Kétségtelen, hogy 2023. október 7-ét az izraeli hadsereg (IDF) fennállásának eddigi leggyászosabb napjaként fogja nyilvántartani a hadtörténet.

Ezen a napon a legyőzhetetlennek tartott IDF futott, bujkált, visszavonult, és videófelvételeken siránkozott, hogy a Hamász csapást mért rá, vagyis visszaütött, amihez az IDF mindeddig nem volt hozzászokva.

Képzelhetjük, hogy az izraeli sorkatonákra és tartalékosokra, akik látták ezeket a riportokat és videófelvételeket, milyen pszichológiai hatása van annak a tudatnak, hogy meg tudta lepni és ijeszteni őket pár száz dühös huszonéves arab, és közel sem olyan profik és harcképesek, mint ahogyan azt a világ korábban gondolta róluk. Teljesen érthető, hogy – egyes defetista sajtóspekulációk szerint – állítólag nem nagyon fűlik a foguk Gáza szárazföldi inváziójához, amelynek során némelyek közülük otthagyhatják azt. Úgy tűnik, hogy az izraeli harci morál javításához szükség van az USA erődemonstrációjára is, és 2000 amerikai tengerészgyalogos már partra is szállt, hogy adott esetben beavatkozzon, ha a dolgok netán nem az IDF számításai szerint alakulnának, amire van némi esély.

„1973-ban az arabok alig néhány rakétát tudtak kilőni, most már 150 ezres arzenálról beszélünk csak Libanonból” – figyelmeztetett a változóban lévő közel-keleti katonai erőviszonyokra alig két héttel a Hamász-akció előtt Uri Bar-Joszef, a jom kippuri háború egyik neves izraeli szakértője, aki szerint „katonai fölénye ellenére Izrael jelenleg olyan háborús fenyegetéssel néz szembe, amely a legdrágább és legnagyobb kihívás lehet számára ’48-as megalakulása óta, mert ma olyan ellenségek kombinációjával [van dolga], akik hatalmas rakétaarzenál birtokában vannak, az izraeli hátországra irányítva. Az izraeli hátország még soha nem volt ilyen fenyegetéseknek kitéve, mint ma. Izrael talán tud néhány katonai választ erre a kihívásra, de ez csak részleges megoldás. Izrael drágán fog fizetni a következő háborúért” (Israel more vulnerable now than 50 years ago, Yom Kippur War expert says, israelhayom.com, 2023. 09. 24.).

Még csak nem is a Hamász cáfolt rá elsőként az IDF legyőzhetetlenségének mítoszára. 2006-ban az izraeli elit erőket igencsak kellemetlen meglepetésben részesítette a Hezbollah pár ezer viszonylag gyengén felfegyverzett harcosa Libanonban. Ahelyett, hogy bevette volna Bejrútot vagy „lefegyverezte volna a Hezbollahot” (ez volt az izraeli támadás kitűzött célja), az IDF még Bint Zsbejl kisvárosát sem tudta az ellenőrzése alá vonni, amely közvetlenül az izraeli határ túloldalán található, és amelyet a Hezbollah 100-150 harcosa védett 5000 izrae­li katonával szemben 19 napon át! Izrael ekkor is vissza akarta bombázni Libanont a kőkorszakba (a szokásos mantrája), de nem sikerült neki, és a Hezbollah még erősebb lett. Gázával most ugyanez a gond: akárcsak a libanoniak 2006-ban, immár a palesztinok sem félnek többé az izraeliektől. Ráadásul Irán és mások segítségével a Hamász most sokkal jobban fel van fegyverezve, mint a múltban, és számára csak egy út van: felfelé a „minőségi létrán” (ahogyan a huszik is tették Jemenben, szerény drónokkal kezdték, de végül nagyon ütőképeseket szereztek).

Az üzenet, amellyel Izrael nem hajlandó szembenézni, a megszálló izraeli erők elleni Hamász-akció valódi üzenete ugyanaz, amit Haszan Naszr Alláh, a Hezbollah vezére már két évtizede mond, először egy 2000-es beszédében, alaposan feldühítve az izraelieket: „Istenemre, Izrael gyengébb, mint egy pókháló.” Minden amerikai pénz és katonai felszerelés, az IDF és a Moszad hírneve ellenére ez az egyszerű kijelentés azért dühíti fel őket, mert tudják, és a mostani Hamász-akció is eklatánsan bebizonyította, hogy igaz. Olyannyira, hogy Naszr Alláh bon mot-ja nyomán egyfajta „pókhálókomplexus” alakult ki az IDF vezérkarában, ahogyan azt az izraeli sajtóban nevezik.

Most az izraeli vezetés ugyanazt teszi, amit az angolszászok mindig tesznek, amikor valahol elszánt katonai ellenállásba ütköznek: haragjukat a civil infrastruktúra ellen fordítják, és annyi embert gyilkolnak meg, amennyit csak tudnak. Az igazság az, hogy a Hamász még az IDF-nél jóval nagyobb arányú várható veszteségei mellett is sokkal inkább hajlandó utcai harcokba bocsátkozni, mint az IDF. Ezzel együtt az izraeliek előnye mindenben olyan hatalmas, hogy semmilyen képesség és bátorság nem tudja semmissé tenni mérhetetlen szám- és eszközbeli fölényüket. Ha azonban úgy döntenek, hogy lényegében letarolják Gázát, és palesztin civilek ezreit ölik meg, valószínűleg több száz fős saját veszteség árán, akkor ez diplomáciai öngyilkosság lenne számukra, a harmadik világban mindenképpen. A legutóbbi gázai háború során az elrettentés működött, mert akkor a palesztinok sikeresen visszatartották Izraelt attól, hogy szárazföldi támadást indítson Gáza ellen. Most is csak azután fogja (vélhetően) rászánni magát az invázióra, hogy válogatás nélküli légicsapásokkal gyakorlatilag porrá bombázta a várost – a nyugati vezetők cinkos asszisztálásával.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

A szatmári svábok 20. századi története, különösen az 1940-1944 közötti időszak mindmáig nem került a történeti kutatások középpontjába, így szinte teljesen ismeretlen. 

A szigorúan titkos – és valószínűleg büdös – kísérletre az 1940-es évek végén, Mao moszkvai látogatásának idején került sor.

Kampánycsapatának egyik tagja hozta zsidó-liberális támadások kereszttüzébe az elnökjelöltségért induló kormányzót.

Az 1913-as születésű Bosnyák Imrét az elsők között érintette meg a magyar nemzetiszocializmus, a hungarizmus eszméje.

Igazi européer úriemberek bombázgattak egy Drezda nevű német ékszeres dobozt 1945. február 13. és 15. között, ennélfogva nem is nagyon szoktak róla megemlékezni.

A 19 éves Sai Varshith Kandulát többek között az elnök és családja, illetve az alelnök és családja testi épségének veszélyeztetésével vádolhatják meg.

A nyugat-európai közvélemény mellett egyre több politikus és civil szervezet is megelégelte a szélsőbaloldal erőszakos, terrorista akcióit, és több európai országban, az Egyesült Államokban és az Európai Parlamentben is követelik az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását és betiltását.

Joe Biden bemutatta az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó stratégiát – írja örömködve a Jersualem Post.

„Alerta, alerta antifascista!”, vagyis „Riadó, Riadó antifasiszta!” – üvöltik külföldön és néhány tucatnyian idehaza is évek óta az antifa mozgalom tagjai. Évek óta, de mióta is? Egy biztos, nem idén és nem 2020-ban kell a hazai antifasizmus gyökereit keresgélnünk.

A Római Birodalom és Oroszország történelmi példája meggyőzően bizonyítja, hogy a kollektivista-bolsevista ideológia pszichésen-mentálisan beteg társadalmakban alig talál ellenállásra.

November 8-án reggel 6 órakor rendőrök százai kutattak át több baloldali szélsőségesek által lakott ingatlant Szászországban és Türingiában.

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki  állítólag halállistát készített és egy „neonáci” jelzővel leírt internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt.

Interjút adott a Magyar Jelennek T. Zoltán, akit viperákkal és paprikasprayvel felfegyverkezett antifabűnözők vertek össze február 10-én egy budapesti dohánybolt előtt.

Neobolsevik Amerikában a fehéreket – konkrétan a heteroszexuális fehér férfiakat – hibáztatni az elképzelhető összes társadalmi gondért, bajért, bánatért valósággal nemzeti sportnak számít, amely a feketék és az etnomazochista fehérek körében hovatovább népszerűbb még a kosárlabdánál is.

Budapesten is megmutatta valódi arcát a különböző autonóm anarchista-szélsőbaloldali csoportok hálózataként működő Antifasiszta Akció.

1942. augusztus 29-én, mindössze kilenc hónapi fejlesztőmunka után vetették be először harctéri körülmények között a leningrádi fronton a német Henschel cég félelmetes nehézpáncélosát, a Panzerkampfwagen VI. Tigert, közismert nevén a Tigrist.

Ajka közelében, a szántóföldön, mélyen a földbe fúródva fedezték fel egy a második világháború végén lezuhant magyar felségjelű Focke-Wulf FW 190-es vadászbombázó gépnek a roncsait.

A rajtaütés és házkutatás után derült ki, hogy nemzetiszocialista és fajvédő az a Scott Anderson, akit azért tartóztattak le, mert a gyanú szerint hét csőbombás támadást hajtott végre Kalifornia államban.

Egy francia zsidó újságíró a Jerusalem Post-nak nyilatkozva mondta el, hogy az utcájában számos épületet megjelöltek az antiszemita aktivisták.

Az első világháború után, az 1920-30-as években számos kisebb fasiszta, nemzetiszocialista párt alakult meg Magyarországon. Az első egyik legjelentősebb ilyen szerveződés a Böszörmény Zoltán alapította Nemzeti Szocialista Magyar Munkáspárt, ismertebb nevükön a Kaszáskeresztes Párt volt. 

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy 2023-24-ben 7,1 százalékkal – a tavalyi 14 millió fontról, 15 millió fontra (kb. 6,5 milliárd forint) – növeli a zsidók védelmére szánt támogatását.

1944. július 20-án reggel hat órakor két tiszt lépett ki a berlini Wannsee villanegyed egyik házából. Laus Schenk von Stauffenberg gróf vezérkari ezredes és jogász bátyja, Bertold tengerésztiszt.

1944. augusztus 23-án Románia hivatalosan kapitulált, és hátba támadta addigi szövetségeseit, a német és magyar csapatokat.