Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A pazar kilátás és a misztikus történelmi múlt érdekes úti céllá teszik a Sasfészekként ismert építményt.

A Sasfészek, amely egykor a Nagynémet Birodalom kiemelt diplomáciai jelentőségű építménye volt, napjainkban a Bajor-Alpok kedvelt kilátópontja, ahol a bajor konyha legjavát felvonultató étterem működik.

A robusztus kőépület az Adlf Hitlerhez köthető kevés épen megmaradt műemlék egyike, ezért jelentős érdeklődésre tart számot. Ugyanakkor, habár sok helyen olvasható, hogy a Führer kedvenc rezidenciája volt, az igazság az, hogy ő ritkábban kereste fel ezt a helyet.

Megfeszített munkával épült híres Kehlsteinhaus, ismertebb nevén a Sasfészek egy 1834 méteres magasságban, idilli környezetben található hegyvidéki kőház, nem messze Berchtesgaden városától. A közelben állt Hitler másik rezidenciája, ahol valóban sokat tartózkodott, az 1945-ben lebombázott Berghof.

Adolf Hitler, Hermann Göring és Baldur von Schirach Hitlerjugend-vezető a Sasfészekben

Az épületet Martin Bormann, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt pártkancelláriájának későbbi vezetője rendelte meg 1937 nyarán. Úgy tervezték, hogy a ház Hitler 50. születésnapjára már teljesen készen áll majd, így a munkások éjt nappallá téve dolgoztak a projekten. 13 hónap leforgása alatt nemcsak az épület készült el, hanem a hozzá vezető út is, amely Németország egyik legmagasabban fekvő útja, öt alagutat és egy hajtűkanyart is tartalmaz.

De korántsem csak ezen lehet feljutni a Sasfészekhez: a hegy gyomrában egy liftet is kialakítottak, a belsejét csiszolt sárgarézzel, bőrrel és velencei tükrökkel dekorálták.

Az épület fogadószobájának dísze a Mussolinitől kapott olasz vörösmárvány kandalló, amely az évek során megsérült, a szövetséges kiskatonák kisebb darabokat hasítottak le belőle, hogy szuvenírként hazalopkodják magukkal. A konyhát a lehető legjobban felszerelték, ám nem volt jellemző, hogy itt főztek volna, általában csak megmelegítették a városban készített ételeket. Hitler dolgozószobája is többnyire használaton kívül maradt, hiszen ez a hely inkább pihenésre szolgált.

Adolf Hitler 1938-ban kereste fel először az épületet, majd 1939. április 20-án, az 50. születésnapján tartott avatóünnepségre tért vissza. Több forrás is említi, hogy a Führer nem rajongott a magasságért.

Bár Hitler csak néhány alkalommal látogatta meg a Sasfészket, fontos politikai szövetségeseit, például Heinrich Himmlert, Joseph Goebbelst, illetve nemzetközi küldötteket fogadva, a szoros ismeretségi körébe tartozó személyek rendre megfordultak itt. Gyakori vendég volt például a Führer élettársa, későbbi felesége, Eva Braun. 1944-ben Eva húga, Gretl esküvőjét követő fogadást is a pazar panorámával rendelkező helyszínen tartották.

A Kehlsteinhaus manapság pazar kilátással elláttot étteremként is funkcionál

A Kehlsteinhaus a második világháborút jóformán sértetlenül vészelte át, a háború után pedig a helyi kormányzónak köszönhetően nem semmisítették meg az épületet. Így aztán napjainkban kisebb átalakítások és felújítások után az eredeti állapotában látható. A Sasfészket jelenleg egy alapítvány kezeli, a bevételeket valamiféle "jótékonysági" célokra fordítják.

Az épületen belül a bajor konyha fogásait kínáló étterem működik, kint pedig sörkertet alakítottak ki. A ház múltját tablókiállításon és vezetett túrákon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők, természetesen a mai zsidó-liberális narratívában bemutatva azt.

A turistákat viszont valószínűleg nem az vonzza, hogy "politilalag korrekt" félremagyarázásokat halljanak, hanem át akarják élni a múltat egy pillanatra, amikor ott járhatnak, ahol Hitler vezér és kancellár pihent egykor.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Diszkréten szállították le a nyomozók Ulain Ferencet a Bécs felé tartó gyorsvonatról. Bár a nemzetgyűlési képviselő és ügyvéd meghallgatása és társainak elfogása minden paláver nélkül történt meg, az ügy mégis nagyot robbant.

Egyre szélesebb körűvé válik az X (volt Twitter) elleni nagyvállalati hirdetési bojkott, sőt, az amerikai cégek mellett az Európai Bizottság is közölte, hogy felfüggeszti a hirdetéseit az oldalon, mert nem akarja, hogy azok „antiszemita és náci” tartalmak mellett jelenjenek meg.

Megszüntette a rendőrség a „tiltott önkényuralmi jelkép használata” miatti nyomozást Szálasi Ferencné sírjának ügyében – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 23-án.

Észak-Írország fővárosában a jövő héten árverésre bocsátják azt a ceruzát, amelyet Eva Braun ajándékozott a Führer 52. születésnapjára.

Kovarcz Emil Felsőiregen, 1899. február 4-én született. Nagyváradon honvéd hadapród iskolát végzett, és az első világháborúban hivatásos tisztként teljesített szolgálatot.

1941. június 22-én kezdődött meg a Barbarossa hadművelet, a Német Birodalom harca a Szovjetunió ellen. A német Wehrmacht három hadseregcsoportja indított támadást, kötelékükben a németekkel szövetséges országok katonai egységeivel és önkéntes alakulatokkal.

Ausztria bejelentette, hogy egy rendőrőrsnek is helyet adó „emberi jogi képzési központ” létesül Adolf Hitler egykori nagynémet vezér és kancellár Braunau am Innben található szülőházában.

Adolf Hitler ceruzájáért 5400 fontot adtak egy árverésen, ami miatt a zsidó-liberális sajtó a teljes glóbuszon ajvékolt egy sort.

Az ottawai orosz nagykövet szerint a kanadai hatóságok „hajlamosak késleltetni a volt nácik elleni pereket”.

Megbüntették Kubában az állami zenei szervezetek hét tisztviselőjét, miután az általuk szervezett halloweeni partin egy Hitler-jelmez nyerte az első díjat – írja az AFP.

Rájöttem, hogy egy próféta veszett el bennem – de szerencsére meglett. A frankisztáni permanens arabjárás (vö. tatárjárás) legutóbbi menetével kapcsolatos eszmefuttatásomat azzal zártam, hogy a rezsim egyik válasza a történtekre az lesz, hogy további fehér adópénzekkel igyekszik majd betömni az országra szabadított Mohamedek és Fatimák millióinak egyre mohóbb száját. És mit ad Allah, igazam lett.

Mint ismert, az elmúlt napokban szörnyű esemény rázta meg Írországot: egy algériai migráns Dublinban megkéselt három kisgyereket.

„Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá” – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

November 8-án reggel 6 órakor rendőrök százai kutattak át több baloldali szélsőségesek által lakott ingatlant Szászországban és Türingiában.

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

Az alábbi nyilatkozatot Paula Hitler (1896. január 21. - 1960. június 1.), a Führer egyetlen lánytestvére 1957-ben tette, újra kifejezve meggyőződését, ahogy 12 évvel korábban, szeretett fivérének halálát követően.

William Joyce-ra gyakran utalnak „Lord Haw-Haw” néven, ami viccnek tűnik, és ami tényleg az is. Akik azonban valóban tudják, ki volt Joyce, tisztában vannak vele, hogy kivételes ember volt, aki Nyugat-párti nézeteiért szenvedett mártírhalált.

"Sohasem gondoltunk a békére, még abban az évben sem, amikor teljesen el voltunk szigetelve, és amikor könnyedén megkaphattuk volna a brit birodalomra nézve jelentősebb veszteségek nélkül és az önök kárára. Miért gondolnánk rá most? Hiszen a győzelem már miénk, mindhármunké", írta Churchill Sztálinnak 1944. január 24-én.

Tíz napja volt hivatalban Vilhelm Junnila finn gazdasági miniszter. A politikus azt mondta, hogy „a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése érdekében” távozik posztjáról.

Aki nem volt a fronton, nem tudja elképzelni, milyen érzés napról-napra embereket ölni. Ellenfeleid jönnek feléd, lőnek, még nem találtak el, de menekülni nincs idő.

Az emigrációs hungarista sajtó évtizedeken keresztül főmunkatársának számító Koós Kálmán hosszú betegség után, 2006. júliusában, 91 éves korában a Colorado állambeli Denverből (USA) tért meg a teremtőjéhez.

72 éves korában meghalt Michael Knape, a berlini rendőrség korábbi főnöke, akit csak „neonácivadásznak”, illetve „kemény kutyának” hívtak.

A vérzivataros 20. század során több híres és hírhedt személyiség is megfordult a szegedi Csillag börtön celláiban.