Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

George Lincoln Rockwell a Mein Kampf elméleti alapjait az Amerikai Egyesült Államokban próbálta meg gyakorlatba ültetni.

1967. augusztus 25-én George Lincoln Rockwell kisétált a virginiai Arlington egyik bevásárlóközpontjából, a Dominion Hillsből, majd beszállt kék-fehér Chevroletjébe, hogy elhajtson. Amikor kitolatott a parkolóból, két lövés dördült.

A szemtanúk szerint Rockwell az első lövés után az anyósülésre hajolva próbált meg elhajtani, de közben nekiütközött egy másik kocsinak. A Chevrolet szélvédőjét átszakító lövedékek Rockwell fejébe és mellkasába fúródtak. Nem sokkal később az Amerikai Náci Párt vezetője halott volt. A helyszínelők szerint a vérveszteség végzett vele. 49 évet élt.

A rendőrség a helyszínen letartóztatta a 29 éves John Patlert, aki a Dominion Hillsszel szemközti szépségszalon tetejéről nyitott tüzet Rockwellre.


A humortól a Mein Kampfig

Kezdetben kevés dolog utalt rá, hogy Rockwellből Adolf Hitler és a nemzetiszocializmus követője lesz, sőt hogy egyenesen "Amerika Hitlerének" vagy "amerikai Hitlernek" fogják nevezni (először a BBC). A szülei humoristák voltak; talán ennek köszönhető, hogy amikor 1938-ban, húszéves korában a Brown Egyetemre került, Rockwell karikatúrákat rajzolt egy egyetemi vicclapba. Ekkoriban ismerkedett meg azokkal nézetekkel, amik később az Amerikai Náci Párt ideológiai alapjaivá váltak. Szociológiát hallgató liberális diáktársaival gyakran éles vitákat folytatott arról, hogy nem minden ember születik egyenlőnek.

Két évvel később kimaradt az egyetemről, és csatlakozott a haditengerészethez, hogy a második világháborúban harcoljon. Pilótakiképzést kapott, és bár sosem repült egy bevetésen sem, a háború vége felé a haditengerészet egy Pearl Harbor-i egység parancsnokává tette. A háború után a brooklyni Pratt Institute-nál fényképészetet tanult; szabadúszó fotósként több rangos díjat is nyert, de mégsem találta a helyét a világban.

1950-ben, 32 éves korában a haditengerészet berántotta Rockwellt a koreai háborúba. San Diegónál messzebb sosem jutott, de új barátokat szerzett, akiktől antiszemita röpiratokat kapott. Eleinte nem vette komolyan őket, de néhány dolog felkeltette az érdeklődését, így az utolsó betűig elolvasta őket. Aztán egy könyvesboltban talált egy példányt a Führer Mein Kampfjából.

"Hipnotizált, teljesen átformált. Egy éven belül kívül-belül náci voltam, és megszállott rajongója az elmúlt kétezer év legnagyobb zsenijének: Adolf Hitlernek." – idézte föl egy 1966-os Playboy-interjúban élete legnagyobb olvasmányélményét.

Rockwell rövidesen otthagyta a feleségét és három lányát. 1952-ben Izlandra költözött, ahol egy bombázó hadosztályt irányított. Még az év vége előtt újranősült, majd 1954-ben Washingtonba költözött, és egy lapot indított, ami az Egyesült Államok hadseregében szolgálók feleségeinek szólt. A lap azonban nem bizonyult sikeres üzleti vállalkozásnak. Rockwell ezután utazó ügynökként próbált boldogulni. Utazásai közben zajlottak az amerikai négerek lázadásai, ezek uralták a beszédtémákat, így üzletkötés közben egymásra talált sokakkal, akik osztották a nézeteit, miszerint az irány, amibe mennek a dolgok, a fehér Amerika hanyatlását vetíti előre.

Némi szervezkedés után 1958-ban megalakulhatott az Amerikai Náci Párt.

A párt fő támogatói igen gazdag, névtelen adományozók voltak – főleg déli üzletemberek. A pénzből futotta egy főhadiszállásra – egy épületre Arlingtonban –, illetve horogkeresztes karszalagokra és egyenruhákra. Indulhatott az országos kampány. A liberális fellegvár New York-i és washingtoni tüntetéseiket a központi kormányzati ellenszenv, és a szólásszabadságra haragszó erőszakos liberálisok támadásai és letartóztatások kísérték. Maga Rockwell is többször kapott komoly pénzbírságot, és börtönbe is került.


The Nazi Who Played Yahtzee

Gyakorlatilag amerikaira hangszerelték a Mein Kampfot. A négereket pedig visszaküldeni Afrikába. Civil szabadságjogokról próbálták őket oktatni, de az alapító atyák néger állampolgárokról nem nagyon írtak a Függetlenségi Nyilatkozatban. Főleg, hogy ők is rabszolgatartók voltak.

Rockwell reálpolitikai jelentősége egy ideig elhanyagolható volt, de indult a virginiai kormányzói tisztségért, ahol első próbálkozásra a szavazatok 1 százalékát szerezte meg. A továbbiakban pamfleteket, periodikákat és propaganda-képregényeket terjesztettek, amikben a Whiteman (fehér ember) nevű szuperhős legyőzi az alacsonyabb rendű fajokat. Lemezkiadót is alapított Hatenanny Records néven.

Amikor az Egyesült Államokban szárnyra kaptak a négerjogi mozgalmak, az Amerikai Náci Párt a Ku Klux Klánnal szövetkezve próbálta megállítani a lázadozó feketéket. Rockwellnek viszont a Klán túl archaikus volt; úgy vélte, nem lennének hasznára egy modern kori háborúban. Rockwell egész politikai karrierje során az Amerikai Náci Pártból nem lett népmozgalom, habár vezetőjük halála után visszaszorult, utódszervezetei ma is léteznek.

Rockwellt sok felbőszült egyenlőségpárti liberális akarta meggyilkolni. Feketék, zsidók is. Végül nem így történt. John Patler nem ellenezte Rockwell nézeteit: a pártelnökkel végző orgyilkos maga is párttag volt.

John Patler az Amerikai Náci Párt lapjánál, a Stormtroopernél volt karikaturista és szerkesztő. Iszonyúan felháborította, amikor Rockwell bolsevista elhajlással vádolta meg, és kihajította a pártból.

Patler egy pártgyűlésen összetűzésbe került Rockwell-lel. A gyenge jellemű Patler képtelen volt elviselni a visszautasítást, így egy 7.63-as kaliberű Broomhandle Mauserrel meglapult a bevásárlóközpont mosodájával szemközti tetőn, és rálőtt Rockwellre, amikor az beült a kocsijába.

Patlert 20 év börtönre ítélték. Ebből nyolcat le is ült, majd feltételesen szabadlábra helyezték, de a próbaideje megsértése miatt még hat évet tölthetett rácsok mögött. Ma 79 éves, New Yorkban él.

Az Amerikai Náci Párt irányítását az alelnök Matt Koehl vette át, és átnevezte azt New Orderre (Új Rend). A párt székhelyét Wisconsinba helyezte át. A szervezet máig működik, de a jelentősége elhanyagolható a többi fehér fajvédő mozgalmak mellett, melyek azóta megszaporodtak; a New Order ma már csak egy a sok közül.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE