Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az oroszországi Kirov városa mellett hatalmas, a sztálingrádi csata és doni áttörés során fogságba ejtett, majd a hosszú utazás, a hideg, az éhezés és betegségek következtében életüket vesztett német, magyar, olasz és román katonák földi maradványait rejtő tömegsírokra bukkantak.

Akkor még csupán pár száz katonáról írtunk. Azóta kiderült, a valós szám 10 és 20 ezer között lehet. A felfedezés orosz és magyar hadszíntérkutatóknak és hadisírgondozóknak köszönhető.

Az első olasz katona, akit a fellelt dögcédulája alapján azonosítottak, az 1922-ben, Pármában született Giulio Lazzarotti volt.

Amikor hívott, hogy megmondja, hogy a nagyapám dögcéduláját találták meg egy tömegsírban Oroszországban, tetőtől talpig libabőrös lettem.

Ismeri el a telefonban Caterina Lazzarotti. Ő az utolsó még elő unokája a most megtalált katonának. Az olasz Honvédelmi Minisztérium honlapján a halál vagy temetkezés helye eddig ismeretlenként szerepelt.

A tömegsírokra még tavaly, 800 km-re Moszkvától északkeletre Kirov régióban bukkantak.

Azon dolgozunk, hogy elhatároljuk a temetkezési hely határait Shikhovo faluban, mely 15 km-re található Kirov várostól.

Magyarázza az olasz Il Giornale lap megkeresésére Alexei Ivakin. "Kiszámoltuk, hogy akár 10 000 és 20 000 között lehet az elesett és itt eltemetett egykori katonák száma. Németek, olaszok, magyarok és románok nyugszanak a sírokban.

Lazzarotti a II. Magyar hadseregtől délre harcoló, olasz Alpesi hadtest Júlia hegyivadász hadosztályának, 8. ezredében szolgált és a Monchio delle Corti, Parma mellett található 944 lelket számláló településről származott.

Anyukám mindig azt mondta, hogy ő elment a háborúba a legjobb barátjával, Paride Cecchi-vel, de egyikük sem jött vissza - mondja a Parma mellett élő unokája. Az orosz kutatóktól felkerült egy olyan kép a világhálóra, amelyen egy olasz dögcédula található. Ezen az látható, hogy a születési év, 1922, a helye, Monchio - Parma és az anyja neve, Palmina. A háborús veszteségeket tartalmazó listán az szerepel, hogy Oroszországban tűnt el 1943 januárjában. A településről öten mentek ki a keleti frontra, de közülük csak egy katona tért haza.

Lerohanták őket a szovjet harckocsik

Giulio Lazzarotti alakulata 1943. január 20-án Postolajowka környékén keveredett rendkívül kemény harcokba a szovjet csapatokkal. Egy túlélő beszámolója szerint a 8. ezred órákig harcolt az oroszok ellen, az ellenség páncélozott járművekkel támadt a házak között, ők pedig csak puskával, és kézigránáttal védekezhettek. A véres harcokban - az innen északra harcoló magyar csapatokhoz hasonlóan - hatalmas veszteségeket szenvedtek. Két nappal később pedig a 8. ezred összes túlélője orosz fogságba került.

A foglyok "nem kaptak enni, és sokan meghaltak az úton a szállítás során" - magyarázzák az orosz hadszíntérkutatók. Lazzarotti fogságba esésének helyszíne több mint 1500 kilométerre fekszik attól a helytől, ahol földi maradványait megtalálták. A hosszú utat részben gyalog tették meg a hadifoglyok, a szörnyű halálmenetek dermesztő hidegben és fagyban indultak el, majd a katonák egy részét lezárt vagonokban szállították tovább. A Kirovba tartó utazást azonban már sokan nem élték túl.

A halottakat a vasút mellé, tömegsírokban temették el, majd ezek a feledés homályába merültek. Az egyik tavalyi felderítő ásatáson, "megtaláltam egy olasz katona tányérját, és ahhoz közel egy Szent Szűz érmét, és egy dögcédulát" mondja Ivakin. Az azonosító a hegyivadász Lazzarottié volt.

73 éve várnak arra, hogy megadhassák neki a végtisztességet

"A háború vége óta ez az első alkalom, hogy hír érkezik egy eltűntről Oroszországból. Mindannyian izgatottak vagyunk - magyarázza Gianni Pigoni a Hegyivadászok Országos Szövetségének helyi elnöke. A férfi amúgy a most azonosított Lazzarotti unokatestvére. „Miután oly sokáig nem érkezett róla hír, azt remélte legalább a maradványai hazakerülhetnek egyszer." Ugyanazt remélte unokahúga Catherine is: Legalább egy tisztességes temetésben lehessen része a faluban.

indenkit haza akarnak vinni

A Második világháború alatt 56 689 katona tűnt el nyomtalanul Oroszországban. Azokról, akik hadifogságban haltak meg, alig van információ. Az olaszok 73 év elteltével is kötelességüknek érzik, hogy mindenkit hazavigyenek.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy argentin étterem az „Anna Frank” hamburgerük mellé sajtos és szalonnával bevont „Adolf” névre keresztelt sült krumplit kínált, amíg be nem támadták a helyi zsidók.

Minden vádpontban bűnösnek találták azt a fehér patriótát, aki az Egyesült Államok történetének egyik „legsúlyosabb” zsidóellenes támadásában 11 embert lőtt le egy pittsburghi zsinagógában.

Robert Rundo, az amerikai fehér nacionalista Rise Above Movement társalapítóját a Los Angeles-i Megyei Kerületi Bíróságon fogják meghurcolni, mert a hatóságok szerint „erőszakos lázadásokat” szervezett.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.

A szvasztika, azaz a 90 fokban hajlított ágakkal bíró kereszt fontos szimbólum több egykori és ma is élő hitrendszerben egyaránt. Az idők során jelképezte többek között a jó szerencsét, a teremtés végtelenségét és a legyőzhetetlen, forgó Napot.

A 350 kilós német birodalmi sas bronzszobrát, amely a Graf Spee nehézcirkálót díszítette egykor, még 2006 elején emelték ki a tengerből Uruguay partjainál.

Halála óta számos összeesküvés-elmélet terjed, miszerint legszűkebb környezete megölte, hogy Berija megfojtotta, vagy újabban: patkányméreggel végeztek vele, miközben pár nappal később pedig a hasonmásával rendezték meg a „hivatalos” halálát.

Joachim (Jochen) Peiper 1915. január 30-án született Berlinben. Apja is katonaként élte le az életét, igy a fiatal Jochen a katonás életet hamar megtanulta.

Megbüntették Kubában az állami zenei szervezetek hét tisztviselőjét, miután az általuk szervezett halloweeni partin egy Hitler-jelmez nyerte az első díjat – írja az AFP.

A Pesti Srácok információja szerint a német szövetségi főügyész gyilkossági kísérlet miatt nyomoz a szélsőbaloldali Lina Engel, Johann Guntermann és Tobias Edelhoff ellen.

1945 januárjának elején a komáromi vasútállomáson kivagonírozott Tigris harckocsik hosszú sora nagy zajt csapva kígyózott a macskaköves utcákon, hogy a Vág-Duna hídján túl elfoglalják harcállásukat.

Dr. Csia Sándor 1894. február 4-én született Hegybányán, Háromszék vármegyében. Apja Csia Ignác, anyja Bajai Henriette.

Biden amerikai elnök az egyik beszédében azt mondta, hogy „Trump és republikánus hívei egy szélsőséget képviselnek, amely köztársaságunk alapelveit fenyegeti”. Ezzel a megosztó és kirekesztő kijelentésével a Reuter/Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka egyetértett.

Zsidó-liberális hiszériát keltett Ausztriában, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárt ifjúsági tagozatának toborzóvideóján feltűnik a Hofburg Kastély erkélye, ahonnan 1938-ban kikiáltották az Anschlusst.

Felülvizsgálatot kezdeményezett a franciaországi Crépol településen megkéselt, 16 éves Thomas ügyében Romans-sur-Isère polgármestere.

Bár a mi hazánkos Novák Előd kérésére előbb tömegsport-rendezvényként felvette az állami szervező a Kitörés emléktúrát az Olimpiai Ötpróba Programba, később azt törölte.

„Amerika megbukott, mert egy társadalomban, ahol a hasznossági princípium mindenekfelett való, a morális felelősségérzete elsorvad” – ezt írja Márai Sándor 1957. november 5-én naplójába, s hozzáteszi, a Nyugat magyar forradalommal szembeni árulását nem lehet megbocsátani, és senki nem hisz többé a Nyugatnak.

Most, amikor szívemre tett kézzel és felemelt fővel esküszöm, hogy mindörökre ott hagyom a szélsőbaloldalt és katonás, kemény léptekkel átmasírozok a legszélsőjobboldal frontjára, be kell vallanom, hogy ezt végtelen keserűséggel, nagy kíváncsisággal és ugyanakkor örömkönnyet fakasztó forró magyarsággal teszem.

1941. június 22-én kezdődött meg a Barbarossa hadművelet, a Német Birodalom harca a Szovjetunió ellen. A német Wehrmacht három hadseregcsoportja indított támadást, kötelékükben a németekkel szövetséges országok katonai egységeivel és önkéntes alakulatokkal.

Egy szövetségi esküdtszék 63 vádpontban ítélte el Robert Bowerst, azt az ötvenéves férfit, aki 2018 októberében tizenegy zsidóval végzett egy pittsburghi zsinagógában.

Mint ismert, az elmúlt napokban szörnyű esemény rázta meg Írországot: egy algériai migráns Dublinban megkéselt három kisgyereket.

Egy francia zsidó újságíró a Jerusalem Post-nak nyilatkozva mondta el, hogy az utcájában számos épületet megjelöltek az antiszemita aktivisták.

Bajtársunk és barátunk Cseresznye György, a Titkolt Ellenállás egykori énekese már lassan egy évtizede, idén 9 éve, hogy a Hadak Útjára távozott.

Alig néhány hónappal a harcok után elindult a feleslegessé vált eszközök hasznosítása a megszállt és kettészakított Németországban.