Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Azokban az időkben, amikor a honfoglaló magyar törzsek még csak készülődtek a Vereckei-hágón való átkelésre, egy pár „házzal” nyugatabbra, Skócia északi részén is zajlott az élet.

Ugyan több független kis királyság is kialakult itt, de már viking kolóniák is megvetették a lábukat. Az egyik uralkodója, Sigurd Eysteinsson – vagy ahogy hívták: Hatalmas Sigurd – növelni akarta birodalmát, ezért 892-ben hadba vonult riválisa, Máel Brigte, a „Kiállófogú” ellen.

Sigurd ellenfele várához vonult, és felszólította Máelt, hogy adja meg magát. Mivel az erre nem volt hajlandó, a hosszadalmas és túl sok emberéletet követelő ostrom helyett viking szokásoknak megfelelően egy negyven ember negyven ember elleni harcra hívta ki. A Kiállófogú elfogadta a feltételeket, mert nem sejtette, hogy Sigurd álnok módon átveri, s negyven harcos helyett nyolcvannal áll ki a csatára, aminek így nem is lehetett más a vége, mint Máel Brigte totális veresége és halála.

Hatalmas Sigurdnak azonban ez sem volt elég, halott ellenfeleit megalázva akart parádézni, ezért elrendelte, hogy a legyőzöttek fejét vágják le, rögzítsék lovaik nyergéhez, és hazafele lovagolva így mutassák meg mindenkinek, milyen fényes győzelmet arattak. De nagyon megjárta a kegyetlen kevélykedést!

Máel feje ugyanis a lovaglás ütemére himbálózott, és jellegzetes, kiálló fogai felsértették Sigurd lábát, az oszló tetemből pedig baktériumok kerültek a sebbe. A halott „harapásának” nyoma elfertőződött, a seb üszkösödni kezdett, és a fertőzés végül legyűrte a győztes uralkodót. Hatalmas Sigurdot valahol a mai Dornoch városa mellett temették el.

Az már alighanem csak legenda, hogy amikor a temetés után Sigurd katonái összeszedték egykori vezérük levágott fejekből álló gyűjteményét, Máel Brigte arcán mosoly húzódott.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

Az amerikai neobolsevik rezsim feudális hierarchiájában értelemszerűen legfe­lül tanyázó, sőt egyenesen piedesztálra emelt feketék elsősorban a rabszolga őseik által a déli gyapotföldeken végzett ingyenmunka kompenzálásaként akarják kirázni a gatyájukból fehér hűbéreseiket.

A nemzetiszocialista Nagynémet Birodalom egyik első embere, Heinrich Himmlernek bajorországi, festői környezetből álló tóparti villáját szállodává és étteremmé alakították át, amiért „természetesen” áll a bál a zsidó-liberális médiában.

1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta a Magyarországhoz az első bécsi döntés után visszakerült Kassát. A máig tisztázatlan hátterű incidens után Magyarország belépett a második világháborúba.

Az alpesi ország korábbi jogszabályai ugyan tiltják az „emberek becsmérlését vallási, etnikai vagy szexuális irányultságuk miatt”, de csak akkor, hogy ha az elhangzott kijelentések, a használt jelképek vagy bemutatott mozdulatok „propagandisztikus célokat” szolgálnak, jelentsen ez bármit.

Az első bécsi döntés, így a felvidéki magyarság jelentős részének hazatérése az elmúlt évszázadok kevés sikeres, ám annál jelentősebb epizódjának egyike a magyar történelemben.

A tavaszt idéző napsütésben jó félszázan gyülekeztek a megadott időpontban a Keleti pályaudvar előtti téren, hogy részt vegyenek a sétáló történelemórán, számol be a Festung Budapest 2024-es rendezvénysorozata nyitányáról a honlapján a Légió Hungária.

Vasárnap ismét a demokrácia csodálatos működéséről tettek tanúbizonyságot a héber rend őrei az egykori Németországban.

Ausztria 2019 óta a nemzetiszocializmus 26 ezer „áldozatának”, illetve leszármazottjaiknak adott állampolgárságot – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

A „náci fasizmus” elleni partizánharcot éltette Ilaria Salis, a Magyarországon fogva tartott és az olasz szélsőbaloldal által az európai parlamenti választásokon jelöltként indított terrorista a második világháború végére emlékező olaszországi ünnep alkalmából.

Közvetlenül a II. világháború után Lengyelországban 277 börtönben és 1255 kommunista koncentrációs táborban több mint 200 ezer német származású polgári személyt gyűjtöttek össze, mialatt a vasfüggöny szovjet oldalán 16 millió német származású polgári lakost telepítettek ki.

Ami Magyarországon az 1945-ös budavári kitörés évfordulója, a Becsület Napja, az Bulgáriában a Lukov-menet.

Az első ember alkotta eszközt, amely áttörte a világűr határát, az Adolf Hitler szupertitkos csodafegyver-programját, az A-4-es vagy közismertebb nevén a V-2-es ballisztikus rakétát megépítő fejlesztőcsoport vezetője, dr. Wernher von Braun konstruálta meg.

A világot reálisan figyelők körében több mint egy évszázadra nyúlik vissza a Judapest kifejezés, amely a nevéből adódóan Budapest elzsidósodásának gyors és jelentős mértékét hivatott kifejezni – ez az elzsidósodás már a 19. században is nagy méreteket öltött.

Magyarországon már több mint két hónapja vége volt a II. világháborúnak, amikor a budapesti összekötő vasúti híd építéséről elhurcoltak, a vasúti peronon elfogott civilekkel együtt.