Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Yonatan Langer 38 éves tel-avivi lakos ma már halk szavú, kippát visel, kóser ételeket fogyaszt, és minden nap imádkozik – külső szemlélő számára a hívő zsidó mintapéldánya.

Tizenöt évvel ezelőtt azonban ő volt Lutz Langer: egy berlini „neonáci”, aki fiatalkori lázadásképpen polgárpukkasztással múlatta az időt, aki most azzal haknizik a médiában, hogy saját múltját kifestve és annak jelentőségét felfújva előadja, hogy mekkora zsidóvá változott.

A lengyelországi Krakkóban, ahová azért utazott, hogy pózőrködjön az auschwitzi koszorúzási ünnepségen, a zsidó sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a judaizmusra való áttérése hogyan változtatta meg az életét, és hogyan tanította meg a „gyűlölet elutasítására”.

Langer szerint a nemzetiszocialisták „alvó ügynökök” szerte a kontinensen, akik „a demokrácia megdöntésére és faji háború kirobbantására” készülnek.

Langer elmondta, hogy szerinte az „elkötelezett fehér nacionalisták” normális munkahelyeken dolgoznak, és kerülik a tüntetéseket, amelyek miatt rendőrségi megfigyelési listára kerülhetnek.

A színfalak mögött azonban „csendben a hitleri Németország újjáélesztésén” dolgoznak. Langer azt is mondta, hogy mióta elhagyta a mozgalmat, „a neonáciknak most sokkal több pénzük lett, nagyon jól szervezettek, segítik egymást szerződésekkel és üzleti kapcsolatokkal, és nagyon befolyásosak, különösen a közösségi médiában”.

Bár lehetetlen pontosan tudni, hogy hány aktív fehér nacionalista tevékenykedik Németországban, azonban a német katonai hírszerzés 2008 és 2020 között mintegy 200 szélsőjobboldali radikálist azonosított a fegyveres erőknél, de erről tudni kell, hogy manapság arrafelé igen könnyű valakinek szélsőjobboldaliként azonosíttatnia magát a hatóságok előtt.

2020-ban például Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter feloszlatta a különleges erők elit alakulatát, a KSK-t, mert attól tartottak, hogy „szélsőjobboldali szélsőségesek szivárogtak be”.

Néhány évvel korábban, 2017-ben a rendőrség „leleplezett” (vagy felfújt) egy volt rendőrök és katonatisztek által kitervelt állítólagos összeesküvést, amelynek feltételezett célja egy sor német politikus meggyilkolása és a demokrácia megdöntése lett volna.

A leendő „terroristák”, akik mindannyian képzett mesterlövészek voltak, állítólag fegyvereket és golyóállómellényeket halmoztak fel, és több tízezer potenciális célpontról készítettek listát. A német terrorellenes ügynökség, a BfV szerint a csoport „óriási intenzitással” készült.

Langer azt állította, hogy berlini sejt (amelynek ő is tagja volt) titokban az „X. napra” készült, amikor utcára vonulnak és Németországban faji háborút robbantanak ki.

„Véletlenszerűen mentünk felvonulásokra, de köztudott, hogy amikor felvonulásokra mész, a rendőrség azonosít, és a radarjukon leszel” – mondta.

„Ezért volt egy klubhelyiségünk, ahová nemzetiszocialista vezetőket, zenészeket hívtunk meg, és kapcsolatot teremtettünk más csoportokkal. Játszottuk a hazafias zenénket a környékbeli németek számára, gyakran jöttek barátok, és kidolgoztuk az X-nap ötletét.”

Elmondása szerint csoportja tervei mögött az állt, hogy „visszatérjen a nemzetiszocialisták ideje”:

„Kapcsolatba léptünk [egymással], bevontuk egymást, és megpróbáltunk magasabb pozíciókat elérni, ahol befolyásolhattuk volna [a német társadalmat], mert amikor az utcán vagy, és felvonulásokra jársz, rövid távon, nem érsz el semmit.”

Langer szerint az egykori önmagához hasonlóak „nem csak Németországban vannak”, hanem „minden országban”.

A közösségi médiahálózatok növekedése szerinte eközben sokkal egyszerűbbé teszi a patrióták kapcsolatteremtését.

„Nagyon könnyen el lehet jutni emberekhez, még akkor is, ha egy kisvárosban vagy” – mondta.

Langer 1983-ban született Kelet-Németországban keresztény szülők gyermekeként, és tipikus középosztálybeli családban nőtt fel.

Tinédzserként karateórára járva a szélsőjobboldali oktatója által ismerkedetett meg a hazafias nézetekkel, és fokozatosan egyre beljebb jutott a berlini szélsőjobboldali rockszcénában.

„Az edzőtáborokban neonáci zenét kezdtünk hallgatni, és a zenéről másolatokat készítettünk” – mondta.

„Bulizni jártunk, aztán egy ponton rájöttünk, hogy klubokba járva nem lehet azt a zenét hallgatni, amit mi szeretünk, ezért nyitottunk egy klubhelyiséget Berlinben, ahol összegyűltünk, megtartottuk a bulijainkat, és játszottuk a neonáci zenénket.”

Egy évtizedes „neonáci tevékenység” után fokozatosan ráunt a dologra, és elkezdte keresni a menekülést a mozgalomból, már nem volt kedve a polgárpukkasztáshoz, hiszen aki csak úgy ráun a nézeteire, azt kizárólag ez motiválhatta a csatlakozáshoz.

Elmesélése szerint ekkor egy „álom” arra inspirálta, hogy a kabbala felé forduljon, amelyen keresztül kapcsolatba került egy zsidó férfival, aki segített neki abban, hogy eltávolodjon múltjától, vagyis a gyerekkorában rá hatást gyakorló patrióta karakeoktató után most egy metélt mentor térítette más pályára.

A mai Langer szerint „a zsidó értékek tanítása sokaknak segíthet a deradikalizálódásban és a gyűlölet elutasításában”.

Az Európa-szerte élő zsidó vezetőkkel arról beszélgetve, hogyan utasította el korábbi énjét, Langer azt mondta, hogy „meg kellett tanulnia, hogy emberré váljon”.

„14 év után most itt állok önök előtt, mint egy ortodox zsidó, akit az izraeli rabbinátus elismer, aki Izraelben él, aki lehetőséget kapott egy új életre” – mondta.

A zsidók viszont jobban teszik, ha óvakodnak tőle és a hozzá hasonlóktól, mert aki ekkora kanyarokat képes leírni az életében, arról joggal feltételezhető, hogy megteszi újra és ennél még sokkal rosszabb aljasságokra is képes.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Közösség tagja elleni erőszak és plakátrongálás miatt fogtak el egy idős fővárosi férfit – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Police.hu-n.

Szabadon engedték az antifasiszta Ilaria Salist, akit egy erőszakos bűncselekmény miatt tartottak eddig fogva a magyar hatóságok – írta a La Repubblica.

Bár 25 évig népszerű és sikeres polgármesterként hihetetlen lendületet adott Kapfenberg városának, a Franz Feketéről elnevezett stadiont január elsejétől már nem hozzá kapcsolódva emlegetik majd.

Harrisburg belvárosában a Blood Tribe fehér fajvédő, nemzetiszocialista csoport tartott demonstrációt, amelyet a zsidók és liberálisok hisztérikusan elítélték, mondván, hogy a résztvevők „gyűlöletkeltő üzenetet terjesztettek, és álarcok mögé bújtak, hogy elrejtsék kilétüket”.

A jugoszláv légierő 1941. április 7-i szegedi és pécsi légitámadását, az 1941. június 26-i ismeretlen eredetű kassai bombázást, illetve a Budapestet ért 1942. szeptember 4–5-i és 9–10-i éjszakai szovjet légitámadást követően, az ország területének, ipari és közlekedési csomópontjainak rendszeres és folyamatos bombázása 1944. április 3-án vette kezdetét.

72 éves korában meghalt Michael Knape, a berlini rendőrség korábbi főnöke, akit csak „neonácivadásznak”, illetve „kemény kutyának” hívtak.

Kannibálszigetnek vagy a halál szigetének nevezik a Szibériában, az Ob folyó mentén található Nazino-szigetet, amely a sztálini terror egyik legsötétebb fejezetének helyszínéül szolgált.

Négynapos utazás után 1945. február 6-án érkeztünk Bajáról Temesvárra. Verőfényes délelőttön vagoníroztunk ki. Az éhségtől és a szomjúságtól elgyötör emberek nagy része megrohamozta az olvadó havat, és marokszámra tömte a szájába.

A felvidéki Szencen található Anton Bernolák Gimnázium történelem tanárát Slavomír Maľát diákjai jelentették az iskolának, miután nézeteivel és véleményeivel a „törvénysértés határán mozgott”.

Regisztrált az X-re Ilaria Salis olasz EP-képviselő, aki Magyarországon az antifa támadások elsőszámú gyanúsítottjaként lett ismert. 

Amikor Imrédy személyes származása körül a közismert polémiák folytak, akkor én magam adtam utasítást Kelecsényinek, hogy figyelje meg Imrédyt és figyeltesse meg másokkal is, hogy faji hovatartozása eldönthető legyen.

Kiadta a német hatóság a 2023. februárban Budapesten elkövetett támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét.

1944. április 3-án a déli órákban az amerikai légierő végrehajtotta Budapest ellen az első terrorbombázást a második világháború során.

Az első bécsi döntés, így a felvidéki magyarság jelentős részének hazatérése az elmúlt évszázadok kevés sikeres, ám annál jelentősebb epizódjának egyike a magyar történelemben.

A 84 éves Bosnyák Imrét, a Nyilaskeresztes Párt egykori propagandistáját, 1997. augusztus 24-én temették a Rákoskeresztúri köztemető 298-as parcellájába.