Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy Gil Ofarim nevű, németországi zsidó zenész tavaly októberben azt híresztelte, hogy az egyik lipcsei szállodában a nyakában lógó Dávid-csillag levételére szólította föl a hotel recepciósa.

Szinte órákon belül tiltakoztak, elhatárolódtak és bocsánatot kértek az ismert politikusok, közéleti emberek, s a megvádolt szálloda előtt pedig több százan tüntettek. A rendőrség jó fél évig tartó nyomozás után azonban kiderítette, hogy a zenészt egyáltalán nem érte inzultus, s ezért a Lipcsei Államügyészség most a zenész ellen emelt vádat rágalmazás és alaptalan vádaskodás miatt – írja a tagesschau.de és az infranken.de.

Gil Ofarim (39) németországi zsidó zenész még tavaly október 4-én az Instagramon közzétett videón, feldúlt állapotban azt kürtölte világgá, hogy a lipcsei The Westin Hotel (egy amerikai szállodalánc szászországi egysége – H. J.) recepcióján a szálloda alkalmazottja közölte vele: csak akkor jelentkezhet be, ha leveszi a Dávid-csillaggal ékesített nyakláncát. A zenész azt is állította, hogy az alkalmazott antiszemita megjegyzéseket is tett, miközben fölszólította a nyaklánc levételére.

A szálloda vezetősége a kirobbant ügy következményeként azonnal felfüggesztette a megvádolt alkalmazott munkaviszonyát, s belső vizsgálatot rendelet el. A rendőrség pedig nyomozást indított a szállodai alkalmazott ellen a többi között zaklatás és kényszerítés kísérlete ellen. A zenész által közzétett videó után az általa megvádolt szállodai alkalmazottat személyesen és a közösségi médiában súlyosan megfenyegették.

A németországi „hazug sajtó” (Lügenpresse) természetesen azonnal fölkapta az ügyet, s megkezdődött az ilyenkor szokásos nácizás, antiszemitázás, elhatárolódások stb. A lipcsei The Westin Hotel előtt az énekest ért állítólagos inzultus utáni estén izraeli zászlókba burkolózva, lengetve több száz felháborodott tüntető tiltakozott az antiszemitizmus újabb megnyilvánulása ellen. Egy óriásmolinóra pedig németül kiírták: „Mi mindenfajta antiszemitizmust ellenzünk”. A nagyobb hatás kedvéért, s a holokausztra utalva a német szöveg alá angolul azt írták: „Emlékezünk”. A magas beosztású, eszement német politikusok pedig szinte egymásra licitálva igyekeztek minél keményebben elítélni, bocsánatot kérni és elhatárolódni. Ezt tette a többi között Heiko Maas, akkori szövetségi külügyminiszter is.

A rendőrség az elmúlt fél esztendő folyamán több szállodai alkalmazottat többször is meghallgatott és átvizsgálta a szálloda térfigyelő kameráinak fölvételeit. A nyomozás lezárulása után, március 31-én a Lipcsei Államügyészség közölte: a Gil Ofarim által közzétett videóban leírt esemény valójában nem történt meg. Ofarim annak tudatában tette közé a videót, hogy állításai valótlanok, mindez pedig megalapozza a rágalmazás és az alaptalan vádaskodás vádját”, közölte a Lipcsei Államügyészség, amely egyben rágalmazás és alaptalan vádaskodás bűncselekményének elkövetése miatt vádat emelt a zsidó zenész ellen.

Gil Ofarim középszerű zsidó zenész édesapja, a szintén zenész Ávi Ofarim, a palesztinai C’fát (arabul: Száfed) városkában látta meg a napvilágot 1937-ben. Ávi Ofarim a kezdeti zenei karrierje után nyakába vette a világot, s a több országban történt vendégeskedés után az 1960-as évek végén végleg letelepedett Németországban. A németektől, akárcsak a fia, ő is mindent megkapott, de a müncheni zsidó temetőben álló sírkövén a „sálom” héber szó a német szövegkörnyezetben mégsem a német ábc-nek megfelelően schalom-nak, hanem angol ábc szerinti shalom-nak van átírva.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A leginkább narancsos ízben fogyasztott szénsavas ital a Coca-Cola mellett talán a legismertebb üdítő szerte a világon.

Miután Olaszországban EP-képviselőnek választották az antifasiszta Ilaria Salist, a magyar rendőrség elengedte a házi őrizetből az antifasiszta útonállót. Most a Guardiannek panaszkodott egy sort, hogy milyen körülmények között tartották fogva.

A patrióta fiatalra házmester jellemű járókelők hívták ki a rendőröket, miután a zászlót mutatta fel nekik.

Közvetlenül a II. világháború után Lengyelországban 277 börtönben és 1255 kommunista koncentrációs táborban több mint 200 ezer német származású polgári személyt gyűjtöttek össze, mialatt a vasfüggöny szovjet oldalán 16 millió német származású polgári lakost telepítettek ki.

Az 1913-as születésű Bosnyák Imrét az elsők között érintette meg a magyar nemzetiszocializmus, a hungarizmus eszméje.

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.

A mennoniták anabaptista felekezetét a 16. században hozta létre egy frízföldi reformátor, Menno Simons. A javarészt Poroszországban letelepedett mennoniták a 18. században a militarista alapokra épülő államból II. Katalin cárnő Oroszországába menekültek.

Vizsgálatot indítottak a német hatóságok egy videófelvétel ügyében, amelyen tizenéves iskolások nemzetiszocialista karlendítése látható egy lengyelországi kiránduláson.

Akármennyi bűnnel is vádolják, a Führer is csak ember volt, aki ráérős óráikban sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódolt.

Eva Vlaardingerbroek, a nemzetközi keresztény-konzervatív szcéna éppen aktuá­lis üdvöskéje nemrég Magyarországon kijelentette, hogy az európai nagy népességcsere nemcsak egy elmélet, hanem maga a valóság. Jé, tényleg?

A Hetek című filoszemita lap egyik olvasója küldte be az újság számára azt a fotót, amelyen Budapesten, az Egyetem tér környékén kiragasztott, az említett orgánum szerint „uszító antiszemita” szövegű plakát látható.

Életében Lothrop Stoddard (1883–1950) Amerika egyik legbefolyásosabb írója volt. A Harvardon szerzett doktori címet, tizenöt könyvet írt, beleértve sokat vitatott könyvét is, az 1920-as The Rising Tide of Colort.

Az észt Johvi városában álló emlékmű két SS-veteránnak állít emléket, akik 1944-ben a bolsevizmus ellen vívott harcban haltak meg.

A tábori lelkész letörten lépett be a pasewalki kórház első világháborús sebesültekkel teli kórtermébe.

Másodjára állt bíróság elé az antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis a Fővárosi Törvényszéken. A Markó utcai épület tárgyalótermébe ismételten széles vigyorral a képén nézett végig a hallgatóságon.