Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A németek már 1942-ben elkezdtek tervezni egy olyan tankot, ami mellett a brutális méreteiről hírhedt Királytigris harckocsi nagyjából úgy nézett volna ki, mint egy dodzsem.

A második világháború leghíresebb és legerősebb páncélosa a németek Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II-je, vagy ahogy mindenki ismerte, a Királytigris volt.

60 tonna, erős páncélzat és olyan brutális fegyverzet, ami 2,5 kilométerről képes volt megsemmisíteni az ellenséges tankok bármelyikét: nem csoda, hogy rettegték még a nevét is a szövetségesek oldalán. Sajnos a gyártása csak 1944-ben indult be, és összesen alig 500 darabot tudtak belőle belőle a frontra küldeni, többek között azért, mert a gyárat, ahol készültek, 1944 őszén lebombázták. A Királytigris így is sok fejfájást okozott a szövetségeseknek, annak ellenére, hogy 80 ezer szovjet T34-est, és 50 ezer amerikai Shermant tudtak felsorakoztatni ellene.

A Landkreuzer P. 1000 Ratte-t (ratte = patkány, ami némi öniróniára vall a párducról és tigrisről elnevezett tankok után) az extravagáns ötleteiről híres tervező, Edward Grötte találta ki, aki egyébként a 30-as években a szovjeteknek is dolgozott, és ott is elég extrém harckocsikat álmodott meg. A Ratte már a méreteiben jelezte, hogy a legyőzhetetlenség élő szobra akar lenni:

a tömege 1000 tonna lett volna, ami kb. 15 Királytigrisnek felel meg,
a hossza ágyúcsővel együtt 39 méter (két csuklós busz egymás mögött),
a szélessége 14 méter (négy autópálya-sáv),
a magassága 11 méter (három emelet).
A páncélzatát 360 milliméteresre tervezték (a Tiger II frontális páncélja, amit soha nem lőttek át, ennek a fele volt), a fegyverzetét pedig hadihajókra szánt ágyúkból és légvédelmi ütegekből állították össze. A teljes legénysége 40 főből állt, plusz a rakterében elfért még két, felderítési feladatokra bevethető BMW R12-es motorbicikli.

Kisebb problémának ígérkezett, hogy a méretei és tömege miatt a Landkreuzert nem nagyon bírták volna el a hidak, a közutak nagy részén se fért volna el, ahol meg igen, azt jó eséllyel használhatatlanra rongálta volna. Utóbbi nem is lett volna nagy gond, elvégre amíg úgy-ahogy sík a terep, egy ekkora monstrum egyszerűen átgázol árkon-bokron, a hidak kikerülését pedig úgy oldották meg, hogy kétméteres mélységig képes legyen könnyedén átgázolni bármilyen folyón.

A fő gond az volt, hogy a szupertankot egyszerűen nem lehetett szállítani. A hagyományos harckocsikat kihozták a gyárból, felpakolták egy vonatra, és már mentek is a front felé - a Landkreuzert viszont, ha el is bírta volna a vonat, a szélessége miatt legfeljebb az első alagútig tudta volna elvinni. Hiába volt képes aránylag korrekt végsebességre (kb. 40 km/óra, ami tankok között szép adat), a hatótávolsága és a manőverező képessége elég gyenge volt, így tökéletes célpontot nyújtott az ellenséges nehéztüzérségi és légicsapásoknak. Mondjuk mással nem is lett volna sok értelme lőni rá.

A projekt mindezek ellenére zöld utat kapott, főleg, mert a Führernek imponált a tank brutális mérete, és úgy gondolta, hogyha nem is túl praktikus, már a puszta látványa, illetve a róla elterjedő legendák moráljavító (és a túloldalon: romboló) hatása miatt érdemes lenne megépíteni. A Krupp mérnökei majdnem egy éven át dolgoztak a terveken, de végül 1943-ban, még mielőtt az első prototípust összerakhatták volna, a német hadi termelés vezetője, Albert Speer leállította a projektet, mondván minden erőforrást a Párduc és Tigris tankokra kell fordítani.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Lassan telnek a napjai, nem tudja a pontos időt és nem bízhat senkiben Ilaria Salis, akinek ügyvédei mindent megtesznek azért, hogy olaszországi házi őrizetet harcoljanak ki – olvashatjuk a szívszaggató sorokat, írja a Mandineren nyomán a Magyar Jelen.

A faji háborúra való előkészletek, illetve „terrorösszeesküvés” miatt ítéltek el finn nemzetiszocialista fiatalokat.

Az antifa terroristák ismét lecsaptak Németországban, s ezúttal talán még betegebb, még perverzebb módját választották a vérengzésnek, mint eddig.

Jól emlékszem, 1945. január 19-e volt. Mi, gyerekek már feküdtünk szüleim Barcika alsói házában. Éjszaka két pulin zörgetett be, puskával a vállán: értem jöttek.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményt adott ki arról, hogy tiszteletben tartják Magyarország szuverenitását, és nem avatkoznak bele a letartóztatásban lévő olasz antifa-terrorista ellen zajló eljárásba.

Hollandiában büntetőjogi következményekkel fog járni a „holokauszttagadás”, a „rasszizmus” és a „diszkrimináció” tilalmára vonatkozó törvényt kiterjesztik más események megtörténtének tagadására is – döntött a holland ügyvivő kormány.

Menetünk 1945 nagypénteként indult el Ausztria felé. Május 2-án Gmunden városka közelébe értünk. Az oroszok a hátunk mögött, előttünk a linzi műút, azon túl a szövetséges csapatok tanyáztak.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.

Februárban sorozatos szélsőbaloldali támadások történtek Budapest különböző pontjain, az első hírek szerint az áldozatokat a ruhájuk alapján választották ki az antifasiszta támadók.

Pár nappal ezelőtt súlyos támadás történt Berlinben. A Dritte Weg egyik fiatal aktivistáját támadta meg otthona előtt három antifa, akik kést is használtak az akció során.

Biden amerikai elnök az egyik beszédében azt mondta, hogy „Trump és republikánus hívei egy szélsőséget képviselnek, amely köztársaságunk alapelveit fenyegeti”. Ezzel a megosztó és kirekesztő kijelentésével a Reuter/Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka egyetértett.

Valószínűleg kevés furább szervezet létezett a nemzetiszocialista Németországban, mint az általában csak „Zsidók Hitlerért” néven emlegetett egyesület.

A korabeli német sajtóban csodafegyverként (Wunderwaffe) emlegetett rakéta a mai robotrepülőgépek elődjének tekinthető.

A 17 másodpercnyi, fekete-fehér felvétel 82 év után került elő 2015 júliusában. Az amatőr filmen az látszik, ahogy az akkor hétéves Erzsébet nemzetiszocialista karlendítést tesz.

Az antifa támadások másodrendű vádlottját, Tobias E.-t a tanács egy év tíz hónapra ítélte, de akár hamarosan szabadulhat is. Ő ismerte el egyedüliként az ügyészségi váddal egyezően a bűncselekményeit, de az ítéletet már nem fogadta el.