Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A német hadsereg-parancsnokság már 1934-ben adott utasítást a világ akkori legnagyobb gyárának, a Krupp fegyvergyárnak, hogy építsen egy olyan fegyvert, ami képes a francia Maginot-vonal felszámolására.

Azonban lassan készült a csodafegyver, a tesztelése csak öt évvel később, 1939-ben kezdődött meg a Rügenwald melletti lőtéren. A fegyver a Schwerer Gustav nevet kapta, melyet a fegyvergyáros Alfred Krupp édesapjáról neveztek el.

A két sínpáron szállítható ágyú 12 méter magas és 47 méter hosszú volt, ebből a csöve 30 métert tett ki. Az össztömege több volt mint 1350 tonna volt, és akár 11 tonnás lövedékeket tudott 47.000 méteres távolságra lőni. Azonban a legnagyobb 11 tonnás lövedék annyira brutális pusztítást végzett, hogy nehezen lehet elképzelni. Még maga a Führer is parancsba adta: az ő beleegyezése nélkül nem lehet bevetni.

Azonban a kisebb lövedékek is meglehetősen hatékonyak voltak, pár lövés és eltűnt egy erődítmény, a lövedékek átütötték több tíz kilométerről is a hétméteres betonfalakat.

A Gustavot első éles bevetésére a világháború közepén, 1942 februárjában indították el a Krím-félsziget felé, ahol azonban nem volt egyszerű a haladás, hiszen sínpárt kellett fektetni, hogy mozgatni lehessen. Azonban a szevasztopoli ostromban bebizonyította a képességeit, két hét és 48 lövést követően a németek porig rombolták Szevasztopol védelmét. Az iszonyatos hőtermelődés és igénybevétel miatt az ágyúcső azonban hamarosan használhatatlanná vált, és bár a Krupp újragyártotta a csövet, mégsem tudták bevetni Leningrádnál.

Ennek több oka is volt.

A Gustav túl hatalmas volt, nem lehetett elrejteni, így ki volt téve annak, hogy egy vadászbombázó végzetes találattal használhatatlanná teszi, a már fentebb is említett sínrendszer telepítése pedig leningrádi fronton nehézségekbe ütközött, mivel több mint 2000 katona kellett az üzemeltetéséhez és védelméhez. Ezen felül problémás volt, hogy lassan lehetett vele haladni, és lövésenként órák teltek el az állítással és tüzeléssel így naponta csak 14 pusztító lövést tudtak volna leadni vele.

Ezen okok miatt egész egyszerűen a német vezérkar bonyolultnak és lassúnak ítélte meg a fegyvert, így a háború végéig vigyáztak rá, de nem vetették be többet.

Azt, hogy végül ki semmisítette meg a fegyvert, nem lehet tudni, egyes források szerint maguk a németek, mások szerint az amerikaiak, de a cél ugyanaz volt, hogy nem juthat a szovjetek kezére a szuperfegyver.

A Gustav egyedülálló a mai napig, sem azelőtt, sem azóta sem építettek ekkora tüzérségi ágyút. 

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az emberiség egyik óriási bravúrja a nemzetiszocializmussal kapcsolódik össze: ötven éve a holdra szállás magába olvasztotta a III. Birodalom történetének egy részét.

A közelmúltban az amerikai Massachusetts állambeli West Brookfield városában a zsidókat célzó „sértő üzeneteket” tartalmazó visszazárható zacskókat osztottak szét, ami médiahisztériát váltott ki.

Joe Biden amerikai elnök a „zsidó örökség hónapja” alkalmából a Fehér Házban rendezett eseményen elítélte az „antiszemitizmust” és megerősítette Izrael támogatásának politikáját.

A Szovjetunióba 1944 decemberében és 1945 januárjában tömegesen elhurcolt férfiak és nők között szép számban találunk papokat is. Közülük többen soha nem tértek vissza hazájukba.

Itáliában tilos lesz a labdarúgócsapatoknak kiosztani játékosaiknak a 88-as számot, ugyanis ezzel a Führert éltetnék a játékosok.

Az 1913-as születésű Bosnyák Imrét az elsők között érintette meg a magyar nemzetiszocializmus, a hungarizmus eszméje.

A német Szövetségi Igazságügyi Hivatal az ország hálózatkezelési törvénye alapján megkezdte a Twitter megbírságolását, amiért nem távolította el a „gyűlöletbeszédet”.

72 éves korában meghalt Michael Knape, a berlini rendőrség korábbi főnöke, akit csak „neonácivadásznak”, illetve „kemény kutyának” hívtak.

Akármennyi bűnnel is vádolják, a Führer is csak ember volt, aki ráérős óráikban sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódolt.

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

Körözést adott ki Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen az orosz belügyminisztérium.

Megmondom őszintén, hogy e sorok írása közben visszasírtam bármit, akármelyik cikkemet az elmúlt évekből. Nem azért, mert az Oppenheimer egy rossz film, vagy mert nem szerettem volna kritikát írni róla, sőt, épp ellenkezőleg.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 23-án.

A brazil szövetségi rendőrség szerint 2019 óta megugrott a „neonácizmusra való felbujtás” miatt indított nyomozások száma, amely idén is „jelentős növekedést” mutat.

A szvasztika, azaz a 90 fokban hajlított ágakkal bíró kereszt fontos szimbólum több egykori és ma is élő hitrendszerben egyaránt. Az idők során jelképezte többek között a jó szerencsét, a teremtés végtelenségét és a legyőzhetetlen, forgó Napot.

A Római Birodalom és Oroszország történelmi példája meggyőzően bizonyítja, hogy a kollektivista-bolsevista ideológia pszichésen-mentálisan beteg társadalmakban alig talál ellenállásra.

Az amerikai feketék sok olyan dologban hisznek, ami nem létezik, olyannyira, hogy azt lehet mondani, egy másik dimenzióban élnek, miközben a miénkben beszélnek.

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.

Miért maradnak le a férfiak – konkrétan a fehér férfiak Nyugaton – manapság jobban, mint valaha? Vagy lemaradnak a nőkhöz képest, vagy egyszerűn teljesen kiesnek a társadalomból, olyannyira, hogy egyesek kezdik a gyengébb nemnek nevezni őket.

Hernádnémetiben sokan éltünk német vagy németes nevűek (Schmidt, Fuchs stb.). 1945. január 23-án kora délelőtt két karszalagos nemzetőr azzal keresett meg, hogy várnak a községházán az anyakönyvi adatok pótlására.

Az osztrák kormány bejelentése szerint 2025-re elkészülhet az épület felújítása, és 2026-ban kezdődhet meg benne a munka.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.

A fejlesztők számára „kínos” problémákba futott a Google képgeneráló mesterséges intelligenciája, a javításig nem is lehet tőle emberábrázolást kérni.

Az amerikai neobolsevik rezsim feudális hierarchiájában értelemszerűen legfe­lül tanyázó, sőt egyenesen piedesztálra emelt feketék elsősorban a rabszolga őseik által a déli gyapotföldeken végzett ingyenmunka kompenzálásaként akarják kirázni a gatyájukból fehér hűbéreseiket.