Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Sokkolja a holland zsidókat és liberálisokat, hogy Vilmos Sándor király anyai nagyapjáról kiderült: az NSDAP tagja volt.

Bernhard herceg az uralkodó édesanyjának, a lemondott királynőnek, Beatrixnek az apja. Bernhard haláláig, 2004-ig kitartott amellett, hogy nem volt tagsági könyve a német nemzetiszocialista pártban.

A tagsági kártya a királyi archívumból került elő, amelynek kutatását az uralkodó tette lehetővé.

Először az NL Times című angol nyelvű holland hírportál számolt be arról, hogy Flip Maarschalkerweerd, a királyi ház levéltárának korábbi igazgatója nemrég megjelent De achterblijvers című könyvében azt írta: a királyi levéltárban rálelt a közel két évtizeddel ezelőtt, 2004-ben elhunyt, német származású herceg NSDAP-párttagságát igazoló eredeti tagsági igazolványra.

Vilmos Sándor a hágai királyi palotában újságíróknak nyilatkozva csütörtökön azt monda: a hírnek bizonyára nagy hatása van, és érzelmeket vált ki különösen a zsidó közösség köreiben. „A lényeg az, hogy úgy döntöttem: 1948. szeptember 6-ig elérhetővé teszem a teljes archívumot, a kevésbé szép részeivel együtt. Ezek az átlátható történetírás részei” – szögezte le Vilmos Sándor, aki riportereknek nyilatkozott. 

Az uralkodó hozzátette: „el tudja képzelni, hogy a hír rossz érzéseket kelt, különösen a zsidó közösség körében”.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy az uralkodó korábbi döntése értelmében a kutatók idén januártól hozzáférnek a királyi archívum anyagához. Ezzel összefüggésben Vilmos Sándor azt mondta: lehetősége lett volna bizonyos dokumentumok törlésére vagy zárolására, de úgy gondolja, hogy az egész archívumnak a lehető legátláthatóbbnak kell lennie a történetírás érdekében.

Bernát herceg, aki csak 1937-es házasságkötésekor mondott le német állampolgárságról, korábban tagadta, hogy a német nemzetiszocialista párthoz tartozott volna. Később egy illetékes holland állami intézet kiderítette: a herceg az 1930-as években az NSDAP tagja volt. Az arisztokrata ekkor azzal védekezett, hogy nem tudta volna befejezni jogi tanulmányait, ha nem lép be a pártba.

Flip Maarschalkerwee könyvének megjelenését követően az Izraellel kapcsolatos információkra szakosodott, hollandiai központú CIDI intézet felszólította a holland kormányt, hogy „rendeljen el részletes vizsgálatot Bernát herceg múltjával kapcsolatban. Hollandia és a királyi ház hitelessége forog kockán” – tették hozzá vészjóslóan.

A hírportál beszámolója szerint Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök az esettel kapcsolatban kijelentette: nem látja szükségesnek vizsgálat indítását.

Lippe-biesterfeldi Bernát herceg (1911-2004) Németországban született. 1936-ban jegyezte el Julianna hercegnőt, akivel egy évvel később házasságot kötött. 1940-ben, Hollandia német megszállásakor Londonba menekültek, és ő onnan segítette az antifasiszta ellenállást. Julianna lánya Beatrix, aki most emerita királynőként él, mivel lemondott a trónról fia, Vilmos Sándor javára, amint ez a Benelux államokban szokás egy bizonyos kor elértével. Beatrix is zsidó-liberális felháborodással szembesült házasságkötésekor, mivel egy Claus von Amsberg nevű német diplomatához ment hozzá, akiről az derült ki, hogy a Hitlerjugend tagja volt korábban. 

Esküvőjüket heves tiltakozások kísérték, különösképp egy anarchista csoport részéről. Még egy füstbombát is rádobtak az esküvői menetre. 

Idővel azonban a hollandok megbarátkoztak a szerény és jótékony Claus-szal, és nagyon népszerűvé vált.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az 1944 őszén szovjet megszállás alá került Kecskeméten a nyugat-magyarországi harci cselekmények és a világháború vége után is még fél évvel, 1945 karácsonyán is előfordultak a szovjet katonák által elkövetett rablások és gyilkosságok a polgári lakossággal és az újonnan felálló rendőrség tagjaival szemben egyaránt.

A Hetek című filoszemita lap egyik olvasója küldte be az újság számára azt a fotót, amelyen Budapesten, az Egyetem tér környékén kiragasztott, az említett orgánum szerint „uszító antiszemita” szövegű plakát látható.

Megbüntették Kubában az állami zenei szervezetek hét tisztviselőjét, miután az általuk szervezett halloweeni partin egy Hitler-jelmez nyerte az első díjat – írja az AFP.

Bajtársaink, a RED Angers (Rassemblement des Étudiants de Droite - Jobboldali Diákgyűlés) klubházában házkutatást tartott a rendőrség, most pedig több tag előzetes letartóztatásba helyezése mellett döntöttek – írja a Nacionalista Zóna Telegram csatornája.

Az ottawai orosz nagykövet szerint a kanadai hatóságok „hajlamosak késleltetni a volt nácik elleni pereket”.

A perui drogügyi nyomozók 58 kilogramm Adolf Hitler nevével márkázott horogkeresztes fóliába csomagolt kokaint foglaltak le. A szállítmány Belgiumba tartott.

Amikor Imrédy személyes származása körül a közismert polémiák folytak, akkor én magam adtam utasítást Kelecsényinek, hogy figyelje meg Imrédyt és figyeltesse meg másokkal is, hogy faji hovatartozása eldönthető legyen.

Másképp alakulhatott volna a második világháború és vele együtt a világtörténelem, ha Adolf Hitler tervei szerint megszállják németek a Wight-szigetet – írja We March Against England: Operation Sea Lion, 1940-41 című könyvében Robert Forczyk hadtörténész.

Dr. Bárdossy László Szombathelyen született 1890. december 10-én, római katolikus vallású kisnemesi, hivatalnoki családból.

A Los Angeles-i székhelyű zsidó szupremácista Simon Wiesenthal Központ „leplezte le”, hogy egy, az angliai Oxfordshire-ből származó 42 éves anyuka lett a Miss Hitler szépségverseny idei győztese.

1945. február elejére a neuhammeri táborban kiképzés alatt álló magyar hadosztályok (az SS 25. „Hunyadi” és 26. „Hungária” fegyveres-gránátoshadosztályai) által elfoglalt elhelyezési körleteket a szovjet csapatok egyre jobban megközelítették.

Kun András 1911-ben született Nyírbátorban. Bölcsészeti és teológiai tanulmányait Rómában folytatta. 1941-ben szentelték pappá, majd minorita szerzetesként a kézdivásárhelyi rendházba került.

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

Noha gyászoljuk az eltávozását még 25 év után is, de tudjuk, hogy ő nem halt meg idő előtt, mint ahogy a „senki ember” meghal.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

Az immár száz napja tartó folyamatos szőnyegbombázásokkal az izraeli hadsereg (IDF) elhomályosította az angol–amerikai haderő egyik legfényesebb második világháborús hőstettét, amely abból állt, hogy 3 nap alatt letarolta Drezda épületeinek harmadát, ártalmatlanítva 25 ezer „nácit és potenciális nácit”.

A német munkásoknak kedvező első munkareformok egyike a fizetett évi szabadság létrehozása volt.

A mai Magyarország 10 millió lakosának túlnyomó többsége, ha a Rajk nevet hallja, kizárólag a tragikus sorsú Rajk László, egykori kommunista belügyminiszter nevére asszociál, s az ő életútjából főleg a kivégzésére, majd a 7 évvel későbbi dísztemetésére emlékezik.

Tíz napja volt hivatalban Vilhelm Junnila finn gazdasági miniszter. A politikus azt mondta, hogy „a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése érdekében” távozik posztjáról.

A „magyar forradalomért való lelkesedés” miatt, vagy 1956-ot csupán ürügyként felhasználva 257 személy ellen alkalmaztak megtorlást a Szovjetunióban. 

Első fokon pénzbüntetéssel sújtotta a Szentesi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly decemberben egy horogkeresztes zászlót rakott ki lakásának ablakába – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-t.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

Híradó szakaszparancsnokként szolgáltam Ungváron 1944 októberében. Közben Nyékládházára kerültem, ahonnan november 4-én a szovjet katonák vittel el többedmagammal „kicsi robotra”, amiből négyévi kényszermunka lett.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.