Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A nacionalista párt helyi szintű sikereire építve akarja biztosítani befolyását a következő kormányban.

A dél-svédországi Sölvesborg városa mutathat ízelítőt abból, hogy milyen lehet az ország a közeljövőben − írta meg a Financial Times.

A legutóbbi, 2018-as választások után a nacionalista Svéd Demokraták vették át a helyi tanács irányítását a mindössze 17 ezer lakosú tengerparti városban.

Az olyan látványos intézkedések bevezetése, mint például a koldulási tilalom és a városi biztonsági őrök alkalmazása révén Sölvesborg, a pártvezető Jimmie Åkesson szülővárosa, a Svéd Demokraták és politikájuk mintavárosaként szolgált − mondta Ann-Cathrine Jungar, a Södertörn Egyetem vezető oktatója.

Németország, Franciaország és Belgium szélsőjobboldali csoportjaihoz hasonlóan a Svéd Demokratákat is régóta kiközösítik országos szinten, mivel nemzetiszocialista gyökerekkel rendelkeznek.

A Svéd Demokraták azonban a vasárnapi országos választások nagy nyertesei lehetnek, mivel a felmérések szerint az ország második legnagyobb pártjává és a jobboldali ellenzék legnagyobb tagjává válhatnak.

Ha a jobboldal győz − a felmérések szerint a szociáldemokraták által vezetett kormányzó balközép blokkal azonos szinten állnak −, akkor a Svéd Demokraták valószínűleg befolyást szereznek, akár támogató pártként a parlamentben, akár esetleg a kormányban.

„Egyszerre lenne földrengésszerű, ugyanakkor egyben természetes fejleménye az elmúlt évtizednek, amikor páriákból sok szempontból normális párttá váltak” − mondta egy volt jobbközép miniszter.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A bolsevik Vörös Hadsereg 1944 nyarán az egész keleti frontvonalon támadásba lendült. Északon Lengyelországban átkelt a Visztulán, de a Keleti-Kárpátokban az Árpád-vonalat nem tudta áttörni a magyar és német védők szívós ellenállása miatt.

A szlovák Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) a „náci” ideológia és az SS iránti szimpátia kinyilvánítása miatt ítélt el öt Slovan-szurkolót.

Kun András 1911-ben született Nyírbátorban. Bölcsészeti és teológiai tanulmányait Rómában folytatta. 1941-ben szentelték pappá, majd minorita szerzetesként a kézdivásárhelyi rendházba került.

Aki nem volt a fronton, nem tudja elképzelni, milyen érzés napról-napra embereket ölni. Ellenfeleid jönnek feléd, lőnek, még nem találtak el, de menekülni nincs idő.

A Denisz Kapusztyin vezette Orosz Önkéntes Hadtest (RVC) állítása szerint több, Oroszországban végrehajtott támadást vitt véghez 2022-es megalakulása óta, ám nem ő az egyetlen, aki orosz gyökerű, s ukrán oldalon harcoló fegyveres csoportot vezet.

Sokkolja a holland zsidókat és liberálisokat, hogy Vilmos Sándor király anyai nagyapjáról kiderült: az NSDAP tagja volt.

A patrióta fiatalra házmester jellemű járókelők hívták ki a rendőröket, miután a zászlót mutatta fel nekik.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

A keleti fronton zajlott pokoli harcok helyszíneiről még a mai napig is kerülnek elő emberi maradványok, harcfelszerelések és akár teljes harcjárművek is.

A Hetek című filoszemita lap egyik olvasója küldte be az újság számára azt a fotót, amelyen Budapesten, az Egyetem tér környékén kiragasztott, az említett orgánum szerint „uszító antiszemita” szövegű plakát látható.

Az 1944 őszén szovjet megszállás alá került Kecskeméten a nyugat-magyarországi harci cselekmények és a világháború vége után is még fél évvel, 1945 karácsonyán is előfordultak a szovjet katonák által elkövetett rablások és gyilkosságok a polgári lakossággal és az újonnan felálló rendőrség tagjaival szemben egyaránt.

A legutóbbi washingtoni NATO-csúcstalálkozón a 30 csatlós állam zokszó nélkül elfogadta az amerikai–brit diktátumot az ukrajnai háború további eszkalációjára.

„Ne egyen annyit Carius, ha haslövést kap, nem tesz jót!” Tréfálkozott Schwaner őrnagy Otto Cariusszal, a Wehrmacht 502. nehézpáncélos-osztálya 2. századának parancsnokával 1944. július 24-én reggel.

Kiadta a német hatóság a 2023. februárban Budapesten elkövetett támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét.

Joachim (Jochen) Peiper 1915. január 30-án született Berlinben. Apja is katonaként élte le az életét, igy a fiatal Jochen a katonás életet hamar megtanulta.