, benne egy teljesen új stadionnal, ami a korábbi nemzeti stadion és lóversenypálya elbontásával járt.

Az építkezés 1934-től két éven át megfeszített tempóban, pénzt nem sajnálva, de folyamatos lemaradásban zajlott. A legfőbb létesítmények az Olimpiastadion, a Maifeld és a Waldbühne amfiteátrum voltak. A 77 méteres harangtoronyról, ami később elpusztult az angolszász terrorbombázásokban, be lehetett látni az egész várost. Az építési vállalatokat kötelezték, hogy csak német állampolgárságú munkásokat alkalmazzanak.

A Reichssportfield

1935 áprilisában körülbelül 1500-an dolgoztak az építkezéseken. A propagandasajtó a német emberek precíz munkavégzését az egyiptomi piramisépítőkéhez hasonlította. Ma sem tudni pontosan, hogy mennyi pénzt emésztett fel a 110 ezer férőhelyes stadion felhúzása, a források többnyire 27 millió márkáról beszélnek. Természetesen külön VIP-szektort, díszpáholyt is kialakítottak Hitler és fontos politikai szövetségesei, vendégei számára.

Berlin utcáin mindenfelé horogkeresztes és olimpiai zászlókat lobogtak, a hirdetéseken az ideális embertípust megjelenítő ábrázolások a sportolók erejét és az ókori kultúrával való kapcsolatát voltak hivatottak reprezentálni.

Az 1936-os olimpia több újítást is bevezetett, ezek közül a leghíresebb a fáklyafutás, amely során több mint 3400 egymást váltó atléta juttatta el a fáklyát Olümpiából hét országon, köztük Magyarországon át a rendezvény helyszínére. A hazai híradó beszámolt róla, hogy „Magyarországon át Horgostól Oroszvárig vezet a fáklyás staféta útja.”

Az olimpiai láng a Hősök terén

A fáklya a megnyitó napján, augusztus 1-én érkezett meg Berlinbe, Hitler-Jugend- és SA-tagok őrizetében. Az utolsó befutó, aki a stadionban meggyújtotta az oltárt, a német atléta, Fritz Schilgen volt. A megnyitóünnepség szintén újdonságnak számított, Hitler nem tartott rajta beszédet, csak a játékok kezdetét jelentette be, ugyanakkor megérkezését igen hatásosra komponálták.

A versenyeken 49 nemzet közel 4000 sportolója küzdött, első alkalommal szerepelt a sportágak között a kézi- és a kosárlabda, valamint a kajak-kenu. Az eseményeket az olimpiák történetében először televízión is közvetítették. Az események megörökítése a propaganda szempontjából is fontos volt, Leni Riefenstahl rendező vezetésével kétrészes dokumentumfilm készült az olimpiáról, a korban kifejezetten modernnek számító megoldások használatával. A rádiós közvetítésekre is különösen nagy hangsúlyt fektettek, Magyarországon is izgulhattak a sportolókért, például a 100 méteres gyorsúszáson aranyérmet szerző Csík Ferencért a készülékeket, illetve Pluhár István tudósításait hallgatók.

A rendező ország számára nagyon jól alakultak az eredmények, az éremtábla tetején végeztek 89 éremmel, melyből 33 arany volt. A német delegációban a NOB nyomására zsidó származású versenyzőt is szerepeltetniük kellett, mindazonáltal az olimpiáról a külföldi lapok, köztük a The New York Times is elismerően szóltak.

A második világháborút követően a stadion lett a britek főhadiszállása, 1994-ig voltak jelen a környéken, közben több átalakítást végrehajtottak. A stadionban és a Maifielden is focimeccseket tartottak.

A '90-es évek végén a berliniek körében parázs vita bontakozott ki arról, hogy mi legyen a nemzetiszocializmus nyomait magán viselő épület sorsa. Többen az elpusztítását látták célszerűnek, mások azt gondolták, hogy a legjobb az lesz, ha hagyják, hogy az enyészeté legyen (az olimpiai falu több épületével ez történt), végül a felújítás mellett döntöttek. A stadion átalakított, felújított épülete még évtizedekkel később is vitákat generált, a 2002-es korszerűsítési munkálatok során pedig második világháborús bombára bukkantak az egyik ülés alatt.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A mindenkori baloldal szerint a faj csak egy társadalmi konstrukció, ugyanúgy nem determinál semmit, mint azt újabban hangoztatják a biológiai nemekkel kapcsolatban.

A Hetek című filoszemita lap egyik olvasója küldte be az újság számára azt a fotót, amelyen Budapesten, az Egyetem tér környékén kiragasztott, az említett orgánum szerint „uszító antiszemita” szövegű plakát látható.

Az USA-ban egyre több fehér gyakorolja a kereszténység „afrikanizált” változatát, az ún. karizmatikus (evangéliumi) protestantizmust.

Az tény, hogy november 4-én hajnalban a szovjet csapatok ismét rátörtek Budapestre, Nagy Imre a Jugoszláv nagykövetségre menekült. Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy ezen a napon leverték volna a szabadságharcot. Sőt.

Az osztrák kormány bejelentése szerint 2025-re elkészülhet az épület felújítása, és 2026-ban kezdődhet meg benne a munka.

Halála óta számos összeesküvés-elmélet terjed, miszerint legszűkebb környezete megölte, hogy Berija megfojtotta, vagy újabban: patkányméreggel végeztek vele, miközben pár nappal később pedig a hasonmásával rendezték meg a „hivatalos” halálát.

November 8-án reggel 6 órakor rendőrök százai kutattak át több baloldali szélsőségesek által lakott ingatlant Szászországban és Türingiában.

Kitiltotta a fehéreket az ünnepi vacsoráról a húzott szemű bostoni polgármester, de szerinte ez nem rasszizmus és nem is diszkrimináció.

Akármennyi bűnnel is vádolják, a Führer is csak ember volt, aki ráérős óráikban sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódolt.

A keleti fronton zajlott pokoli harcok helyszíneiről még a mai napig is kerülnek elő emberi maradványok, harcfelszerelések és akár teljes harcjárművek is.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

A Szilágy megyei Érkáváson 1944 decemberének egyik napján megjelent egy orosz hadnagy és egy őrmester. Ez időben visszajöttek a román közigazgatás emberei: a csendőrség, a jegyző stb.

Furcsa észjárásuk van a németországi hatóságoknak: minél aktívabb és erőszakosabb a szélsőbaloldali Antifa, annál inkább fellépnek a nacionalista színtér ellen. Abszurd? Igen, de pont ez a valóság.

A liberális brit bíróság „elkötelezett fajgyűlölőknek” nevezte őket, akik a bíró szerint „terrorizmusra buzdítottak”.

A szvasztika, azaz a 90 fokban hajlított ágakkal bíró kereszt fontos szimbólum több egykori és ma is élő hitrendszerben egyaránt. Az idők során jelképezte többek között a jó szerencsét, a teremtés végtelenségét és a legyőzhetetlen, forgó Napot.

A felvidéki Szencen található Anton Bernolák Gimnázium történelem tanárát Slavomír Maľát diákjai jelentették az iskolának, miután nézeteivel és véleményeivel a „törvénysértés határán mozgott”.

Egy idős német asszonynak, aki személyesen ismerte, hiszen munkaadója volt, a név – Adolf Hitler – mosolyt csalt az arcára, nem pedig borzongást.

Egy szentesi patrióta még tavaly decemberben az ablakában tett közszemlére egy horogkeresztes zászlót, emiatt „önkényuralmi jelkép” használatának vétsége miatt ütöttek rajta otthonában.

Nem távolítják el a Brandenburg an der Havelben található Szent Péter és Szent Pál székesegyház egyik középkori „antiszemita” szobrát – közölték az egyházi tisztviselők.

A világ félrevezetett népei, főként az amerikai demokrácia szemében ma is úgy él a hajdanvaló „Csehszlovákia”, mint a „humanizmus és a becsület, a jólét ás szocialista igazságosság” hazája – ezzel szemben persze a régi Magyarországot szeretik úgy feltüntetni a csehek, mint a feudalizmus, a reakció, túlzó sovinizmus földjét.

A Pesti Srácok információja szerint a német szövetségi főügyész gyilkossági kísérlet miatt nyomoz a szélsőbaloldali Lina Engel, Johann Guntermann és Tobias Edelhoff ellen.

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.

A nemzetiszocialista tisztelgés a második világháború vége óta illegális a cionisták által Németországban és Ausztriában, és a kóser törvények szerint börtönbüntetéssel büntethető.

2019-ben az eleki Resetár András házfelújítást végzett, mikor megdöbbentő felfedezést tett az ingatlanban, amely egykor a Faulhaber család otthona volt.